Loading...

Slapen in het IJshotel in Zweden

Een lang gekoesterde wens van mij ging in vervulling toen mijn man en ik een tijdje terug in het ijshotel in Zweden bleven slapen tijdens onze huwelijksreis. Het is niet alleen het slapen in de kou, maar om de complete ervaring. De prachtig vormgegeven kamers, de kledinginstructies, midden in de nacht naar de wc lopen door de verlaten gangen van het ijshotel met -5, het feit dat alles over een paar maanden niet meer bestaat en nog veel meer. Ik kan niet met woorden beschrijven hoe fantastisch deze ervaring was.

Eerst wat algemene informatie over Ice Hotel en daarna neem ik je mee in mijn ervaring over slapen in het ijshotel per dagdeel.

Over het ijshotel

Winter 2023-2024 is de 34e editie van het originele Ice Hotel in Jukkasjärvi, Zweden. Ze zijn er erg trots op dat hier het allereerste ijshotel ooit is gebouwd. Wat begon als een radicaal, absurd idee is uitgegroeid tot één van de grootste trekpleisters van Lapland.

Het toeristen seizoen liep eerst van april tot en met oktober. In de winter was er geen toerisme. Maar waarom niet, vroeg Yngve Bergqvist de bedenker van het Ice Hotel zich af, want ook in de winter is er genoeg te beleven in Lapland. Huskytochten, het noorderlicht zien, scheuren op sneeuwscooters zijn een aantal voorbeelden.

Hij begon met gewone, warme hotelkamers met daarbij een ijshal met allerlei ijssculpturen. Nadat een groep toeristen in de ijshal had overnacht, omdat alle warme kamers volgeboekt waren, en ze het een fantastische ervaring vonden, was het idee voor het ijshotel geboren.

Inmiddels is Ice hotel uitgegroeid tot 105 warme kamers en huisjes, 72 koude kamers en suites, 3 restaurants en verschillende vergaderzalen.

Hieronder ga ik verder in op het koude gedeelte van het hotel.

Over de ijskamers

Er is een aparte receptie, speciaal voor het ijshotel. Deze is 24 uur per dag open, dus als er ’s nachts iets is, kun je hier altijd terecht.

Vlakbij de receptie bevinden zich de douches, toiletten en de sauna voor alle gasten die in het ijshotel slapen. Bij de sauna en douches zijn mannen en vrouwen gescheiden.

In alle ijskamers is het maximaal -5 graden.

Je ligt niet op het ijs. Dat zou erg oncomfortabel zijn en het ijs zou door je lichaamswarmte smelten. Dan word je ’s ochtends wakker in een zwembad. Je ligt op een matras dat in een bed van ijs ligt. De buitenkant is dus compleet gemaakt van ijs. Op het matras ligt een rendierhuid. Tussen de haren van een rendier zitten luchtbelletjes die zorgen voor een isolatielaag, zodat je lekker warm ligt. Daarnaast krijg je een lakenzak en een slaapzak. Eerst hijs je jezelf in de lakenzak en daarna in de slaapzak. Goed het touwtje aantrekken en je bent klaar voor de nacht.

IJsslaapkamers

Ice Hotel heeft verschillende ijsslaapkamers:

1. Ice Room. Dit is een standaardkamer in het jaarlijkse ice hotel. Elk jaar in november wordt het opgebouwd en in april smelt het weer. In totaal zijn er 36 van zulke kamers en ze zijn allemaal hetzelfde gedecoreerd.

  • Je kunt kiezen uit twee-, drie- of vierpersoonskamers. De prijs is per kamer. Het maakt niet uit hoeveel bedden er per kamer zijn.
  • Goed om te weten: de matrassen in de kamers liggen allemaal tegen elkaar aan, ook in de drie- en vierpersoonskamers.
  • Bij deze kamer krijg je een kluisje in het warme gedeelte van het hotel om je spullen in op te bergen.
  • De kamer heeft geen deur vanaf de gang, maar een gordijn.
  • De kamers zijn beschikbaar vanaf half december tot half april en kosten 6995 SEK.

