Loading...

Wat te doen in verrassend Salzburg

Salzburg

Wat waren wij aangenaam verrast door Salzburg! Het is een knusse, levendige stad waar meer te beleven is dan dat wij van tevoren dachten. Trek twee/drie dagen uit om deze stad te verkennen. Eén dag, zoals wij deden op doorgang naar Slovenië, is echt te weinig. Hieronder lees je meer over de stad en wat je in ieder geval moet hebben gedaan als je in Salzburg bent.

Wat feitjes en weetjes over Salzburg

  • De belangrijkste inwoner van Salzburg was de beroemde componist Wolfgang Mozart.
  • Salzburg is rijk geworden door de zout handel. Er werd in die tijd ook weleens gezegd: ‘zonder goud kun je leven, maar zonder zout niet’. Koelkasten bestonden nog niet en om eten langer te kunnen bewaren, werd het gepekeld met zout of in zoutwater gelegd.
  • De naam van de stad verwijst naar de rijke zoutgeschiedenis. ‘Salz’ is zout en ‘burg’ verwijst naar de burcht op de Nonnberg in de stad die in de tijd van de zoutwinningen gebouwd is.
  • Salzburg is heel lang een soevereine staat geweest dat geregeerd werd door een prins aartsbisschop en dat is in veel musea terug te vinden. In de musea wordt voornamelijk ingegaan op de tijd dat Salzburg soeverein was.
  • Pas in 1816 werd Salzburg onderdeel van Oostenrijk.
  • Nu is Salzburg de vierde stad van Oostenrijk en telt ongeveer 150.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met Den Bosch, maar dan zonder Bossche bollen, maar met Sachertorte (al is dat eigenlijk een Weens gebakje).

Salzburg card

Als je een aantal attracties in Salzburg wilt bezoeken, kun je het beste de Salzburg card kopen. Die geeft je tevens gratis toegang tot openbaar vervoer. Lees hierover meer in het artikel Salzburg card.

Wat je gezien moet hebben in Salzburg

Wat ons betreft zijn er vijf dingen die iedereen gezien moet hebben in Salzburg:

1. Vesting Hohensalzburg

Vanuit de verte zie je de vesting al pronken op de berg. De vesting is, hoe kan het ook anders, als verdedigingswerk gebouwd. Het had een ingenieuze ligging om twee redenen:

  1. Vanaf hier konden externe vijanden makkelijk worden beschoten.  
  2. Bij een burgeropstand kon ook de eigen bevolking gemakkelijk worden geraakt. Charmant dat ze hier rekening mee hielden..

De vesting is enorm en er is van alles te zien. Er zijn verschillende routes te volgen in het kasteel. Ze zijn allemaal op eigen houtje te verkennen en je kunt zoveel routes volgen als je wilt.

Panoramaroute in vesting Hohensalzburg

Wanneer je de panorama route volgt, kom je helemaal bovenop het kasteel en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook door alle vensters heb je er mooi uitzicht op de omgeving van het kasteel.

Onderweg komt je ook lang een replica van de ‘bull’ hoorn en die mag je zelf bespelen. Deze werd vroeger gebruikt om iedereen in Salzburg te wekken om 4 uur in de ochtend voor de werkdag. Met die tijden zou je nu vanuit de kroeg meteen door kunnen naar je werk. Om 19 uur was de hoorn opnieuw te horen, want dan was het tijd om naar bed te gaan. Ik bleef met een vraag zitten toen ik dit hoorde. Wie wekte de persoon die om 4 uur de hoorn moest luiden?

Ook leid de route je langs het donkere hol van de kerker. Voornamelijk vijanden van de staat kwamen hier terecht. In de meeste gevallen waren dat verraders of ‘anders denkers’, of te wel, mensen die een andere geloofsovertuiging dan het katholieke geloof aan hingen (het protestantisme kreeg aanhangers omdat die vond dat burgers ook iets te zeggen moesten hebben en daar was de prins aartsbisschop het niet mee eens). De kerker was letterlijk een gat in de grond waar je werd ingegooid. Daar wil je echt niet in terecht komen! Er waren geen ramen of deuren, dus eenmaal erin, was er geen weg meer uit. Er zijn dus ook geen ontsnappingen geweest.

Giroroute in vesting Hohensalzburg

De rund gang tour geeft je letterlijk een inkijkje in de keuken. Je ziet hoe een keuken uit die tijd uitgerust was en wat er op het menu stond. Toen ik die pannen boven het vuur zag hangen, was ik extra blij met onze inductiekookplaat.

Ook zie je harnassen en militaire uniformen door de eeuwen heen (let ook op de kragen van de militaire jassen die om de decennia steeds weer opnieuw in en uit de mode raakte). Ook is er een heel stuk over de tweede wereldoorlog, de wapens die toen werden gebruikt en de rol van Salzburg daarin.

