Loading...

Wat te doen in Amman – bezienswaardigheden en meer

bezienswaardigheden Amman

Grote kans dat je je reis door Jordanië begint in Amman, de hoofdstad van het land. Veel vluchten komen laat in de avond aan, dus waarschijnlijk slaap je sowieso een nacht in Amman voordat je doorreist. Plak daar nog een nachtje achteraan, want Amman heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn in deze bruisende, culturele stad.

Zelf vond ik het ook heel leuk om het leven in dorpjes te kunnen vergelijken met het leven in de hoofdstad.

Feitjes op een rij

  • Wist je dat de koning van Jordanië, die in Amman woont, groot fan is van Star Trek?
  • Wist je dat het 4 uur en 40 minuten vliegen is van Amsterdam naar Amman?
  • Wist je dat Amman 4,3 miljoen inwoners heeft? Dat is evenveel als Noord-Holland en Noord-Brabant bij elkaar.
  • Wist je dat Amman tijdens het Romeinse Rijk Philadelphia werd genoemd? Bij die naam denk ik niet aan een stad, maar aan roomkaas.
  • Wist je dat er een Nederlandse ambassade in Amman is?
  • Wist je dat er op veel plekken bordjes met eten staan op de straten van Amman voor de katten?

Bezienswaardigheden

Kleurrijke binnenstad

Street art, plantenbakken van autobanden, lampionnen, geverfde trappen, het zijn een aantal voorbeelden waardoor Amman zo kleurrijk is en het een feestje is om doorheen te slenteren. Elk steegje verrast weer en om elke hoek kan weer een muurschildering het straatbeeld opfleuren. Wandel door de stad en laat je verrassen.

King Abdullah I moskee

Dit is de enige moskee in Amman die je als toeristen mag bezoeken. Lees er alles over in het artikel over de King Abdullah I moskee.

Goud souq

Alle juweliers van Amman lijken hier bij elkaar te zitten. Het is een overdaad aan goud. Je wordt bijna verblind door alle schittering.

De sieraden zijn een stuk uitbundiger en opvallender dan in Nederland. Het moet je smaak zijn. Een heel ander assortiment dan een juwelier in ons land. Als je iets speciaals wilt, ben je hier aan het juiste adres.

De vele gouden armbanden in de etalage worden vaak als huwelijksgeschenk gegeven aan een bruidspaar.

Amfitheater

Het amfitheater is een blikvanger van de stad. Het is mooi, goed onderhouden en vooral oud! Het werd 1800 jaar geleden gebouw, maar wordt soms nog steeds gebruikt voor voorstellingen.

Ik vond het erg leuk dat je binnenkomt op het podium. Dan zie je het theater meteen zoals de artiesten zien. Dat is wel even overweldigend. Het is niet voor niks het grootste theater van Jordanië. Je kijkt tegen maar liefst 33 rijen aan, waar in totaal maar liefst 6000 bezoekers kunnen zitten.

Als je hier op vrijdag komt (weekend voor Jordaniërs) is het super druk. De Jordaniërs gaan er dan ook op uit. Kinderen rennen de stijlen trappen op (wij vonden het al een hele workout om naar boven te lopen op de smalle, hoge treden, laat staan rennen), tieners proberen een insta waardige foto te maken en vrouwen met kinderwagens klitten samen om de laatste roddels te bespreken.

Wij vonden het wel wat hebben om tussen de plaatselijke bevolking te lopen, maar als je een foto wilt zonder mensen erop, moet je direct na opening, om 8:00 uur, gaan.

Citadel

Absoluut een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amman. Niet alleen cultureel gezien is dit een belangrijke plek van de stad, maar de Citadel trakteert je ook op het beste uitzicht over de stad.

De Citadel was een religieuze en bestuurlijke plek. De belangrijkste bezienswaardigheden die er van overgebleven zijn, is het Ummayad-paleis en de tempel van Hercules. Van het paleis staat nog een gedeelte overeind. Helaas is er niet meer zoveel over van de tempel van Hercules, maar een stukje is nagemaakt, dus je krijgt wel een indruk hoe groot de tempel vroeger is geweest. Het moet gigantisch geweest zijn!