2. Artic suite. Ook deze kamers bevinden zich in het jaarlijks nieuwe ice hotel. Deze suites hebben allemaal een eigen thema en zijn dus allemaal verschillend. Ze zijn ontworpen en gemaakt door verschillende ijsmeesters. Je kijkt je ogen uit wat ze allemaal kunnen maken van ijs! Elk jaar weer iets nieuws!

  • Bij deze kamers krijg je een cabine waar je al je spullen kunt laten liggen. Het is een beetje te vergelijken met een kleedhokje bij het zwembad, maar dan groter. Er zijn stopcontacten, een spiegel, plankjes en haakjes aanwezig. De cabine kun je openen met je key card, dus al je spulletjes liggen veilig opgeborgen.
  • In totaal zijn er 18 suites in het ice hotel. Je hebt de keuze uit een twee- of driepersoonskamer.
  • De kamer heeft geen deur vanaf de gang, maar een gordijn.
  • De kamers zijn beschikbaar vanaf half december tot half april en kosten 8995 SEK.
  • Enige nadeel van deze kamers: Het is afwachten welke kamer je krijgt. Je kunt niet kiezen welke kamer je wilt. Je boekt een art suite en het is afwachten welke je krijgt.

3. Artic suite 365. Dit zijn ook suites die allemaal anders gedecoreerd zijn, met als verschil dat deze kamers het hele jaar door beschikbaar zijn. Ze zijn gemaakt in een gebouw dat op -5 graden wordt gehouden. De kamers smelten dus niet nadat de winter voorbij is. Het zijn echt hele mooie kamers. Sommige hebben zelfs een eigen badkamer. Er is veel tijd gestopt in het ontwerp en om eerlijk te zijn, vond ik ze mooier dan sommige kamers in het jaarlijkse Ice Hotel door de hoeveelheid details, maar het voelt toch niet hetzelfde. Het mist de sfeer en charme van het jaarlijks nieuwe ijshotel.

  • Bij deze kamers krijg je een cabine waar je al je spullen kunt laten liggen. Het is een beetje te vergelijken met een kleedhokje bij het zwembad, maar dan groter. Er zijn stopcontacten, een spiegel, plankjes en haakjes aanwezig. De cabine kun je openen met je key card, dus al je spulletjes liggen veilig opgeborgen.
  • In totaal zijn er 18 suites die het hele jaar door beschikbaar zijn. Je kunt kiezen uit een twee- of driepersoonskamer.
  • De kamer heeft een deur.
  • Een kamer zonder badkamer kost 7995 SEK.
  • De kamers zijn het hele jaar door beschikbaar.

Tip: neem niet teveel mee. Hou het bij handbagage. Een trolley of rugzak is een ideaal formaat. Dat kun je veel makkelijker opbergen in je kluisje of cabine dan een grote koffer. Wij hadden alle spullen die we nodig hadden voor de nacht in twee trolleys gestopt. De trolleys konden we gemakkelijk opengeklapt in onze cabine laten staan. Onze grote koffer hadden we bij ons hotel in Kiruna opgeslagen. Je kunt er ook voor kiezen om je grote koffer bij de receptie van het ijshotel op te bergen.

Mijn ervaring van Ice Hotel

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Ik neem je mee in mijn ervaring van een nachtje slapen in het ijshotel in Jukkasjärvi in Zweden. Per dagdeel vertel ik wat je kunt doen bij het ijshotel en hoe ik het ervaren heb.

Ochtend

Inchecken in het ijshotel kan vanaf 15:00 uur, maar vanaf 10:00 uur mag je al door het ijshotel lopen. Dat is inbegrepen bij je overnachting. Daarom raad ik je aan om in de ochtend al naar Jukkasjärvi te gaan (er vanuit gaande dat je daar nog niet bent).

Wij sliepen in Kiruna en zijn met de bus naar het ijshotel gegaan. Er is een speciale buslijn naar het ijshotel. Enige nadeel is dat deze bus niet zo vaak rijdt, dus je moet het plannen.

De bus kost 54 SEK per persoon. Voor een taxi van Kiruna naar het ijshotel betaal je al snel 500 SEK.

