Loading...

24 uur in Oslo

Een dag is kort, maar toch kun je veel zien in een etmaal. Op deze manier haalde ik zoveel mogelijk uit een dag in Oslo:

’s Ochtends vroeg landde ik in Oslo. Ideaal want zo kon ik nog de hele dag in de stad rondstruinen. De piloot meldde dat het weer fantastisch was in Oslo: het was 18 graden en half bewolkt. Het was duidelijk dat onze piloot uit Noorwegen kwam, waar de weersstandaarden lager liggen. In de trein van het vliegveld naar de stad werd me duidelijk dat iedereen de zomer in zijn bol had. Mannen liepen in korte broek en meiden in open jurkjes. Ik kreeg het al koud als ik naar ze keek. Zelf had ik een lange broek en een vest aan.

Vervoer naar de stad

Er gaan twee soorten treinen van het vliegveld naar de stad. De snelste manier is via Flytoget Airport Express. In zo’n 20 minuten brengt deze je naar het centrum van Oslo. Hij vertrekt bijna elke 10 minuten en kost ongeveer 20 euro. De goedkope optie is via de reguliere trein. Deze doet er wat langer over en vertrekt minder regelmatig, maar is de helft goedkoper. Op de websites van Flytoget en VY (eerst NSB) vind je meer informatie.

Centrum van Oslo

Slapen in Oslo

Het centrum van Oslo is klein en goed beloopbaar. Het is de moeite om een hotel/ hostel in het centrum te boeken. Je betaalt iets meer, maar dat betaald zich terug in gemak. Zelf sliep ik in Sage Poshtel Oslo Central en dat kan ik zeker aanraden. Voor vijftig euro had ik hier een bed in een slaapzaal inclusief ontbijt. Ongelofelijk veel voor een hostel, ik weet het, maar veel goedkoper krijg je het niet in Oslo. Andere accommodaties waren iets goedkoper, maar dan moest ik bijbetalen voor beddengoed of ze hadden matige reviews. Dus ik koos voor de dure optie en die is goed bevallen. Het blonde, Scandinavische personeel was behulpzaam, het ontbijt uitgebreid en de kamer schoon.

Standbeeld voor de opera
Opera van Oslo

De stadtour kan beginnen

Na het inchecken ging ik op verkenningstocht. Eerst was het oude centrum aan de beurt. Zo bracht ik een bezoekje aan de Dom van de stad, waar ik me verwonderde over de plafond schilderingen. Hierna wilde ik naar het regeringsgebouw, maar er waren geen rondleidingen die dag (check de website voor actuele bezoekersinformatie). Balen, maar gelukkig heeft Oslo genoeg te bieden. Ik twijfelde om naar het koninklijk paleis te gaan. Een koninklijk paleis bezoeken vind ik altijd leuk. Zoveel glimmende versiering, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Toch wilde ik iets speciaals, iets unieks voor Scandinavië. Paleizen heb je namelijk in veel landen.

Tip: pin geen geld. Je kunt (bijna) overal met je pinpas betalen. De bus is een uitzondering, maar daarvoor kun je online via de app Ruter# een kaartje kopen of bij de 7-Eleven, Narvesen of kaartautomaten op stations. Raadpleeg de Ruter website voor de actuele prijzen.

Dom van Oslo

Vikingen

Ik koost voor het Vikingschip museum (Vikingskipshuset), want zeg je Scandinavië dan zeg je vikingen. Bekend om rooftochten en plunderingen, maar het waren ook goede navigators en scheepsbouwers. Er zijn nog drie Vikingschepen bewaard gebleven en die kun je in het museum bewonderen. Bizar dat ze al meer dan 1000 jaar oud zijn en dat twee van de drie nog bijna helemaal in takt zijn. Alle drie zijn ze gebruikt als begraafschip. De dode moeten erg belangrijk geweest zijn in hun gemeenschap om begraven te worden in zulke rijkversierde schepen. Dat was nog niet alles. Er werden allerlei voorwerpen en dieren samen met ze begraven. De audiotour kun je gratis downloaden op je telefoon (The Viking Ship Museum). Echt een interessant, bijzonder museum!

