Loading...

Bijzondere overnachting in Slovenië

Toen ik opzoek ging naar een bijzondere overnachting in Slovenië kwam ik meestal uit op een luxe glamping met jacuzzi of blokhut in het bos van minimaal 200 euro per nacht. Zeker een bijzondere overnachting, maar ook ruim over mijn budget. In Kamnik, ten noorden van Ljubjana, heb ik een bijzondere overnachting in Slovenië gevonden die even speciaal EN ook nog eens betaalbaar is.

Slapen in een klooster

Je kunt hier namelijk slapen in een oud klooster wat zes jaar geleden nog werd bewoond door nonnen. Het klooster heet Mekinje Monastery, of Samostan Mekinje in het Sloveens, en ligt aan de rand van Kamnik. Het pand stamt uit 1300. Dat is meer dan 700 jaar! Super bijzonder om in een historisch gebouw te slapen waar zoveel mensen je, door de eeuwen heen, voor zijn gegaan. Daar komt nog bij dat het personeel uiterst vriendelijk is. Na het doorgeven van je verwachte aankomsttijd, wordt je persoonlijk opgewacht. Ze vertellen je graag meer over de historie van het klooster of over de streek.

Er zijn nog veel oude details behouden gebleven, zoals houten deuren en religieuze beelden, maar het mooiste is de binnenplaats. De rondbogen, de stenen trap naar boven en de muren die nog niet gerestaureerd zijn geven je het gevoel dat je terug in de tijd gaat. Door de bloemen, planten en stoelen die al klaar staan voor het volgende concert voelt (zie hieronder Het klooster nu) het wel heel sfeervol aan. Vanuit de binnenplaats is ook de kerktoren te zien die boven het dak van het klooster uittorent. Dat maakt het beeld helemaal compleet.

Het klooster is echt een gigantisch pand. Je krijgt niet voor niks een rondleiding naar je kamer. Binnen is het net een doolhof. Via verschillende gangen en meerdere trappen kom je uiteindelijk bij de kamers. Het is dan ook niet vreemd dat ik hier een aantal keer verkeerd ben gelopen toen ik mijn kamer zocht.  

Oude nonnen en achterstallig onderhoud

Nog niet zo lang geleden woonde hier dus nog nonnen die bij de Orde van de Ursulinen behoorde. Dat hield in dat ze zich volledig hadden afgesloten van de buitenwereld (het personeel in het klooster kan er je van alles over vertellen). Met zijn vieren waren ze. Ze waren al op leeftijd en naast bidden hadden ze ook als taak om het onderhoud van het pand te verzorgen. Dat was veel te veel werk voor de zeventigplussers, dus schonken ze het klooster aan de gemeente en zijn de zusters zelf naar kloosters in Ljubljana en Kranj gegaan.

Dat de nonnen het onderhoud niet bij konden houden is niet verbazingwekkend, want het pand is gigantisch. Alleen met het wassen van de ramen ben je meerdere dagen zoet en wat dacht je van de gigantische tuin die erbij zit. En dat zijn alleen nog maar de dagelijkse klusjes.

De zeventigplussers lieten wel renovaties uitvoeren om dit buitengewone historische monument te behouden, maar het was prijzig om zo’n groot pand te onderhouden, dus ze konden niet alles aanpakken. Voor de reconstructie van het klooster hebben ze hulp gekregen uit onverwachte hoek. Ursulinen nonnen in Nederland hebben een aantal jaren geleden namelijk hun klooster verkocht en met de opbrengsten is een gedeelte van de renovatie van Mekinje Monastery betaald.

Aan de muren op de binnenplaats en aan de buitenkant van het pand is goed te zien waar ze zijn geëindigd met de renovatie. Eigenlijk past het wel bij dit gebouw uit de viertiende eeuw, dat het er niet gloednieuw uitziet. Het heeft iets rustieks. Als dat niet zorgt voor een bijzondere overnachting in Slovenië..?

Kamers

Er zijn slaapzalen tot zes personen en tweepersoonskamers. Sommige hebben hun eigen sanitaire voorzieningen. Andere kunnen gebruikmaken van één van de schone, gedeelde badkamers.

De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar dat past eigenlijk ook wel bij een klooster. Comfortabel zijn de kamers wel. Er is een zithoekje en het bed ligt erg lekker. Misschien herken je nog wel wat meubels uit een grote Zweedse meubelfabrikant. Een leuk detail, wat typisch is voor het oude pand, zijn de kleine houten kastjes in de muur. Dat maakt het zeer authentiek.

De badkamer is schoon en heeft  alles wat je nodig hebt. Elke dag worden de handdoeken verwisseld als je deze op de grond legt. Er is ook een klein gezamenlijk keukentje waar je gebruik van mag maken. Voor het koken van een uitgebreid diner is het niet echt geschikt, maar voor iets simpels, zoals het opwarmen van een soepje of het zetten van thee, is het wel te gebruiken.

Ook wordt er een prima ontbijt geserveerd voor maar een paar euro met gerookt vlees en verse kaas uit de streek, witte paprika (at heel normaal is hier) en croissants en brood van de plaatselijke bakker met zoet beleg. Naast koffie, thee en chocolademelk is er ook mierzoete citroenlimonade. Het opdrinken is wel op eigen risico van je glazuur. Als de oudere vrouw tijdens het ontbijt je iets vraagt in het Sloveens wat je niet begrijpt, wil ze waarschijnlijk weten of je roerei wilt 😉

De boekingen van de kamers loopt goed dus willen ze uit gaan breiden met luxere kamers. Dat lijkt me een prima idee!

Het klooster nu

De gemeente beheert het klooster nu. Zij gaan over de exploitatie. In het begin wisten ze eigenlijk ook niet zo goed wat ze er het beste mee konden doen. Na wat overleg werd besloten om in een deel van het pand om te bouwen tot hotelkamers.

Het begon met een aantal kamers want ze wisten niet of mensen hier überhaupt wilde overnachten. Zo hebben ze het steeds verder uitgebreid tot de ruim 20 kamers die ze nu hebben.

Naast hotel wordt dit pand ook gebruikt voor culturele evenementen. Zo slapen hier elke jaar muzikanten die optreden op Festival Kamfest, waardoor het de hele dag door gevuld is met het geluid van violen. Dit festival wordt altijd in augustus georganiseerd.

Ook worden er regelmatig filmavonden en concerten georganiseerd op de binnenplaats.

Boeken

Deze bijzondere overnachting in Slovenie bij Samostan Mekinje is te boeken via booking.com. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer en ontbijt is al te boeken vanaf €79.

Tot slot

Slovenië is een prachtig land waar ik meer over heb geschreven, bijvoorbeeld over Ljubljana.

You might also like

No Comments

Leave a Reply