Ook als je niet van culturele ruïnes houd, is de Citadel de moeite waard. Hier heb je namelijk een magnifiek uitzicht over Amman. De Citadel ligt midden in de stad, waardoor je word omringd door woonwijken. Overal zie je beige flats. Er komt geen einde aan. Hier dringt het pas door hoe groot deze stad is. En hoe heuvelachtig! Nu kun je de pijn in je kuiten beter plaatsen 😉

De Citadel was veel groter dan ik had verwacht. Je kunt je hier makkelijk uren vermaken. Zeker als je de informatiebordjes afgaat, foto’s wilt maken en nog iets drinkt in het cafeetje.

Het is perfect om hier met zonsondergang te zijn. Ga dus aan het einde van de dag, want het is hier nog mooier tijdens het gouden uur.

Wist je dat er geheime ondergrondse tunnels van de Citadel naar het theater lopen, omdat royalty zich niet wilde mengen met het plebs.

Vrouwen bazaar

In de vrouwen souq (bazaar) gaat een heel andere wereld voor je open. Op straat lopen de vrouwen er allemaal netjes en kuis bij, maar in de vrouwen souq kun je kleding kopen waarmee je geen enkele vrouw op straat mee zult zien. Dat is echt voor privé aangelegenheden. Wat bij ons gewoon in de etalage van Hunkemöller en Livera hangt, wordt hier geheimzinnig verkocht in kleine winkeltjes.

Misschien een van de vreemdere bezienswaardigheden in Amman, maar wel noemenswaardig vind ik.

Rainbow Street

Dit is een plek die je zeker niet mag missen. Het is zondermeer de leukste straat van Amman. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor de plaatselijke bevolking. Hier is het zien en gezien worden. Locals rijden langzaam voorbij in dikke auto’s. Kijk niet raar op als je dezelfde auto drie keer binnen tien minuten voorbij ziet rijden.

De straat is aangekleed met muurschilderingen, een parkje en lampjes.

Vooral ‘s avonds gaat de straat ‘leven’ en is het gezellig druk in restaurants, cafés en winkeltjes. Je vind hier, onder andere, de beste falafel van de stad.

Hier zit ook de Jordan Kuwait Bank waar je geld op kunt nemen zonder extra transactiekosten te betalen (alleen de kosten van je eigen bank).

Hammam

Op traditionele manier tot rust komen, kan bij een hammam. Hier word je in de watten gelegd op een warme stenen tafel en krijg je een zacht huidje door de scrubbehandeling met een washand (‘kese’) en zeep. Ook word je afgespoeld met warm water. Het is rond de 50 graden in de hammam en de luchtvochtigheid is hoog.

Deniz Bath and Spa is blijkbaar een goede en Al Pasha Turkish Bath, dichtbij Rainbow street, werd ook aangeraden door ons hostel.

Hoeveel tijd heb je nodig?

In een dag kun je bovenstaande bezienswaardigheden in Amman wel gezien hebben. Begin bij de moskee, dan heb je daarna nog de hele middag in het centrum. Sluit af bij de zonsondergang bij de citadel en daarna kun je blijven hangen voor het diner.

Als je ook nog naar de hammam wilt, moet je wel opschieten. Of je blijft gewoon nog een nachtje.

Slapen in Amman

Wij sliepen in Nomads Hotel Amman, in het centrum van Amman, dichtbij de bezienswaardigheden. De locatie is erg goed. Binnen twee minuten sta je op Rainbow Street, maar het is net ver genoeg uit het oude centrum zodat je wel parkeerplaats hebt.

Ze hebben hier familiekamers, slaapzalen en tweepersoonskamers. Het is ook zeker een goede uitvalsbasis voor budgetreizigers. Je krijgt een stapelbed met gordijntjes, een locker en genoeg ruimte voor je koffer. Ook de airconditioning doet het (verwarmen en koelen). Ze hebben er in Jordanië wel een handje van om de airco op 30 graden te zetten. Zorg dus dat je de afstandsbediening hebt.

Wij betaalde €17 per persoon per nacht voor een zespersoons vrouwenkamer. Wij waren laat met boeken, maar als je eerder boekt, kan het goedkoper zijn. De prijs in exclusief ontbijt. Het ontbijt kost €5 en bestaat uit onder andere, humus, salade, eieren, cornflakes en naanbrood. Je kunt bij aankomst nog aangeven of je gebruik wilt maken van het ontbijt. De eerste ochtend hebben we dit gedaan. de tweede dag niet, omdat we onderweg naar de King Abdullah I moskee wilde eten, maar het viel ons tegen, want we kwamen nagenoeg niks tegen.

You might also like

No Comments

Leave a Reply