Loading...

Waarom je juist tijdens Ramadan naar Maleisië moet gaan

Tijdens de Ramadan naar een moslimland klinkt niet erg aantrekkelijk, aangezien alle restaurants, barretjes en supermarkten gesloten zijn zolang de zon schijnt. Toch is het bijzonder om een keer mee te maken. Het is een feestelijke tijd, want er worden allerlei dingen georganiseerd. Daarom is Maleisië zo fantastisch: er zijn veel activiteiten rondom Ramadan en je kunt overdag moeiteloos eten.

Waarom Maleisië?

Ongeveer de helft van Maleisië is Islamitisch. Dat betekent automatisch dat de andere helft dit niet is. Dit is de perfecte combinatie om te genieten van alle feestelijkheden rondom de Ramadan in Maleisië en om gedurende de dag gewoon te kunnen eten.

De Islamitische restauranteigenaren zijn gesloten zolang de zon schijnt en gaan pas met zonsondergang open of blijven dicht, maar er blijven genoeg restaurants, die gerund worden door niet Islamieten, over die wel open zijn.

Zo blijven er genoeg mogelijkheden over om de hele dag te kunnen eten, maar profiteer je wel van alle extra feestelijkheden rondom dit religieuze feest.

Wat wordt er georganiseerd tijdens Ramadan in Maleisië?

Extra avondmarkten

Is er normaal alleen een weekendavondmarkt of één avondmarkt in de week? Niet tijdens Ramadan! In veel dorpen en steden is er elke avond een avondmarkt. Deze is juist geopend vóór zonsondergang (wij maakte een keer de fout om rond zonsondergang te gaan en toen was iedereen aan het inpakken), zodat iedereen eten in kan slaan en na zonsondergang kan gaan eten.

Zo kun je van een goedkoop en heerlijk vers diner genieten.

In alle steden waar ik ben geweest tijdens Ramadan waren extra avondmarkten: Cameron Highlands, Ipoh, Kuala Tahan, Kuala Lumpur en George Town.

Versieringen

Overal zie je ze hangen: geel met groene vierkantjes ketupat. Een ketupat is een gewoven vierkantje van bamboe waarin samengeperste rijst bereid wordt. Nouja, in de decoratieve ketupat wordt geen rijst gemaakt, maar wel in een kleine, bruine variant.

In de stad, maar ook in winkels, auto’s en bij mensen thuis zie je ze hangen.

Al die versiering geeft een erg feestelijke sfeer.

Moskeeën zijn extra geopend inclusief gids

De moskeeën zijn gedurende Ramadan (veelal) de hele dag geopend. Ook zijn er toegewijde leden van de moskee die gratis een rondleiding door de moskee geven en je meenemen in hun visie van de Islam. Bijzonder om te horen welke rol de Islam in hun leven speelt en hoe zij dagelijks hun geloof belijden. In Kuala Lumpur (Sultan Abdul Samad Jamek Mosque), Kuala Kansar (Ubudiah moskee) en in George Town (Kapitan Keling Moskee) heb ik met een lid van de moskee gesproken en het was interessant en erg bijzonder om hun verhaal te horen.

All you can eat Iftar buffetten

Zodra de zon onder is, pakken de Moslims graag uit met het eten.

Er zijn restaurants en hotels die all you can eat buffetten, ook wel Iftar dinners genoemd, aanbieden. In veel gevallen kun je hier als niet Moslim ook gebruik van maken. Veel eten voor een vaste prijs en met een bijzondere, feestelijke sfeer.

Enige nadeel (voor sommige): er wordt geen alcohol geschonken.

Reserveren is verstandig, omdat het erg populair is.

Klook heeft een lijst gemaakt van de beste restaurants in Kuala Lumpur voor jouw Iftar diner (in het Engels).

Suikerfeest

Ter afsluiting van de Ramadan word het Suikerfeest gevierd, maar hier krijg je waarschijnlijk niet zoveel van mee. Het wordt in besloten kring met familie gevierd.

Tip als je reist tijdens Ramadan

Net voor, tijdens en na het Suikerfeest wordt er veel gereisd door de Maleisiërs. Ze bezoeken massaal familie. Als je die dagen ook wilt reizen, boek je trein of bus dan tijdig, anders zit ie vol. In de trein staan is geen optie. Je moet een stoel geboekt hebben, anders mag je niet mee.

No Comments

Leave a Reply