Loading...

Alles over de King Abdullah I moskee in Amman

King Abdullah Moskee Amman

De King Abdullah I Moskee in Amman is de grootste moskee van Jordanië en de enige waar toeristen mogen komen. Dat roept om een bezoekje!

Deze moskee is vernoemd naar King Abdullah I. Hij was koning van Jordanië van 1921 tot hij werd vermoord in 1951 door een politiek tegenstander van de jihad.

Naar de moskee

De moskee ligt een beetje uit het centrum, maar je kunt er gemakkelijk naartoe lopen. Het is ongeveer 45 minuten lopen vanaf Rainbowstreet. Je moet wel een heleboel trappen op voor je er bent, maar dat hoort een beetje bij Amman. Er liggen geen andere toeristische trekpleisters in de buurt.

De helder blauwe koepel en minaretten zie je op afstand al boven de huizen uitsteken. Hoe dichter je bij de moskee komt, hoe meer toeristen je ziet. Dan weet je dat je er bijna bent.

Naar binnen

Wij wilde via de trap naar boven lopen, maar we werden al snel tegen gehouden. De grote toegangstrap voor de moskee is alleen voor gelovige die komen bidden. Toeristen worden vriendelijk verzocht om aan de rechterkant, via de gigantische souvenirshop, naar binnen te gaan. Toen we daar naartoe liepen zagen we ook alle bordjes die de ingang aanwezen. Beetje stom dat we die niet eerder hadden gezien…

‘Hoe weten ze dat wij toeristen zijn?’, vroeg mijn reisgenootje aan me. Ik begon kei (ja ik ben Brabants) hard te lachen. ‘Nou, misschien omdat we met een camera, zonnebril, rugzak en kaart van de stad rondlopen en geen hoofddoek op hebben’, antwoorde ik haar, waarna ook zij hard moest lachen.

De entree is 2 JD per persoon. Je krijgt een boekje met informatie over de moskee en je moet een gewaad om. Qua model lijkt het een beetje op een vuilniszak met een capuchon, maar dan van glanzend stof. De zwarte zijn langer dan de bruine.

Ook mannen moeten een gewaad aan als ze een korte broek dragen.

Vervolgens mag je de trappen op en de mannenruimte van de moskee bezoeken. Natuurlijk moet je je schoenen uit doen voordat je de moskee binnen gaat.

In de moskee

Toen we binnen kwamen was een werker het tapijt aan het stofzuigen. Wat een werk is dat! Volgens mij kun je vooraan beginnen als je klaar bent met stofzuigen in een ruimte waar 3000 gelovigen kunnen bidden.

Het tapijt voelt heerlijk lekker zacht aan je voeten.

Eigenlijk is de gebedsruimte simpel, maar smaakvol en modern aangekleed. Geen Koranteksten aan de muur maar strakke gekleurde raampjes en twee gigantische ronde kandelaars aan het plafond. De enige Korantekst staat, in gouden letters, bij de spreekruimte van de imam (dat is bij de witte halve ronding in de muur). Het leek er wel op dat de imam gewoon de microfoon gebruikt, want er lagen allerlei elektrische draden van microfoons. Want je wilt natuurlijk wel dat iedereen je hoort.

Binnenplaats van de moskee

Aan de achterkant is de vrouwengebedsruimte, maar daar kun je niet naar binnen.

Je kunt helemaal om de witte moskee heen lopen. Onder de koepel zijn lichtblauwe Koranteksten in de tegeltjes verwerkt.

Vanaf de binnenplaats zie je de hyper moderne wolkenkrabbers van de wijk achter de moskee. Wat een contrast is dat! In Amman gaat het hand in hand.

Als het zonlicht op de moskee schijnt en je tegen het licht in kijkt, geeft dat een heel tof effect. Vooral achter de minaretten. Het deed me denken aan het licht dat wordt weergegeven boven een heilige op schilderijen in een kerk.

Plan je bezoek

De openingstijden van de King Abdullah I Moskee in Amman zijn een beetje afhankelijk van de gebedstijden. De gebedstijden worden bepaald door de zonsopkomt. Tijdens het gebed mag je als toeristen de moskee niet in. Al zagen wij wel toeristen rond het middaggebed naar binnen gaan, maar ik weet dus niet of zij ook binnen konden kijken.

Op vrijdag is de moskee gesloten voor toeristen.

You might also like

No Comments

Leave a Reply