Loading...

Wat je moet weten voordat je naar Iran gaat

Iran is geen doorsnee land om naartoe te gaan. Ook al bereidt je je nooit voor op een vakantie, voor Iran is dat wel verstandig. De cultuur, regels en gewoontes zijn heel anders en dat moet je wel weten, anders kan je dat duur komen te staan (of juist goedkoop als je zonder geld zit). Hieronder een aantal weetjes voordat je naar Iran gaat.

Verder kan ik ook de Lonely Planet Iran aanraden. Daar staat alles in wat je moet weten over het land en haar bezienswaardigheden.

Geld meenemen

Iran is niet aangesloten bij de internationale banken. Hierdoor is het NIET mogelijk voor toeristen om te pinnen met je bankpas of creditcard in Iran. Je moet al je geld contant meenemen en laten wisselen. Zowel dollars als euro’s kunnen worden gewisseld. Tours en in hostels kun je vaak ook met euro’s betalen. Dat scheelt weer wisselen.

De actuele koers van de Rial is te vinden op www.bonbast.com. Deze link is in Iran gecensureerd dus je hebt er een VPN voor nodig om deze te kunnen openen. Lees meer hierover onder Geblokkeerde websites.

Beleefdheidsvormen

Iraniërs zijn gastvrij en zullen nooit zomaar geld van je accepteren, zelfs niet voor een taxirit of wanneer je fruit koopt op de markt. Dit betekent echter niet dat ze niet betaald willen worden. Het hoort bij de cultuur om geld niet meteen aan te nemen. Dat is namelijk onbeleefd. Vaak gaat dit spelletje minstens drie keer op en neer. Jij biedt geld aan, de Iraniër weigert, jij biedt het geld aan, de Iraniër lacht en wuift het geld weg, jij dringt aan, de Iraniër zegt nog steeds nee, jij dringt nogmaals aan en steekt je hand met het geld erin al uit in zijn richting, de Iraniër accepteert eindelijk het geld.

Als ze je geld nog steeds weigeren nadat je het drie keer aangeboden hebt, kun je er van uitgaan dat ze echt niet betaald willen worden. Want dat kan ook gewoon. Zo gastvrij zijn ze! Zo kreeg ik in een dorpje van 500 inwoners ten zuiden van Shiraz, een doos met meer dan 30 koekjes en cakejes bij de bakker, omdat ik de eerste toerist was die ooit in zijn bakkerij was geweest. Hij koos zelfs de grootste en meest verse gebakjes voor me uit. Dat vond ik echt heel bijzonder!

Rial vs Toman

De officiele munteenheid is Rial. Rial heeft echter een heleboel nullen. Toen ik er was stond 150.000 rial gelijk aan €1. Dat vinden ze onhandig dus gebruiken ze Toman, waarbij ze één nul weglaten, dus 15.000 toman staat gelijk aan €1. Ook dit vinden ze te lang, dus zeggen ze 15. De eerste dagen is dit heel verwarrend, maar na een tijdje krijg je door hoeveel iets kost.

Geblokkeerde websites

Sites zoals Facebook en Youtube zijn gecensureerd en niet te gebruiken zonder een VPN. Opvallend is dat Instagram wel toegestaan is. Als je een VPN wilt gebruiken, kun je dat het beste in Nederland regelen. In Iran zijn bepaalde VPN sites niet bereikbaar, dus is het lastig om de VPN te downloaden. Zelf gebruikte ik ExpressVPN en dat beviel goed. De eerste maand is deze VPN gratis te gebruiken, perfect dus voor je vakantie in Iran.

Mensen komen naar je toe

Iraniërs zijn nieuwsgierig naar toeristen. ‘Hello, where are you from?’ zul je vaak horen. In het begin moest ik hier erg aan wennen. Wanneer mensen in Azië vroegen waar ik vandaan kwam, wilde ze altijd iets verkopen. In Iran ligt dit anders. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen weten wat je van het land vind. Je raakt met ze aan de praat en voor je het weet heb je een uitnodiging om thuis met de hele familie thee te drinken.

Visum

Het is verplicht om een visum aan te vragen voor Iran. Dit kan on arrival of vooraf in Nederland. Zelf heb ik het in Nederland geregeld, maar ik vond het vrij onduidelijk, daarom kun je hier lezen hoe je een visum kunt regelen voordat je naar Iran gaat.

Visum Amerika

Wanneer je naar Iran reist, kun je daarna geen ESTA meer aanvragen voor de Verenigde Staten, maar moet je een visum aanvragen. Dit is een heel gedoe, kost veel meer tijd en is tien keer zo duur als een ESTA, dus hou hier rekening mee als je naar Amerika wilt reizen.

Kledingvoorschriften

Iran heeft strenge kledingvoorschriften waar je je aan moet houden. Hieronder de kledingvoorschriften voor vrouwen:

  • Lange mouwen. Toeristen komen meestal weg met driekwart mouw, maar dan word je wel bekeken
  • Lange broek. Dit hoeft geen wijde tent te zijn. Skinny jeans of legging zijn toegestaan.
  • Vrouwelijke rondingen (borst en achterwerk) mogen niet geaccentueerd worden. Dus een wijd shirt of tuniek dat over je kont heen valt en wat niet te ver open is bij je hals.

  • Zowel slippers als dichte schoenen zijn toegestaan.
  • Hoofddoek. Deze hoeft niet strak om je gezicht te zitten. Hij mag losjes op je hoofd rusten. Aan de voorkant mag je zelfs wat haar tonen. Als je hoofddoek een keer naar achteren glijdt, is dat geen probleem. Niemand zal je hierop aankijken en je word echt niet opgepakt. Het kan gebeuren en dat weten zij ook. In het begin is het onwennig, maar het went. Op internet staan allerlei filmpjes over hoe je een hoofddoek op kunt doen.

Mannen hebben het iets makkelijker, de regels voor hun zijn minder streng. Kledingvoorschriften voor mannen:

  • Lange broek. Korte broeken zijn verboden.
  • Bedek je schouders. Een blouse of T-shirt zijn toegestaan, een tanktop niet. Zorg ervoor dat het shirt niet te strak zit.
  • Zowel slippers als dichte schoenen zijn toegestaan.

You might also like

No Comments

Leave a Reply