Loading...

Vakantie bij de hunebedden in Drenthe

Dit jaar geen verre reizen, maar gelukkig is er in Nederland nog genoeg te ontdekken waar we zonder corona geen tijd voor zouden hebben genomen. Dit jaar gingen we op vakantie in Drenthe en dat is heel goed bevallen!

Drentse heide

Hunebedden

In mijn intro noemde ik ze al, de Hunebedden. Zeg je Drenthe, dan zeg je Hunebed. Gigantische zwerfkeien zijn in de ijstijd naar Noord-Nederland geduwd door het ijs en hier zijn vele eeuwen later graven van gemaakt door mensen uit de trechterbekercultuur, die circa 3000 jaar voor Christus leefde. Ze verzamelde de zwerfkeien en plaatste ze met de vlakke kant naar binnen. Deze bedekte ze met aarde, waardoor een holle ruimte ontstond. De topstenen waren aan de bovenkant zichtbaar. Van de aarden buitenkant is niks meer over, maar de stenen zijn nog te bewonderen. 52 van de 53 hunebedden zijn te bewonderen in Drenthe. Eentje ligt er in Groningen.

Erg leuk is dat ze op elk informatiebord bij de hunebedden andere informatie hebben staan, waardoor je elke keer weer een beetje meer komt te weten over de geschiedenis van de hunebedden. Ook is er een QR code die je kunt scannen en die een kort filmpje laat zien over het desbetreffende hunebed.

De beste manier om de hunebedden te bezichtigen is op de fiets. Er zijn meerdere fietstochten die je langs verschillende hunebedden leidt. Hier lees je meer over de fietsroute die wij hebben gevolgd.

Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan het hunebedcentrum om meer te weten te komen over de samenleving waarin de hunebedden een belangrijke rol speelde.

Op elk informatiebord staat dat de hunebedden grafmonumenten zijn en met respect behandeld moeten worden. Mijn inziens betekent dat dat je er niet op gaat zitten of klimmen. Dat is niet erg gepast op een graf, lijkt mij.

Stenen verzameling bij Hunebed D21

Proefkolonie Fredriksoord

Proefkolonie Frederiksoord was de eerste kolonie in Nederland met als doel de armoede te bestrijden. Museum Fredriksoord vertelt dit verhaal in het interactieve museum door spelletjes en filmpjes. Bovendien heeft de kolonie de basis gelegd voor ons huidige sociale stelsel. Hoe dat precies zit, lees je in mijn post over de Proefkolonie.

Ik kende de proefkolonie nog niet, maar het museum heeft me echt positief verrast. Het is super interessant

Oude huizen van Proefkolonie Fredriksoord

Fruitbedrijf Goense

In Marwijksoord vind je het fruitbedrijf Goense, waar je heerlijke, ambachtelijke streekproducten kunt kopen. Het is erg leuk om hier een  tussenstop te maken voor een plaatselijk eetbaar souvenir, biologisch (en heerlijk!) ijsje of om je eigen fruit te plukken in de pluktuin.

We ging hier naartoe, omdat ons hotel hun kwark en appelsap hier kocht. Aangezien dit de lekkerste kwark en appelsap was die we ooit hadden geproefd, wilde we deze graag kopen om mee naar huis te nemen. We hadden een kleine, rustige winkel verwacht waar bijna niks te doen was, maar dat was absoluut niet het geval! Het was super druk in de uitgebreide winkel. Ze verkopen ook veel meer dan alleen kwark en appelsap! Kaas, jam, wijn, ijsjes, mosterd, honing en natuurlijk fruit, maken deel uit van het assortiment. Er zit altijd wel iets bij wat je lekker vind. Zelf kochten we de appelsap en honing-mosterd kaasdip, zodat we op borrelavonden nog eens terug kunnen denken aan het mooie Drenthe.