Je kunt je bagage bij de hoofdreceptie van Ice Hotel opslaan tot je in kunt checken. Dan heb je de hele ochtend al om alles te ontdekken. Dit is zeker een aanrader. Het is erg leuk om alle suites te bekijken. Daarna maar hopen dat je mag slapen in jouw favoriet. Ook de kapel is super mooi, al lijkt het me erg koud om hier de hele ceremonie te zitten in een trouwjurk.

Wij hadden ongeveer 3 uur nodig om het hele hotel te zien, inclusief een drankje in de Ice Bar, de uitleg en instructievideo over de creatie van het hotel, het 365 gedeelte en uitgebreid foto’s maken.

Tip: Je zou er ook voor kunnen kiezen om het centrum van Jukkasjärvi te verkennen in de ochtend. Er is een klein openlucht museum, genaamd Nutti Sámi Siida, waar je rendieren kunt aaien en voeren. Volg ook de audiotour om meer te weten te komen over de Sami’s, het oorspronkelijke nomaden volk van Lapland. Entree: 295 SEK per persoon.

Ook vind je hier de oudste kerk van het land, de Jukkasjärvi kerk (originele naam), die opvallende schilderkunst heeft in Sami thema. Entree: gratis.

Middag

Lunch

Van dat rondlopen in de kou krijg je honger. Voor de lunch zijn er meerdere opties.

  • Je kunt een sandwiches in de Lounge bestellen.
  • Als je uitgebreider wilt lunchen kun je terecht in het grote restaurant van Ice Hotel aan de andere kant van de weg.
  • Een andere, budgetvriendelijke, optie is de supermarkt. Binnen 10 minuten lopen ben je bij de Coop. Het is één lange weg rechtdoor, dus dat kan niet missen.

Inchecken

Het inchecken kan vanaf 15:00 uur. Dit kan bij de hoofdreceptie van Ice Hotel. Er stond een lange rij toen we hier om 15:10 uur arriveerde.

Je krijgt te horen welke kamer je hebt. De kamer wordt toegewezen, je kunt zelf niet kiezen. Wij waren gelukkig super blij met onze kamer, want we kregen de mooiste art suite (vonden wij), dus we hebben ook niet geprobeerd om te wisselen van suite, dus ik weet niet of dat een optie is.

Vanaf het moment van inchecken krijg je toegang tot je kluisje of cabine, afhankelijk van je geboekte kamer, en kun je je spullen hier opbergen. Ook kun je vanaf dat moment gebruik maken van de douches en sauna. Je ijsslaapkamer is pas vanaf 18:00 uur alleen van jou. Tot die tijd mag iedereen met een toegangskaartje of overnachting in Ice Hotel vrij door het ijshotel lopen, en dus ook in jouw slaapkamer komen.

Ice bar

Een bezoekje aan de Ice Bar mag je niet overslaan als je naar Ice Hotel gaat en past uitstekend in het middagprogramma. Een bar die helemaal gemaakt is van ijs. Dat past natuurlijk helemaal in het winterse thema. Zelfs de ‘glazen’ zijn van ijs. Je ziet je ‘glas’ wegsmelten door de warmte van je lippen.

Laat je verrassen door de kermisstijl die onder andere terug komt in de carrouselpaarden en de spelletjes die je zogenaamd kan spelen bij de bar.

Spoiler, ze serveren hier alleen koude drankjes. Zowel frisjes als (non) alcoholische cocktails. Ze zijn prijzig, maar een tweede drankje is goedkoper, omdat je het ‘glas’ dan al hebt.

Het is een perfecte tijdsbesteding tussen het inchecken en de uitleg over het slapen.

Openingstijden in de winter: 11:00 – 20:00 uur

Tot 19:45 uur kun je een drankje bestellen.

