Loading...

Ervaringen Martinique – Tropisch Frankrijk

Tijdens de cruise die we maakte in het Caribisch gebied, meerde we aan in Martinique. Hieronder lees je mijn ervaringen van een dag in Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique. Die naam verraad mijn ervaringen van Martinique al: erg Frans, maar dan tropischer.

Eerste indruk

Er hing een heel andere sfeer in de stad als op de andere Caribische eilanden. Om eerlijk te zijn had ik meer het idee dat ik in het tropische Frankrijk was. Artikelen waren geprijsd in Euro en de Europese Unie vlag wapperde trots in de wind. Nieuwe, Franse auto’s vulde de straten, de bus had een aparte rijbaan en auto’s moesten betaald parkeren. Voor ons is dat heel normaal, maar in vergelijking met de andere Caribische eilanden is dat uniek.

Alleen aan de houding van de inwoners kon je merken dat je in de Caribbean was. Alles ging op een gematigde snelheid, relax, geen gestress. Vooral aan het water was dit te merken. Stelletjes zaten op een oud bankje, in het park aan het water, hun McDonald’s hamburgers op te eten, terwijl de salsa muziek uit de speakers galmde van de sporters op het basketbalveld ernaast. 

Prijzig Martinique

Omdat Martinique bij Frankrijk hoort kun je dus gewoon betalen met Euro’s. Al vergaat de koopwoede je snel wanneer je de prijzen ziet. Naar onze ervaringen is Martinique duur. Echt goedkope winkels zijn we niet tegengekomen. Ook souvenirwinkeltjes zijn prijzig. Voor een simpele magneet betaal je minstens vijf Euro. Maar waarom zouden ze hun prijzen verlagen als er voldoende toeristen zijn die een aandenken van Martinique kopen?

Bibliotheek

Naast dure winkels heeft Fort de France nog meer te bieden. De Schœlcher bibliotheek is een blikvanger. Je kijkt je ogen uit. Er zijn ontzettend veel details te ontdekken aan de buitenkant van de bibliotheek uit 1887. Erg bewonderingswaardig, zeker als je het verhaal erachter weet. De hele bibliotheek is namelijk gebouwd in Frankrijk, uit elkaar gehaald, in stukken naar Martinique verscheept en weer in elkaar gezet. Echt bizar. Als ik een Ikeakast uit elkaar haal en weer in elkaar zet, past het al niet meer. Laat staan dat ik het naar een ander werelddeel moet vervoeren en dan in elkaar moet zetten. Er zouden sowieso een aantal schroefjes missen.

Wanneer je de bibliotheek binnenloopt wordt die bewondering niet minder. Onder het rijkversierde dak staan de oude boeken netjes tentoongesteld. De muffe geur van de boeken maakt de ervaring compleet.

Adres: 1 Rue de la liberté, Fort-de-France 97200, Martinique

Openingstijden maandag: 13:00 – 17:30 uur, dinsdag – donderdag: 8:30 – 17:30 uur, vrijdag: 8:30 – 17:00 uur, zaterdag: 8:30 – 12:00 uur, zondag: gesloten. De openingstijden wijzigen nog wel eens. Kijk op de website van bibliotheek Schœlcher voor de actuele openingstijden.

St. Louis kathedraal

Ook de St. Louis kathedraal is een bezoekje waard. Deze ligt achter de bibliotheek, dus prima te combineren. De top van de kerk is interessant, want het is een open constructie. Het is het frame van de kerk. Er is wel eens stormachtig weer op Martinique en deze constructie is daartegen bestand. Het is niet voor niks dat dit al de zevende kerk die op deze plek is gebouwd. De voorgangers zijn allemaal door zwaar weer of brand verwoest.

Daarnaast is de gigantische palmboom voor de kerk een blikvanger. Juist naast de hoge kerk valt het pas op hoe groot de boom is. Helaas was de kerk dicht toen wij er waren, dus de binnenkant heb ik niet kunnen bewonderen.

Adres: Rue Victor Schoelcher, Fort-de-France 97200, Martinique

Park La Savane

Vlakbij de bibliotheek en de kathedraal vind je het park La Savane. Ook hier staan gigantische palmbomen. Let op als je eronder staat/loopt, er kan een tak naar beneden vallen! Het onthoofde beeld van Joséphine de Beauharnais staat ook in het park. Het was versierd met een geel hesje aan haar arm. Met verf waren er rode vlekken op het beeld aangebracht, zodat het leek alsof ze bloedde. Of de gele hesjes betogers dat gedaan hebben weet ik niet, maar ze gebruiken de onthoofde Joséphine in ieder geval wel voor hun protesten.

Fort St. Louis

Vanaf La Savane kijk je op Fort St. Louis. Dit statige fort konden we vanaf het schip al zien. Het is gebouwd in de 17e eeuw en wordt nog steeds gedeeltelijk gebruikt als militaire basis. Je kunt het bezoeken, maar helaas was het dicht toen wij er waren. Check de openingstijden van Fort St. Louis dus voordat je er naartoe gaat.

Tot slot

Gelukkig heeft Fort de France, ondanks de Franse invloeden, haar relaxte sfeer behouden. Mijn ervaringen in Martinique waren erg goed. Het is een heerlijke stad om rond te hangen.

Benieuwd naar mijn andere ervaringen in de Caribbean? Lees meer over Saint Kitts en Nevis, Antigua en St. Maarten.

No Comments

Leave a Reply