Loading...

Waarom ik twee maanden door Azië reisde zonder social media

social media

(Eindelijk) weer een post! Dat is alweer even geleden! Het is even stil geweest, maar die stilte is vanaf nu voorbij. Tussen mijn laatste post over Madaba van afgelopen maart en nu (oktober 2023) heb ik echter niet stilgezeten. Dit voorjaar heb ik twee maanden door Azië gereisd zonder social media. Maleisië, Singapore en Zuid-Korea heb ik bezocht. Niks daarvan heb ik gedeeld op Instragram of Facebook. Dat is raar voor iemand die een reisblog wil opbouwen. De reden: ik had er geen zin in.

Een lange reis is de uitgelezen kans, voor iemand met een reisblog, om ideeën te delen en nieuwe volgers aan te trekken. Vakantiekiekjes delen zou dan een prioriteit moeten zijn. Dat was het echter niet voor mij.

Mijn reis ging niet helemaal van een leien dakje (moeten wennen, ziekig en tegenvallers). Het voelde nep om leuke vakantiefoto’s te delen en enthousiast te zijn, terwijl ik me niet zo voelde. Het gebruik van social media werkte verstikkend.

Het voelde als een verplichting om te posten, om te laten zien hoe leuk alles was. Daarom stelde ik het uit. Een dag, twee dagen, een week. Tot een punt waarop ik wist dat ik niks zou gaan posten.

Even zat ik in tweestrijd. Voor mijn blog zou het juist goed zijn als ik WEL berichten zou plaatsen, maar als ik alleen al dacht aan een post, kreeg ik het benauwd. Ik had er geen plezier in. Ik wilde simpelweg niks posten. Of überhaupt mijn Instagram openen. Dit was mijn reis en ik wilde mijn tijd besteden aan alles om me heen. Genieten van het moment, wat ik eigenlijk een verschrikkelijke uitspraak vind. Het is zo’n hippe cliché uitspraak waarvan ik rillingen van over mijn rug krijg, maar het beschrijft de situatie wel perfect. Ik wilde niet aan mijn digitale uitstraling op social media denken, dus ik besloot om mijn social media niet te gebruiken. Dat zorgde voor rust.

Voor mijn familie en vrienden hield ik Polarsteps bij. Daar was ik vrij om heel persoonlijke verhalen over mijn reis te schrijven zonder dat de hele wereld het kon lezen. Dat voelde beter dan alles delen via Instagram.

Niet leuke posts op social media

Maar je kunt de minder leuke dingen toch ook delen op social media? Klopt, dat kan, alleen voel ik me daar niet prettig bij. Er is iets wat me daarin tegenhoudt. Misschien alle leuke berichten van iedereen, waardoor ik het idee krijg dat negatieve berichten niet thuishoren op social media. Ik heb het gevoel dat ik zeur als ik iets post wat niet zo leuk is. Bovendien vraag ik mezelf af waarom ik minder leuke dingen zou moeten delen met de hele wereld. Ik zie daar geen toegevoegde waarde in. Daarom paste Polarsteps, voor mensen die dicht bij me staan, beter bij me.

Strekking

Strekking van dit verhaal: het is oké om je telefoon even opzij te leggen en niet met de hele wereld te delen waar je mee bezig bent. Want wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Geloof me, het is minder erg dan je denkt.

En nu?

Eigenlijk beviel het me heel goed om social media even te negeren. Vandaar dat het voor mij zo lang heeft geduurd om weer te posten. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen en niet bezig te zijn met social media. Het is het belangrijkste dat je doet wat goed voelt voor jou, of dat nu wel of geen social media is.

Uiteindelijk heb ik een hele mooie reis gemaakt en komende tijd ga ik de dingen die ik heb meegemaakt met jullie delen op mijn website. Niet live vanaf de plek waar ik over schrijf, maar achteraf, vanaf mijn werkkamer in Den Bosch, met (af en toe) social media.

You might also like

No Comments

Leave a Reply