Slovenië staat bekend om haar druipsteengrotten. Tijdens je reis door Slovenië moet je er minimaal één bezoeken. Er zijn veel kleine grotten, maar de meest bekende en bezochten grotten zijn Postojna en Skocjan. Ze liggen op nog geen uur rijden van Ljubljana. Hieronder lees je meer over de grotten Postojna en Skocjan in Slovenië, zodat je beter in kunt schatten welke jij wilt bezoeken.
Postojna grot
De Postojna grot is de grootste grot van Slovenië en ook één van de grootste in de wereld en de meest bezochte grot van Slovenië. In totaal is het een gangenstelsel van 24 km.
Hoe ziet een bezoek eruit?
Het bijzondere aan de grot is dat er een treintje door de grot rijd. Je word in een treintje 5 km door de grot gereden. Je mag dit stuk niet zelf lopen. Nadeel is dat je niet stil kan staan bij iets wat je aandacht trekt en waar je langer wilt kijken. Het treintje gaat door.
Na de treinrit moet je zelf nog een klein stukje lopen. Dat vond ik zelf het mooiste stuk, omdat je dan je eigen tempo kunt bepalen.
Je komt langs zoveel stalactieten (groeien naar onderen) en stalagmieten (groeien naar boven)! Het is echt te bizar voor woorden. Er zijn ook veel grote en best wat zuilen (als de stalagmiet en stalactiet aan elkaar gegroeid zijn). De verlichting accentueert alles nog eens extra. Erg mooi gedaan.
Ook kom je door een gigantische evenementenhal die je kunt huren. Misschien heb je binnenkort iets te vieren? 😉 Hier zijn geen stalactieten of stalagmieten, maar het is indrukwekkend dat er zo’n grote open ruimte onder de grond zit.
Extra informatie over je bezoek
Omdat je zelf weinig hoeft te lopen, is het ideaal voor mensen die slechter te been zijn en kinderen.
De gangen zijn soms krap, maar dat is vooral bij het treintje. Het is niet zo krap dat je claustrofobisch wordt.
Alle tours zijn met een gids. Tours zijn beschikbaar in Sloveens, Engels, Duits en Italiaans.
Skocjan grot
De Skocjan grot is vooral indrukwekkend door de hoogte. Bij het eerste stukje van de tour zie je stalactieten en stalagmieten, maar daarna niet meer. Dan is vooral de hoogte indrukwekkend.
Hoe ziet een bezoek eruit?
Als je binnenkomt heb je eerst kleinere ruimtes met stalactieten en stalagmieten. Deze heb ik al heel wat in mijn leven gezien, maar deze vond ik heel bijzonder. Door het water op de grond (zelf loop je hier niet doorheen), weerkaatste de weerspiegeling van de druipstenen erg mooi. Het schemerige, paarsige licht maakt het helemaal sprookjesachtig.
Hierna kom je in het ‘hoofd’ gedeelte van de grot. Het wordt steeds ruimer, tot je bij het kabelende beekje bent. Je ziet het beekje 45 meter beneden je stromen. Het water kabbelt rustig voorbij. Soms staat het echter veel hoger. Zo hoog zelfs dat het tot het pad komt, of zelfs hoger. Op sommige punten staat aangegeven hoe hoog het water ooit heeft gestaan. De gids kan je hier meer over vertellen.
Vanaf het punt dat je het water ziet, is de grot een grote open tunnel waar geen einde aan lijkt te komen. Via het goed verlichtte, vlakke, stevige pad dat tegen de zijkant van de grot is gemaakt, loop je richting het einde van de grot.
Soms zie je nog probeersels van paden aan de andere kant, tegen de muur van de grot.
Op een gegeven moment moet je het water oversteken via een brug die op 45 meter hoogte hangt. Dat was wel heel erg tof!
Extra informatie over je bezoek
Een tour is altijd met gids. Echter hoe verder je in de grot komt, hoe meer de groep uiteen valt, omdat je je eigen tempo aan kunt houden. Je hoeft niet persé met de groep samen te blijven. Het is wel leuk om bij de gids te blijven, omdat die veel weet over de grot en al je vragen kan beantwoorden.
Uitgang
Als je het einde van de grot hebt bereikt, moet je op eigen houtje terug wandelen naar het bezoekerscentrum. Hier is geen gids bij. Er zijn drie opties:
- 300 meter wandelen
- 600 meter wandelen
- 2,5 km wandelen
Wij hebben de route van 2,5 km terug gelopen en vooral het eerste gedeelte, langs het water, was heel mooi. Daarna heb je een stuk dat ophoog loopt in het bos. Het laatste stuk loop je over een weg.
Van oktober tot en met april is alleen de route van 300 meter open.
Grot Postojna of Skocjan?
Beide zijn mooi en de ene is niet beter dan de ander.
Heb je erge hoogtevrees, ben je slechter te been of ga je vooral voor de stalactieten en stalagmieten? Ga voor Postojna.
Wil je je eigen tempo bepalen, ben je opzoek naar een combinatie van stalactieten/stalagmieten en indrukwekkende hoogte of wil je een iets rustigere grot? Ga dan voor Skocjan.
Bij zowel Postojna als Skocjan is het verstandig om tickets te reserveren, zeker in de zomermaanden. Kleed je warm aan, want het is maar 5-10 graden Celsius in de grotten.
Je mag helaas geen foto’s maken in de grotten.
Welke wil jij het liefste bezoeken? Laat het weten in de comments!
No Comments