Loading...

9x wat te doen op Sanibel Island (Florida)

Dit prachtige eiland, met 7.500 inwoners, aan de westkust van Florida (Verenigde Staten) is vooral bekend als vakantieoord onder oudere (misschien omdat je na 22 uur geen herrie meer mag maken), maar het eiland heeft voor iedereen iets te bieden. Hagelwitte stranden, palmbomen die je beschermen tegen de felle zon en natuurlijk schelpen. Er zijn weinig plekken waar je zo gemakkelijk zoveel verschillende soorten schelpen kunt vinden als op Sanibel Island. Je struikelt erover! Het is hier moeilijker om een stuk strand te vinden zonder schelpen dan met. Dus als je van schelpen houdt, is Sanibel Island the place to be. Waarom zouden alleen ouderen daarvan kunnen genieten 😉

Schelpen zoeken

Hierboven noemde ik het ook al, het eiland ligt bezaaid met schelpen. Op alle stranden zijn ze te vinden. Vroeg in de ochtend is het beste moment om ze te gaan zoeken. Vooral na een storm zijn er pareltjes te vinden. Je mag alle schelpen die je vind mee naar huis nemen, zo lang er maar geen bewoner meer inzit. Als er nog een diertje in het huisje woont, moet je deze met rust laten, hoe mooi de schelp ook is. Strandwachten controleren of je geen levende exemplaren meeneemt en ze schrijven hoge uit aan mensen die zich hier niet aan houden.

Bezoek het Bailey-Matthews nationale schelpen museum

Als je zelf geen koninginneschelp hebt kunnen vinden, kun je ze in alle soorten en maten bewonderen in dit kleine, maar leuke museum. Ze hebben een uitgebreide collectie zeldzame schelpen. Er wordt een korte, interactieve uitleg geven over hoe weekdieren zich voortplanten, wat ze eten en hoe ze groeien. Een schelp is deel van een weekdier. Wanneer het zachte gedeelte van het diertje wordt opgegeten, blijft de schelp over. Eigenlijk is het dus het skelet van een weekdier. Daar moeten we maar niet te lang bij stilstaan als we schelpen verzamelen. Ook leer je allerlei weetjes over schelpen. Wist je bijvoorbeeld dat er weekdieren zijn die andere weekdieren eten? En dat de meeste schelpen rechts openen?

Entree kost 15 dollar.

Huur een fiets

Sanibel is klein (20 km lang) en vlak. Dat maakt het ideaal voor fietsers. Gelukkig zag het bestuur van Sanibel dat ook in. Ze hebben flink geïnvesteerd in fietspaden. Erg fijn, want het is de gemakkelijkste en leukste manier om het eiland te verkennen. Geen gedoe met betaald parkeren bi het strand en je hoeft niet in de file te staan bij de kluising van Periwinkle Way en Causeway Boulevard. Ook kun je per fiets het J.N. Ding Darling National Wildlife Refuge bezoeken. Dagelijks zijn er fietstours met een gids door het park. Zelf vond ik het erg leuk om fietsend door het park te gaan en tegelijk uitleg te krijgen over de dieren die er wonen. Omdat je veel langzamer gaat dan de auto’s, rij je minder snel wild life voorbij en zie je dus meer. Een unieke manier om het park te ontdekken.

Een andere fietser inhalen gaat net wat anders dan in Nederland. Je moet bellen en dan roepen aan welke kant je voorbij komt. Dat was even wennen. Ook kijken ze je raar aan bij de fietsenverhuur als je geen helm wilt lenen.

Er zijn verschillende fietsverhuurders op het eiland die fietsen, tantums of zelfs vier-persoons karretjes met fietsaandrijving. Zowel Billy’s Bike Shop als Finnimore Cycle Shop zijn goeder verhuurders. Billy’s komt zelfs de fietsen brengen tegen een kleine vergoeding.  

Stranden

SSanibel heeft prachtige stranden. Het maakt niet zoveel uit waar je naartoe gaat, ze hebben allemaal zacht wit zand en azuurblauw water. Qua drukte zit er wel een verschil tussen de eilanden. Zo zijn Tarpon Bay Beach, Gulfside City Park Beach erg bekend, maar ook druk.

Zelf vond ik Sanibel Island Northern Beach erg mooi. Ook een druk strand, maar wel bijzonder. Mede door het park, de vuurtoren en de kleine pier waar mannen met bierbuiken en petjes fanatiek aan het vissen waren. Ze pakte enthousiast hun ‘viskaart’ erbij om te achterhalen welke soort ze hadden gevangen, terwijl vogels loerde en de vis probeerde te stelen. 

J.N. Ding Darling National Wildlife Refuge

J.N. Ding Darling is een prachtig nationaal park van 21 vierkante km en vernoemd naar de cartoonist Jay Norwood ‘Ding’ Darling, omdat hij zich inzette voor het behoud en het herstel van de natuur. Je vind hier vooral veel mangroven en vogels zult zien (vooral tussen januari en april). Er zijn zelfs uitkijktorens zodat je de vogels nog beter kunt spotten. Daarnaast leven er ook dolfijnen, alligators en schildpadden. Het is geen park maar een ‘refuge’, een toevluchtsoord. Dit betekend dat het beschermen van de planten en dieren die er leven op nummer één staat.

Je kunt met je auto door het nationale park rijden, maar het leukste is om het met de fiets te ontdekken. Dagelijks zijn er fietstours met een vrijwilliger die tevens je gids is. Het is ook erg leuk om het gratis museum te bezoeken. Daar leer je nog meer over de dieren en de geschiedenis van het nationale park. 

Sanibel lighthouse

Dertig meter torent de vuurtoren boven het strand uit op het meest oostelijke puntje van het eiland. De vuurtoren is nog steeds in gebruik sinds 1884. Je kunt deze daarom niet bezoeken, maar het is wel leuk om het park er omheen te ontdekken of om gewoon schelpen te zoeken op het strand.  

IJsjes eten bij Pinocchio’s Italian Ice Cream

Het is niet voor niks altijd druk bij Pinocchio’s, het ijs dat ze serveren is heerlijk. Vaak moet je buiten wachten tot dat je naar binnen kunt in het kleine ijssalon. ‘Bolletjes’ ijs kennen ze hier echter niet. Eén bol ijs is hier meer dan twee bollen ijs in Nederland.

Vissen

De wateren rond Sanibel Island zitten vol vis. Als je je hengel uit wilt gooien, kun je het beste met een lokale gids mee gaan vanwege de vergunning die je nodig hebt om te mogen vissen. Het makkelijkste is om dit ter plekke te regelen. Vanuit Nederland is het een stuk duurder. 

Dolfijnen

Met een beetje geluk spot je dolfijnen voor de kust. Ik heb ze gezien vanaf de pier bij Sanibel Lighthouse. Erg leuk om de dieren spelend en springend voorbij te zien zwemmen.

Overnachten

Overnachten op Sanibel Island is niet goedkoop. Het is een populaire vakantiebestemming en dat zie je terug in de prijzen. Zelfs Airbnb is duur. Boek dus op tijd. Zelf verbleef ik in Parrot Nest Cottages en dat kan ik ten zeerste aanbevelen. Ze bieden een ruime kamer met koelkast op een kleinschalig complex aan een rustige straat. Letterlijk om de hoek zijn een aantal restaurantjes te vinden en een kleine winkel. Met de fiets zit je binnen tien minuten op het strand. Ideaal voor het complete vakantiegevoel.

No Comments

Leave a Reply