Loading...

Vier Coronaproof activiteiten – die ook na corona leuk zijn

Corona of niet, soms komen de muren op ons af en willen we de deur uit. Hieronder vier activiteiten die coronaproof zijn, maar die ook na corona heel erg leuk zijn.

RLLY

RLLY heeft de perfecte activiteit samengesteld: een gps route met opdrachten. Ze hebben verschillende routes in Nederland.

Het kompas via de app geeft aan welke richting je op moet en laat je zien hoe ver je nog van je bestemming verwijderd bent. Dat zorgt wel voor de nodige discussies in de auto kan ik je zeggen 😉 Soms is het zoeken, maar dat is ook de charme van deze route!

Wanneer je je bestemming hebt bereikt, verschijnt de vraag vanzelf op je scherm. Het zijn algemene kennis vragen, maar het gaat ook over de omgeving waar je rondrijd. Let dus goed op wat je onderweg allemaal tegenkomt!

De RLLY is te boeken via de website.

Canadian Walk

In Apeldoorn staat een bijzonder kunstwerk, ‘De man met de twee hoeden’. Precies zo’n beeld staat in Utowa, Canada. Het symboliseert de speciale relatie tussen Apeldoorn en Canada die is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog.

Canadezen hebben flink gevochten in die tijd voor de vrijheid van de stad. De Canadian Walk leidt je langs 26 QR-tegels die je 75 jaar mee terug in de tijd nemen. Canadese soldaten vertellen emotioneel over hun ervaringen, hoe ze hun kameraden verloren en de stad bevrijden. Dat greep me echt aan. Om te horen hoe zij hun leven op het spel zette voor de vrijheid van andere. Ook kom je erachter hoe dappere verzetsstrijders wisten te voorkomen dat Apeldoorn werd gebombardeerd en hoe een klein meisje de oorlog beleefde.

Als je de verhalen hebt gehoord, snap je hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken en dat we ons beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Soms wordt er een hoge prijs betaald voor vrijheid.

Langs de monumentale panden aan de Loolaan, leidt de tour je naar de Canadalaan, langs een aantal horecagelegenheden met afhaalmogelijkheden, door het groene Oranjepark en je eindigt in de binnenstad van Apeldoorn.

Praktisch: in de Koning Lodewijklaan, bij Stichting Atlant Zorggroep, kun je gratis parkeren en ben je meteen bij het start van de route, bij ‘De man met de twee hoeden’.

Veluwe

De Veluwe, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ook als je geen doorwinterd wandelaar bent (zoals ik) zijn er genoeg routes die je kunt lopen. Wellicht een leuke date tip. Ik ken een aantal mensen die door wandeldates hun soulmate hebben gevonden.

Wij liepen drie routes. Hieronder vertel ik daar meer over.

Natte neuzen pad 3 km

De naam van de route verklapt het al, dit is een wandelroute speciaal voor honden. De viervoeters mogen hier los. Erg leuk voor de honden en voor de baasjes.

Als je geen hond hebt, is dit nog steeds een mooie route. Onderweg loop je door het bos en over de heide. Ook al is het maar 3 km, er zit genoeg afwisseling in. Halverwege kom je langs een picknicktafel waar je een prachtig uitzicht over de heide hebt.

Praktisch: je kunt je auto parkeren op bij de Hoenderloseweg 191

Kootwijkerzand 3 km

Het Kootwijkerzand is de grootste zandbak van West-Europa waar de wind nog vrij spel heeft. Waar ze het zand kan wegblazen, zonder dat het wordt vastgehouden door boomwortels of planten. Een soort woestijn dus. Een uniek stukje natuur (want dat is deze zandbak) in ons eigen kikkerlandje!

Maar echt natuurlijk is het niet. Het is door de mens ‘aangelegd’. Vroeger was het bos en groeide er heide. Boeren in de Middeleeuwen legde akkers aan en lieten hun schapen grazen. Zo verdwenen de planten die ervoor zorgde dat het zand werd vastgehouden. Op ten duur begon het alle kanten op te waaien, waardoor bewoners wanhopig gingen verhuizen. Want niemand wil elke dag hun huis en schone was vol zand hebben.

Nu zijn er verschillende wandelingen uitgezet in dit gebied. Wij volgde een korte route van 3 km, waarbij het beginpunt eigenlijk het hoogtepunt is en aan het einde van de route had moeten zitten, namelijk de uitkijktoren over de gigantische zandbak! Verder leidt de route je, wegzakkend door het zand, naar het bos en het laatste stuk loop je langs de verharde weg.

Praktisch. Om bij het beginpunt van de route te komen, moet je de oranje/bruine borden op de Heetweg in Kootwijk volgen.

De route staat aangegeven met de oranje bordjes. Kijk voor meer informatie op het website van Staatsbosbeheer.

Boswachterspad Cultuurroute ’t Leesten 5,7 km

Vanaf het parkeerterrein Hoenderloseweg 191  starten, naast het natte neuzen pad, nog een heleboel andere wandelroutes. Zo ook de cultuurroute ’t Leesten die dwars door een oud industriegebied gaat. Vroeger werd hier ijzer, grind en zand gewonnen. Hier zie je nu nauwelijks iets van terug, maar een ander stukje erfgoed is nog wel zichtbaar. De sprengen, beken die uitgegraven werden voor de bediening van watermolens voor de papierindustrie, zijn er nog steeds. Het is een uniek leefgebied van de ringslang (iel, een slang!) en de beekprik (een visje dat lijkt op een paling).

Praktisch: volg de paarse bordjes en begin bij de ingang tegenover het informatiecentrum. Dat is een andere ingang dan die van het natte neuzen pad.

Zaanse Schans

Ook de Zaanse Schans is tijdens corona gemakkelijk te bezoeken. Het is buiten en erg mooi om er rond te lopen. Enige nadeel (en dat is best een groot nadeel) is echter dat de huisjes/molens/winkels gesloten zijn. Goede reden om de Zaanse Schans te bezoeken als er geen corona is. Lees daarover meer in het artikel over de Zaanse Schans.

You might also like

No Comments

Leave a Reply