Uitleg over de nacht

Om half vijf krijg je uitleg over hoe je in het ijshotel moet slapen. De uitleg was bij de receptie van het ijshotel. Wat extra informatie was echt geen overbodige luxe. Het gebeurt niet dagelijks dat je in een kamer van -5 graden slaapt en er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Trek één laag thermokleding aan als je gaat slapen. Meer is echt niet nodig in je warme slaapzak. Als je je te warm kleed, ga je zweten en dat zorgt ervoor dat je het juist kouder krijgt.
  • Kies voor wollen sokken voor tijdens het slapen. Deze zijn eventueel bij het ijshotel te koop voor 20 euro per paar, maar je kunt natuurlijk ook je eigen sokken meenemen.
  • Draag een comfortabele muts tijdens het slapen.
  • Er staan snow boots bij de receptie die je kunt lenen om naar je ijsslaapkamer te lopen. Het is handig om snow boots te pakken die twee maten groter zijn dan dat je normaal zou dragen, zodat je ze snel in kan schieten en uit kan doen. Je zit er echt niet op te wachten om te klooien met je schoenen in je ijskamer terwijl je in je thermokleding op het randje van je ijsbed zit.
  • Gebruik dagcrème op basis van olie. Als je crème op basis van water gebruikt, bevriest het water in de crème met als gevolg dat je bevroren wangen krijgt (hier was ik een aantal dagen eerder al achter gekomen helaas).
  • Neem maximaal twee uur voordat je gaat slapen een douche. Door het douchen was je het isolerende olielaagje, wat ervoor zorgt dat je het warmer hebt, van je huid. Het duurt twee uur om dit weer aan te maken door je lichaam. Tip: ga na het inchecken de sauna in en douche daarna. Dan ben je lekker fris voor het diner.
  • De sauna is warm tot 22 uur.
  • Er is geen stopcontact bij je ijsbed, dus laad je telefoon in je kluisje of cabine op voordat je gaat slapen.
  • Als je je telefoon meeneemt naar de ijsslaapkamer, kunt je deze het beste in je slaapzak of in een want stoppen tijdens het slapen. Telefoons houden niet van koude temperaturen. Die van ons haperde of vielen uit als we ze te lang in de kou gebruikte, maar in de want bleef ie in leven en hadden we een wekker in de ochtend.
  • Zie het hotel als een museum waar jij toevallig een nachtje mag slapen. In een museum mag je niet eten of drinken en dat mag hier dus ook niet. Als je knoeit en er komen vlekken op het ijs,  moeten ze dat stuk opnieuw maken. Een tijdrovend project. Bovendien bevriest het drinken, dus dat heeft geen nut dit mee te nemen. In je kluisje/ cabine kun je je eigen eten en drinken opbergen. In de kleedruimte mag je dit wel eten.
  • In je kluisje/cabine ligt je lakenzak. Neem deze mee als je gaat slapen. Je kruipt hier in voordat je in de slaapzak kruipt. Een laagje extra isolatie.
  • Bij de receptie van het ijshotel kun je een slaapzak pakken op het moment dat je naar bed wilt gaan. Ze zijn dan lekker op kamertemperatuur.
  • Je kunt een extra trui of vest aan doen als je naar je koude ijshotelkamer loopt in je thermo ondergoed. Als je deze uit doet voor het slapen gaan, gooi hem dan niet op de grond, want dat wordt die ook -5 graden en dan wil je m echt niet meer aandoen. Bewaar je trui of vest bij je voeten in je lakenzak. Stop m niet bij het voeteneinde van je slaapzak. Dat had ik gedaan, maar hierdoor werd mijn trui ook aardig koud, omdat de trui niet werd opgewarmd door mijn lichaamswarmte.
  • Zorg dat je goed op het rendierhuidje ligt. Dat is een stuk warmer dan de koude katoen dat om het matras zit.
  • Je kussen ligt al in je ijskamer. Zorg dat je slaapzak over het kussen ligt, zodat je niet met je hoofd op het koude kussen ligt.
  • Als je ’s nachts op moet staan, sla je slaapzak dan dicht. Dan blijft de warmte beter erin zitten.
  • Extra tip voor de brildragers: neem je bril mee naar de kamer en stop die ’s nachts in een brillenkoker. Het is fantastisch om in de ochtend je ijskamer te kunnen bewonderen vanuit je slaapzak.