Hoe kom je bij vesting Hohensalzburg?

Vanaf Festungsgasse 4 gaat er een kabelbaan vanuit de stad naar het kasteel. De berg opklimmen hoeft dus niet! Wel zo fijn want er zijn nog genoeg trappen te beklimmen in het kasteel. In minder dan een minuut sta je 99 meter hoger. Om de tien minuten vertrekt het treintje. Dit is inbegrepen in je Salzburg card.

2. Sachertorte with a view

Eenmaal boven bij vesting Hogensalzburg kun je het terras niet over het hoofd zien. Prachtig gelegen aan de rand van de afgrond. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht over de oude stad en de bergen rondom Salzburg. Dat is nog eens genieten! Het is geen goedkoop terras, maar de prijzen zijn niet eens zo heel hoog. Voor een Oostenrijkse sachertorte betaalde we €4,10. Dat is niet duurder dan in de rest van het toeristische centrum.

3. Dom kwartier

Toen we naar het Dom Kwartier gingen, wist ik eigenlijk niet precies wat ik zou tegenkomen. Het was me een beetje onduidelijk wat het Dom Kwartier nu precies was. Eigenlijk kun je het Dom Kwartier ook niet in één woord uitleggen want het is een verzameling van musea. Zo is een gedeelte van het Dom Kwartier een paleis, maar er is ook een religiemuseum en er is een exhibitie van Europese schilderijen. Bij het gedeelte over rariteitenkabinetten kijk je je ogen uit. Zeker als je je bedenkt dat de rijke al deze spulletjes vroeger verzamelde. Ook loop je via de loft van de kathedraal. Dan kijk je vanaf het orgel naar beneden in de kerk. Dat is weer eens een ander perspectief!

Eén ding is zeker: als je de Salzburg card hebt, moet je hier zeker een kijkje nemen. Je zult vast niet alles in het Dom Kwartier interessant vinden, maar dan loop je daar gewoon wat sneller doorheen. Bij vonden het religieuze gedeelte niet zo boeiend.

4. Mozart geboortehuis

Wanneer je Salzburg zegt, zeg je Mozart. Hier kun je niet om Mozart heen. In deze stad is bij geboren en zowel het huis waar hij geboren is als het huis waar hij is opgegroeid is te bezoeken. Eigenlijk moet er minimaal een van de twee bezoeken.

Het verschil tussen de twee musea:

Wij hebben het Mozart geboortehuis gezocht. Toch wel bijzonder om in dezelfde kamer te staan als waar één van de grootste muziektalenten ooit het levenslicht heeft gezien.

Verder is het museum niet heel bijzonder. De begeleidende teksten in de verschillende kamers vertellen je meer over de familie van Mozart en over zijn woonplaatsen. Vader (Leopold) Mozart musiceerde in het koninklijke orkest en gaf zijn twee kinderen, Wolfgang en Maria piano en vioolles. Het muzikale talent van Wolfgang werd al snel ontdekt, want op vijf jarige leeftijd reisde hij al door Europa waar hij, samen met zijn tevens getalenteerde zus, speelde voor de Europese royalty.

Vanaf zijn vijfentwintig woonde en werkte Mozart in Wenen, de muziekhoofdstad van Europa. Hier kreeg hij de mogelijkheid om zijn eigen muziek te componeren en te brengen. Daardoor kwam hij al snel tussen het rijtje van belangrijke en invloedrijke musici te staan.

Helaas stierf Mozart al op 35 jarige leeftijd aan ‘koorts’. Dit staat tussen aanhalingstekens, omdat het onduidelijk was waardoor de koorts heeft veroorzaakt. Over de specifieke doodsoorzaak wordt nog altijd gespeculeerd.

Dit alles kun je nalezen in het museum. Ook is er veel informatie over zijn zus, moeder en vader. Als je meer geïnteresseerd ben in het leven en werk van Wolfgang Mozart zelf, kun je beter het Mozart Residence museum bezoeken.

5. Paleis Mirabell

De naam van dit paleis is afgeleid van het Italiaans: mirabile ‘bewonderenswaardig’ en bella ‘mooi’. Meer woorden zijn er niet nodig om dit paleis te omschrijven.

Ben je niet zo’n paleizenpersoon? Loop dan in ieder geval een rondje door de tuinen. Naast dat deze perfect symmetrisch en netjes onderhouden zijn, is het ook nog een bekende filmlocatie voor The Sound of Music.

Tegenwoordig is het geen paleis meer. Het is opgesteld voor toeristen, er zijn regelmatig concerten (van klassieke muziek) en je kunt hier trouwen. Geen idee hoeveel wat trouwen hier kost, maar het zal een aardige duit zijn. Dan heb je wel echt iets bijzonders.

You might also like

No Comments

Leave a Reply