Loading...

Deze zaken moet je regelen voordat je naar Cuba gaat

Cuba is geen doorsnee bestemming. Zaken zijn er net wat anders geregeld door de politieke situatie dan dat wij gewend zijn. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een vakantie naar Cuba, zeker wanneer je niet met een reisorganisatie gaat, maar alles zelf regelt. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen voor je reis naar Cuba. Hieronder een overzicht:

Geld

Grote kans dat je Nederlands bankpas het niet doet in Cuba. Pinautomaten verwerpen buitenlandse bankpassen vaak. Daar sta je dan, in een vreemd land, zonder geld. Dat wil je niet. Neem daarom voldoende euro’s mee (geen dollars!). Op het vliegveld kun je je euro’s gemakkelijk wisselen voor Cubaanse peso’s. Verlies de euro’s die je op de toonbank legt overigens niet uit het oog! Voor je het weet heeft de onschuldige kijkende Cubaan achter het loket wat achterover gedrukt.

Met je creditkaart kun je vaak wel geld opnemen bij banken en Cadeca’s. American express wordt niet geaccepteerd, Visa- en Mastercard wel.

Ik hoor wel van steeds meer reizigers dat bankpassen steeds meer gebruikt kunnen worden in Cuba, maar dit is dus geen zekerheid.

Zorgverzekeringsverklaring

Bij ons hebben ze er niet om gevraagd, maar het kan zijn dat ze op het vliegveld vragen om deze verklaring, zodat ze weten dat je verzekerd bent. De verklaring kun je aanvragen via je zorgverzekering (dus niet via je reisverzekering). Als je ze opbelt en vraagt naar een ‘confirmation of medical insurance coverage’ voor Cuba, weten ze waar je het over hebt. Je moet de aankomstdatum in Cuba en je vertrekdatum uit Cuba doorgeven en dan sturen ze de verklaring naar te toe per post. Het is een kleine moeite om dit te regelen en het scheelt je een hoop gedoe ter plaatse als ze erom vragen.

Wegenboek

Als je auto gaat rijden in Cuba, is een wegenboek geen overbodige luxe. Internet is er nauwelijks (of erg duur) in het land en je wilt natuurlijk niet verdwalen onderweg.

Wij gebruikte Cuba Road Guide van Cuba Incentives met handige uitklapbare kaarten per regio en van de grote steden. Echt onmisbaar!

Visum

Vraag je visum ruim op tijd aan. Voor Cuba bestaat het visum uit toeristenkaart. Deze kun je online aanvragen en wordt thuisgestuurd. Je dient deze zelf in te vullen. Daarbij zijn een aantal dingen van belang:

  • Schrijf in blokletters
  • Vul de gegevens in zoals het in je paspoort staat
  • Laat de velden ENTRADA en SALIDA leeg. Deze vult de douanemedewerker in Cuba voor je in.
  • Streep niets door, daardoor wordt het visum ongeldig

Het visum is 30 dagen geldig en kun je gebruiken om vanuit Nederland, Belgie of Duitsland het land binnen te komen. Kom je vanuit de Verenigde Staten? dan is dit visum niet geldig.

Offline maps

Naast een kaart van Cuba, is het handig om offline maps te downloaden van de plaatsen waar je naartoe gaat. Dit moet je doen als je nog internet hebt, dus voordat je naar Cuba gaat. Daarin kun je de restaurants en bezienswaardigheden die je wilt bezoeken markeren. Je hoeft dan alleen nog maar de navigatie aan te zetten en deze brengt je naar al je locaties.

Paspoort

Je paspoort moet je minimaal zes maanden geldig zijn op de dag waarop je Cuba weer verlaat, anders kom je het land niet in. Controleer dus op tijd of je paspoort lang genoeg geldig is, zodat je eventueel nog een nieuwe aan kunt vragen. Dit kan tot vier weken duren bij de gemeente.

Tot slot

Wil je meer lezen over Cuba? Klik dan hier.

Zijn er nog andere zaken die je moet regelen voor je naar Cuba gaat? Laat het weten in de comments!

You might also like

No Comments

Leave a Reply