Entree : volwassenen 100, studenten 80. Hiermee krijg je ook toegang tot het historisch museum. Bezoektijd: 1 uur

Een van de drie overgebleven schepen
Projecties op de muur vertellen het verhaal van de schepen

Nog een schip

Omdat ik toch op het eiland Bygdøy was, besloot ik om daar ook nog het Fram museum te bezoeken. Als je Nova Zembla een toffe film vind, is de kans groot dat dit museum in de smaak valt. Het gaat namelijk over pool expedities en is vernoemd naar het expeditie schip dat hier tentoongesteld is. Het schip zelf gaat in op de derde Fram expeditie, maar in het museum kun je over alle expedities lezen.

Tip: begin met de film, dan krijg je in korte tijd de belangrijkste informatie.

Alle informatie over de pool expedities is reuze interessant maar het mooiste is dat je in het schip kunt! Dan realiseer je je pas magistraal zo’n schip in elkaar zit. Aan alles was gedacht. Van naaimachines tot vers eten en van bontmantels tot piano. En dat alles met zo weinig ruimte. Werkelijk een uniek museum.

Hoe kom je er: Bus 30 of de veerdienst vanaf Aker Brygge in de zomer

Prijs : volwassenen 120, studenten 50

Bezoektijden : 1 tot 2 uur

Eten en gezelligheid

Het liep tegen sluitingstijd. Musea of winkels kon ik niet meer bezoeken, dus ik nam de bus terug naar het centrum. Een goed moment om mijn knorrende maag tevreden te stellen. Mijn portemonnee werd echter niet enthousiast van de horeca in Oslo. Alles is een stuk duurder dan in Nederland. Uit eten zat er dus niet in. Gelukkig had ik in het hostel gelezen over het havengebied Aker Brygge. Daar (aan de Brynjulf Bulls plass) vond ik verschillende food trucks. De geur van Thais, pizza en burgers drong mijn neus binnen, maar ik koos voor de fish en chips. Het eten was lekker, betaalbaar en ik kon genieten van de gezellige sfeer van dit gebied.

Bellenblaas en spelende kinderen bij Brynjulf Bulls plass
Aan het water vind je foodtrucks en restaurants

Fort Ankers

Fort Ankers lag op loopafstand, dus ik besloot daar naartoe te gaan. Overdag kun je hier een rondleiding volgen (tot 18 uur), maar na kantoortijden mag je nog steeds over het terrein struinen (tot 21 uur). De vesting wordt nog steeds gebruikt. Zo is de militaire academie hier gevestigd. De regering is de eigenaar van het fort en zorgt voor het onderhoud. De wachters die een oogje in het zeil houden, zijn een stuk minder strikt dan die in hun Engelse collega’s. Ze maken een praatje met de toeristen, ze wijzen je de weg en je mag selfies met ze maken. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de haven van Oslo.

Wachters maken hun ronde
Kazerne van Fort Ankers
Fort Ankers

Beelden voor zonsondergang

Het was al laat, maar ik wilde het meeste uit mijn dag halen, dus ik besloot om nog niet terug te gaan naar het hostel. Er stond nog een stop op het programma, stadspark Vigeland, bekend om haar beelden. Aangezien het midzomer was, ging de zon pas tegen elf uur onder. Nog genoeg tijd dus om de beelden te bewonderen. Normaal vind ik beelden niet heel interessant, maar het was net alsof ze leefde. Er zat zoveel emotie in. Bij elk beeld kon je je een voorstelling maken wat er aan de hand was. Een vader die ravot met zijn zoon, een verdrietige man met een stervende oude man in zijn armen en een jong stel die verschrikt kijken, alsof ze betrapt zijn. Geen mooie poses, maar situaties uit het leven.

Hoe kom je er: Met de metro ben je het snelste. Stap uit bij Majorstuen. Loop het laatste stukje naar het park. Je kunt ook tram 12 nemen en uitstappen bij Vigelandsparken.

Beelden in Vigeland park

Einde van de dag

Voor mij zat de dag erop, ik vond het mooi geweest. Ik heb leerzame musea gecombineerd met historie en kunst. Het was een intensieve, maar leuke dag. Eigenlijk wil ik Oslo nog niet verlaten. Er is nog zoveel te bezoeken. Het paleis, het regeringsgebouw en de opera. Helaas zal dat tot volgende keer moeten wachten. Mijn tijd in Oslo zat erop. Ik verlangde naar een warme douche en mijn bed. Ook het nachtleven zal ik uit moeten uitstellen tot de volgende keer. Ik heb gehoord dat er goede jazz clubs zijn. Een goede reden om deze veelzijdige stad nog een keer te bezoeken.

Het regeringsgebouw

No Comments

Leave a Reply