Sauna en douchen

Aangezien je maximaal twee uur voor het slapen gaan gedoucht moet hebben, zodat het beschermende olielaagje op je huid terug kan komen, is dit een prima activiteit voor het diner. In de sauna kun je heerlijk bijkomen van de koud en ontspannen. Bovendien kun je daarna douchen en ben je klaar voor het diner.

Mannen en vrouwen douchen niet samen en ook de sauna is apart. Er is een ruimte met douches en een sauna voor mannen en een ruimte met douches en een sauna voor vrouwen. Je kunt de kleedruimte vergelijken met een kleedkamer bij de gym. Aan de zijkant staan bankjes waar je je spullen op kunt hangen en in het midden is de kaptafel. Ook is er een hele kast met schone handdoeken die je mag pakken (niet allemaal natuurlijk).

Het verschil met de gymzaal is dat de douches allemaal kleine hokjes met een gordijn ervoor zijn. Het is dus geen grote open douche, zoals bij het sporten. Er is zowel een regendouche als een douchekop met doucheslang. Niet bij alle douches lukte het me om te switchen van de ene naar de ander en de temperatuur was ook niet makkelijk aan te passen (ik wilde ze niet allemaal uittesten, maar ik moest van de ene naar de ander toen het water te warm bleef).

Sauna

De sauna is ruim. In het hoekje staat de kachel met stenen. Hier moet je water op gooien en door de waterdamp warmt de sauna op. Er staat een emmer en een grote pollepel waarmee je het water op de stenen kunt gieten. De emmer kun je tegenover de sauna bij de douches vullen.

Het was heel rustig toen ik naar de sauna ging. Dat wil zeggen, ik was helemaal alleen in de sauna. Aan de ene kant heel fijn, aan de andere kant moet je zelf opstaan om water op de stenen te gieten, maar dan kon ik ook zelf bepalen hoe warm ik het wilde laten worden.

Avond

Dineren

Het ijshotel heeft een aantal opties voor diner.

  • Ice Hotel heeft een restaurant in het centrum van Jukkasjärvi, genaamd Old Homestead. Hier serveren ze onder andere burgers, pizza en Zweedse balletjes. Openingstijden voor diner in de winter: 17:00 – 23:00 uur
  • Bij De Veranda kun je terecht voor een exclusieve dinerervaring, gebaseerd op de acht Sami seizoenen. Verwacht verse ingrediënten en luxe gerechten. Openingstijden in de winter: woensdag t/m zaterdag vanaf 19:00 uur.
  • Ook kun je naar het Ice Hotel Restaurant. Dit is het hoofdrestaurant van het hotel. Je kunt hier al a carte eten of kiezen voor het ijsmenu. Wij hebben voor die laatste optie gekozen. Dat bestaat uit een amuse en vier gangen. De koude gangen werden geserveerd op een blok ijs. Erg origineel en helemaal in stijl van het ijshotel. Het was niet alleen show, het eten was echt heel erg lekker. Er werden veel plaatselijke ingrediënten gebruikt, zoals rendier. Openingstijden voor diner in de winter: 17:00 – 23:00 uur

Na het eten

Waar je bij een gewoon hotel ’s avonds naar je kamer gaat om lekker te douchen en nog wat tv kijkt, is dat bij het ijshotel geen optie. Naast het bed, de ijskunstwerken en kou is er niks. Daar ga je niet lekker knus op de kamer zitten. Je brengt de tijd in de ijskamer eigenlijk vooral slapend door.

De tijd tussen het diner en totdat je naar bed gaat, kun je opvullen op verschillende plekken bij Ice Hotel:

  • Bij de Lounge kun je je voeten warmen bij de openhaard, een bordspel spelen en/of een drankje bestellen aan de bar. Misschien moed indrinken voor de koude nacht die je in het vooruitschiet hebt? Openingstijden in de winter: 11:00 – 00:00 uur
  • Je kunt er ook voor kiezen om nog naar de Ice Bar te gaan als je hier eerder nog geen tijd voor hebt gehad. Let wel op: deze sluit om 20:00 uur en tot 19:45 uur kun je bestellen.
  • Bij de receptie van de warme accommodaties staan fauteuils, bankjes en poefs, alleen kun je hier geen drinken bestellen. Openingstijden in de winter: 7:00 – 22:00 uur.
  • Bij de receptie van het ijshotel kun je de hele nacht terecht, alleen is er geen bar. Wel kun je koffie en thee uit een automaat pakken (tegen betaling).

