Loading...

Wat je moet weten over autorijden in Cuba

Huurauto reserveren

Tijdens onze vakantie in Cuba hadden we ervoor gekozen om een auto te huren, omdat we de vrijheid wilde hebben om overal naartoe te rijden wanneer we wilde. Hier lees je alles wat je moet weten over autorijden in Cuba.

Reserveren

Je moet je auto op tijd reserveren, want er is veel vraag naar auto’s, maar weinig aanbod. Zorg ervoor dat je drie maanden voor vertrek je auto gereserveerd is. Het aanbod bestaat voornamelijk uit Aziatische auto’s. Er zijn drie staatsbedrijven die auto’s verhuren: REX, Cubacar en Havanaautos. Ze hebben geen site, maar je kunt boeken via www.transturcarrental.com. Je kunt ook via een reisorganisatie boeken, bijvoorbeeld via Tui Cars.

De prijzen van huurauto’s zijn hoog. Wij hebben onze auto gehuurd via Tui Cars, omdat dat de goedkoopste was. We hebben een Geely gehuurd. Zelf had ik nog nooit van het merk gehoord!

Huurauto ophalen

Controleer je huurauto goed wanneer je deze ophaalt. Maak foto’s van eventuele beschadigingen die er al op zitten, zodat ze je daar laten niet voor laten opdraaien. Kijk ook of er een krik en reservewiel in de auto ligt. De wegen in Cuba zijn slecht, dus de kans is groot dat je dit nodig hebt.

Rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Cuba, maar als je er zeker van wilt zijn dat een agent geen ‘bijdrage’ vraagt, omdat je geen geldig rijbewijs hebt, kun je een internationaal rijbewijs aanvragen bij de ANWB.

Wegen

Hierboven schreef ik het al, de wegen in Cuba zijn slecht. De best weg, is de snelweg van Pinar del Rio, via Havana, naar Sancti Spíritus, maar zelfs daar zitten kuilen in. Je mag er 100km/per uur rijden.

Tanken

Er zijn weinig benzinestations in Cuba, dus zorg dat je op tijd brandstof in je tank hebt. Ook niet alle tankstations hebben altijd benzine, dus wacht niet tot je nog maar 10 km kunt rijden, mar ga tanken als de meter aangeeft dat je nog maar een kwart in je tank hebt.

Rijden in Cuba

Vooraf maakte ik me wel een klein beetje zorgen om het onderhoud van de auto. De huurauto’s zijn vrij oud in vergelijking met huurauto’s in andere landen. Een huurauto van acht jaar oud is geen uitzondering. Ook is het onderhoud, door de minimale import van nieuwe onderdelen, niet fantastisch. Ik had verhalen gelezen over reizigers die stukken kregen en die lang moesten wachten op hulp en reparaties. We hadden de reisroute al vastgelegd en onze casas al geboekt, dus het zou erg vervelend zijn als de auto kapot zou gaan en we daardoor dagen op dezelfde plek vast zouden zitten.

Mijn angst bleek niet geheel onterecht. De auto bracht ons van A naar B en daarmee was ook wel alles gezegd. De airconditioning stond maximaal, maar de auto bleek warm. Ook ontbrak vering en als we door een onverwachte kuil reden, hield ik mijn hart vast. Het rijden zelf was niet gevaarlijk. Er is weinig verkeer en de Cubanen rijden voorzichtig.

Eén keer hebben we een lekke band gehad, maar gelukkig was de timing ‘goed’. We hadden onze auto geparkeerd bij een uitzichtpunt, waren uitgestapt voor wat foto’s en een verfrissend drankje bij het naastgelegen cafeetje en toen we terug kwamen, zagen we dat een band lek was. Er zat nog lucht in, maar wel een stuk minder dan bij de rest. We waren toen nog maar een aantal kilometers verwijderd van Trinidad, waar een garage van het verhuurbedrijf was. Daar zijn we direct naartoe gereden en zij konden een andere band erop leggen. Ik zeg bewust andere band en geen nieuwe band, want de band die we kregen had al heel wat kilometers gereden gezien het profiel op de band, zo gaat dat nu eenmaal in Cuba. Na een aantal dagen, kon de auto weer opgehaald worden. We hadden wel een reservewiel en krik bij ons, maar ik ben blij dat we naar de garage konden rijden!

Waar zijn de letters?

Ook zijn we onderweg een stukje van onze auto ‘verloren’. De ene dag hadden we alle letters achterop de auto nog en de volgende ochtend niet meer! Gelukkig werden er geen extra kosten in rekening gebracht door het verhuurbedrijf, omdat we nog steeds twee letters hadden.

Liften

Er staan veel lifters langs de weg, omdat maar weinig mensen een auto hebben en het openbaarvervoer slecht geregeld is. Je bent niet verplicht om lifters mee te nemen, maar het is soms wel gezellig. Let daarbij wel goed op je spullen en zorg ervoor dat je alles nog hebt, wanneer de lifters uitstappen.

You might also like

No Comments

Leave a Reply