Loading...

Yu Gardens in Shanghai

Als je toe bent aan een beetje rust in het drukke Shanghai, dan moet je de Yu Gardens bezoeken. In deze groene oase, word je helemaal zen. Het lijkt alsof de drukte van de metropool even niet bestaat als je hier rondstruint. Als je opzoek bent naar bloemen, kom je bedrogen uit in een Chinese tuin, want die zijn er niet veel, maar dat maakt het niet minder imposant.

De Yu Gardens zijn net een filmdecor. Het begint al voor de officiële ingang van de tuin. Een door lelies omringde zigzag brug, met in het midden een theehuis, leid je naar de ticketbalie. Eenmaal binnen is het alsof je in een andere wereld bent beland. Watertjes worden van elkaar gescheiden door rotsen, planten en paviljoentjes. En dat alles wordt met elkaar verbonden door gangetjes en meer zigzagbruggen. Smalle paadjes leiden je naar doodlopende hoekjes met mooie uitkijkpunten. De hele tuin straalt rust en sereniteit uit.

Tip: de tuin is een doolhof, dus pak een plattegrond bij binnenkomst.

Deze tuin vult 2 hectare en is aangelegd door een officier als cadeau aan zijn ouders. Hopelijk heeft hij er ook een aantal tuinmannen bij gegeven.

Weetje: In Chinese tuinen vind je vaak zigzagbruggen. Deze dienen als afweer tegen de geesten. Die kunnen namelijk alleen rechtdoor lopen en dus niet over zigzagbruggen.

Beroemd in deze tuin is de drakenmuur. De kronkelende draak bevind zich op een deel van de muren. De draak is het symbool van de keizer, maar dit is geen keizerlijke tuin, dus er was nogal wat discussie over het gebruik van de draak in de tuin. Dit werd opgelost door de draak maar drie tenen te geven in plaats van vijf. Daardoor is de draak imperfect en dus niet keizerlijk.

Hoe kom je er

De Yu Gardens in Shanghai zijn bereikbaar met de metro. De dichtstbijzijnde stop is Yuyuan Garden. Maar je kunt ook een taxi nemen. Die kan je afzetten bij Renmin Road. Als je hier de bordjes volgt, kom je vanzelf bij de zigzagbrug en het theehuis van de tuinen uit.

Wil je meer lezen over China? Dan is het artikel Spiritualiteit bij de Jaden Boeddha tempel wellicht ook interessant.

You might also like

No Comments

Leave a Reply