Naar bed

Na wat uitstelgedrag gingen we ons rond halftwaalf toch maar klaar maken voor de nacht. We poetste onze tanden en hopelijk voor de laatste keer deze nacht naar de wc. We trokken één laag thermokleding, onze wollen sokken en een extra trui voor onderweg aan. Ow en een muts op ons hoofd niet te vergeten. Bij de receptie leende we te grote snowboots. Als laatste pakte we onze lakenzak uit onze cabine en een slaapzak bij de receptie. Een diepe zucht, aftellen en de kou in naar de slaapkamer.

We zagen op tegen het lopen naar onze ijsslaapkamer in niets meer dan onze thermokleding, maar uiteindelijk viel het reuze mee. We hadden onze slaapzak om ons heen geslagen en dat gaf veel warmte. Bovendien kom je uit 20 graden en je draagt hoge, warme laarzen, dus je hebt het niet meteen koud.

Eenmaal in de kamer wilde we zo snel mogelijk ons bed opmaken en in de slaapzak kruipen. Het opmaken is zo gebeurd. Je legt je slaapzak en je lakenzak neer en klaar.

Daarna de extra trui uittrekken en zo snel mogelijk de slaapzak in. Ik was nog even aan het hannessen om de lakenzak en de slaapzak in te komen, maar uiteindelijk lag ik. Alleen mijn gezicht was nog zichtbaar. Al snel voelde ik de warmte van de slaapzak. Zolang ik op het rendiervel bleef liggen, had ik het niet koud.

Toen moest de lichtknop nog uit. Die zat aan het hoofdeinde. Daarmee doe je alle lampen in één keer uit. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik was compleet ingepakt in de slaapzak, dus ik moest mezelf bevrijd uit de warmte. Vlug de lichtknop uit en weer terug naar mijn cocon.

Welterusten, tot morgen.

’s Nachts

Het is echt heel stil in het hotel. Wij hoorde niks van de andere gasten, ondanks dat er geen deuren zijn, alleen gordijntjes. Oordoppen zijn overbodig.

Ook is het erg donker. Daarna komt er alleen een klein beetje licht vanuit de gang in je kamer, dus het is erg donker. Een slaapmasker heb je niet nodig.

Wakker van de kou

Na een aantal uren slapen, werd ik wakker van de kou. Dat is ongeveer het laatste wat je wilt op een plek van -5 graden. Mijn bovenlichaam rilde en de enkele laag thermokleding bleek me niet genoeg warm te houden.

Bij de uitleg hadden ze gezegd dat je maar één laag aan mocht, maar als ik wakker word van de kou, mag ik vast een extra trui aantrekken, dacht ik. Gelukkig had ik een extra trui gedragen toen ik naar mijn ijsslaapkamer liep. Die had ik helemaal onderin mijn slaapzak gestopt. Met mijn voeten in de lucht en zwaartekracht lukt het me om mijn trui te pakken te krijgen. Deze was alleen super koud. Toen heb ik eerst de trui opgewarmd in mijn lakenzak tegen mijn heup aan doordat ik ‘m aantrok. En daarna weer heel snel alles bedekken in de slaapzak.

Een nachtelijk wc bezoek

Weet je nog dat ik net schreef dat ik na het tandenpoetsen nog naar de wc ging en ik hoopte dat dat de laatste keer was die nacht? Nou, dat was het niet. Ik werd wakker om 4 uur en ik moest plassen.

De enige optie is dan om je warme slaapzak te verlaten, je te grote snowboots in te schieten en zo snel mogelijk naar de wc’s in het warme gedeelte van Ice Hotel te lopen. In het ijshotel zijn geen wc’s aanwezig.