Boomkroonpad

Normaal loop je tussen de bomen, maar in natuurgebied Hondsberg kun je (bijna) over de bomen lopen! Het boomkroonpad is aangelegd tussen de toppen van de bomen en heeft zelfs een uitkijkpunt waarbij je over de toppen heen kijkt. Zo zie je het bos eens van een andere kant.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je de actuele informatie vinden over het pad en hoe je je tickets kunt reserveren. https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/hondsrug/buitencentrum

Vestewandeling Coevorden

Het is geen straf om een middag te vertoeven in dit sfeervolle, oude vestingstadje. Via het toeristeninformatiepunt kun je een boekje kopen (€2) met daarin de route langs 22 bezienswaardigheden. Het toeristeninformatiepunt is ook meteen de eerste stop, want  het gebouw met de karakteristieke rode luiken, heeft een rijke geschiedenis. Het staat er al sinds de 17e eeuw. Toen werd het gebruikt als arsenaal, dat wil zeggen, opslag voor munitie en wapens.

De Vestewandeling leidt je verder langs het enige kasteel van Drenthe, door het park, langs de watertoren, richting het centrum. Daar kun je prachtige gevels bewonderen. De route neemt je mee naar het ganzenhoedsterbeeldje en daar kom je erachter waarom je overal in de stad ganzen ziet. De wandeling eindigt bij het water, waarna je kunt genieten van een welverdiend drankje op de Markt.

Je kunt ook aansluiten bij de stadstour met gids voor 5 euro per persoon. Deze vertrekt om 13:30 uur vanaf het toeristeninformatiepunt. De tour loopt langs de meeste bezienswaardigheden die in het boekje staan en je krijgt een uitgebreidere uitleg.

Westerbork

Museum Westerbork vertelt de indrukwekkende geschiedenis van het doorgangskamp in Westerbork tijdens de tweede wereldoorlog. Vanaf hier zijn meer dan 100.000 Joden gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Ook Anne Frank heeft hier, samen met haar familie, bijna een maand gevangen gezeten, voordat ze met de laatste trein vanuit Westerbork werd gedeporteerd naar Auschwitz begin september 1944.

Voor een bezoek aan het museum heb je tickets nodig. Deze zijn online te bestellen. Het kampterrein is vrij toegankelijk. Het is een bezoek dat je niet snel zult vergeten..  

Wandelen op de heide

Drenthe heeft fantastische wandelroutes waar je jezelf kunt verliezen in de natuur. Wie weet zie je onderweg de bekende Drentse heideschapen. Hun taak is om de plantjes tussen de heide op te eten, zodat de heide niet overwoekerd wordt door groen.

Bij restaurant Poolshoogte starten een aantal mooie wandelroutes, variërend van 1,5 tot 7,5 km. De uitzichttoren die er staat is vernieuwd, maar vroeger werd deze gebruikt om te bepalen welke kant de bosbrand opging. Nu geeft het een super ver uitzicht over de Drentse bossen.

Wandelroutes rondom Poolshoogte

Wildlands Adventure zoo Emmen

Deze dierentuin is erg ruim opgezet. De dieren hebben mooie verblijven, met veel speeltjes en soortgenoten. En er is genoeg te beleven! Zo zijn er shows met zeeleeuwen waar ze je vertellen hoe ze de dieren trainen en waarom, kun je een safaritocht maken tussen de giraffen, leeuwen en neushoorns en vaar je met een bootje door de jungle tussen de apen en olifanten. Ook is er een gedeelte waar kinderen zelf kunnen klauteren als een aapje en waar ze al hun energie kwijt kunnen.

Verder kun je felgekleurde lories voeren en door de hete vlindertuin lopen, waar de vlinders om je heen fladderen. Zelf vond ik dat het leukste. Dan kun je de dieren van dichtbij bewonderen, terwijl ze in hun (nagebouwde) natuurlijke habitat leven.

You might also like

No Comments

Leave a Reply