Na een halfuur uitstellen en in slaap proberen te vallen, accepteerde ik dat dat niet ging lukken. Ik stond toch maar op. Eigenlijk was het minder erg dat ik in eerste instantie had verwacht. Ik was nog warm van de slaapzak, dus ik had het niet heel koud toen ik naar het warme gedeelte van het hotel liep. In het hotel was het lekker warm, dus kon ik weer helemaal opwarmen voordat ik de wandeling terug naar mijn ijshotelkamer maakte. Het is niet comfortabel, maar ik had het erger verwacht.

Doordat ik de slaapzak dicht had gevouwen, was deze nog warm. Hierna sliep ik de rest van de nacht door tot de wekker me wakker maakte.

De volgende ochtend

Dan gaat de wekker. Verward word ik wakker. Ik doe mijn ogen open, maar ik zie niks, mijn muts is over mijn ogen geschoven. Ik voel de kou op mijn wangen. Ik grijp naar mijn telefoon om het deuntje uit te zetten, maar ik was even vergeten dat ik helemaal ben ingepakt. Ik probeer mijn armen te bevrijden, maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Eerst mezelf los wrikken uit de lakenzak en daarna heb ik ruzie met de aangeregen slaapzak. Ik probeer zo min mogelijk warmte van de slaapzak te laten ontsnappen. Ondertussen blijft het deuntje maar doorgaan en het werkt me op mijn zenuwen.

Eindelijk een arm vrij om mijn wekker het zwijgen op te leggen, maar ik moet mijn telefoon nog uit een want halen. Ook dat gaat minder soepel dan ik hoopte. Alsof de telefoon zijn warme holletje niet wil verlaten. Dan kan ik eindelijk mijn wekker afzetten. Ik tast op het ijs naar de lichtknop. Wat is dat koud! Het licht gaat aan en het enige wat ik kon denken is ‘wauw’. Het is dit keer niet de kou waardoor de adem me wordt ontnomen. Het is het bijzondere om wakker te worden in een ijskamer, terwijl je omringd wordt door prachtige, gedetailleerde ijssculpturen. Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe speciaal dat is

Om 9:00 uur moet je je ijsslaapkamer verlaten hebben. Je slaapzak en lakenzak neem je mee naar de receptie. Alleen het kussen en de rendiervellen laat je achter.

Bij de receptie staat warme lingonberry sap voor je klaar.

Ontbijt in het Ice Hotel Restaurant is inbegrepen bij je overnachting. Even de straat oversteken en je bent bij het restaurant, waar een veelvoud van broodjes, eieren, zaden en noten, beleg en hartige en zoete hapjes op je liggen te wachten.

Ontbijten kan tussen 7:00 – 10:30 uur.

Je kluisje/cabine heb je tot 11:00 uur. Daarmee komt het ijsslaapavontuur helaas ten einde.

Wat een ervaring!

Wat was dit een hoogtepunt! Het was zo mooi, bijzonder, spannend, geweldig, fantastisch, koud, knus, uitdagend, warm en meer. Ik heb me verwonderd over alles. Van het gebruik van ijs bij het eten en drinken, zoals het ijsglas in de ijsbar en het geserveerde toetje op een blok ijs. Van de kapel tot de vriendelijke medewerkers en van de originele ijssculpturen tot de hitte van de slaapzakken en de rendiervellen. Over elk detail is nagedacht. Het is heel goed uitgedacht en nog beter uitgewerkt. Dit alles is niet in één woord en zelfs niet in één alinea te pakken. Als ik terugdenk aan de overnachting komt er spontaan een lach op mijn gezicht en begin ik te stralen. Het is zo bijzonder! Echt iets wat je je hele leven lang bij blijft.

Naar het ijshotel zonder overnachting

Geen overnachting geboekt, maar wil je wel het ijshotel van binnen bewonderen? Geen probleem!

Je kunt het ijshotel bezoeken zonder overnachting. Je betaalt dan 375 kronen per volwassenen. Je krijgt dan ook toegang tot de Ice Bar en het 365 gedeelte.

Het ijshotel is open voor bezoekers van 10:00 tot 18:00 uur.

You might also like

No Comments

Leave a Reply