Loading...

PETRA: alle hoogtepunten van Petra in twee dagen –DAG 2

hoogtepunten petra

Vandaag ga je naar de Monastery (het klooster) vanaf de achterkant van Petra (deze route staat niet op de kaart hieronder) en bezoek je de High Place of Sacrifice (de hoge offerplaats). Dat zijn je hoogtepunten van Petra deze dag.

Achterkant van Petra

Het is mogelijk om via de achterkant Petra binnen te komen, bij de Monastery. De route alleen al hoort tot de hoogtepunten van Petra! Hiervoor moet je wel twee bussen pakken en nog een uur lopen. Alles sluit goed op elkaar aan, is niet ingewikkeld en het is het meer dan waard!

Maar weinig mensen pakken deze route. Even ter vergelijking, wij waren met 16 bezoekers tegelijk via de achterkant van Petra en als je Petra binnenkomst via het Visitor Center, kom je honderden mensen tegen. De bussen zijn gemakkelijk en de wandeling trakteert je op het ene mooie uitzicht na het andere!

Busje komt zo

Op dag twee begin je ook weer bij het visitor Center, alleen ga je hier niet Petra binnen, maar pak je de pendelbus naar Little Petra. De eerste vertrekt om 8:30 uur. Deze is gratis, maar een kleine fooi wordt gewaardeerd (voel je niet verplicht). De bus staat aan de achterkant van het visitor center. Bij de ticketverkoop kunnen ze je de juiste weg wijzen.

Een klein kwartier later kom je aan bij Little Petra. Bij Little Petra staat, tegenover het parkeerterrein, een klein hokje. Dit is voordat je Little Petra binnenloopt. Daar kun je een ticket kopen voor de shuttlebus (5JD vaste prijs) die je verder brengt. Ook checken ze hier of je überhaupt een geldig toegangskaart hebt voor Petra. Dus laat dit valideren bij het Visitor Center (op de eerste dag dat je Petra bezoekt bijvoorbeeld). Het scannen van je Jordan Pass kan bij Little Petra niet.

Dan is het 50 meter lopen naar de ‘bus’. Eigenlijk is het meer een open, brede kar met 20 stoeltjes. In 30 minuten brengt hij je naar het begin van de wandeling. Deze vertrekt wanneer de bus (bijna) vol is. Wij moesten ongeveer 20 minuten wachten op genoeg passagiers.

Op zich kun je dit stuk ook zelf lopen, maar het kost veel tijd en het is een saai stuk. Ook moet je goed uitkijken waar je precies loopt, want de route is niet echt aangegeven, ook op Maps.me niet. Doe jezelf een lol en pak de wagen voor 5 JD.

Halverwege kwamen wij een stel tegen en zij wilde maar wat graag alsnog bij ons instappen.

Hiken

Uiteindelijk word je ergens afgezet en kun je beginnen met de hike. Natuurlijk proberen ze je nog een ezel aan te smeren, maar geloof me, je wilt hier echt niet op een ezel zitten. Ik sprak een meisje die dat wel had gedaan en ze stond doodsangsten uit. De ezel liep heel dicht langs het ravijn en je bent helemaal overgeleverd aan de ezel. Zij kon het niet aanraden 😉

De weg wijst zich vanzelf, ook in het begin. Loop gewoon richting het koffietentje (er zijn er meerdere onderweg) en vanaf daar is het alsmaar rechtdoor. Onderweg heb je echt fantastische uitzichten in het dal. Alleen daarvoor is de wandeling de moeite al waard.

Tip: in de ochtend is er schaduw tijdens de wandeling. Hoe vroeger je gaat, hoe minder je in de zon loopt.

In het begin zijn het heel veel trappen. Op een gegeven moment is het een stuk vlakker en kom je nog af en toe een trap tegen. Voor je het weet, zie je links tegen de rotsen een ionische zuil. Dan weet je dat je er bent. Opeens zijn er weer allemaal mensen om je heen. Je hebt het gehaald!

Hoogtepunten Petra: Monastery

Geniet van de Monastery, maak foto’s, rust uit op het terras. Net als bij de Treasury is een consumptie hier niet verplicht.

Wist je dat de Monastary groter is dan de Treasury? Maarliefst 47 bij 48,3 meter. De Treasury is (maar) 40 bij 25 meter. En wist je dat de Monastery helemaal geen klooster was? Dit dachten ze eerst omdat er kruizen in de Monastery zijn gevonden. Later bleek, uit uitgravingen en onderzoek, dat het gebouw eerst werd gebruikt voor religieuze bijeenkomsten en later als kapel.

Er is een hele mooie fotospot tussen het terras en de achteringang van Petra. Hier kun je de perfecte foto maken door een frame van rotsen. De foto hieronder legt het beter uit dan dat ik nu doe 😉

Hoogtepunten Petra: Qasr al Bint

Vervolgens loop je via Lion Triclinium (die is niet spectaculair, wij liepen m zelfs voorbij), naar Qasr al Bint. Onderweg kom je allemaal puffende en steunende mensen tegen die de klim richting de Monastery aan het maken zijn en sommige zullen verwachtingsvol vragen of ze er bijna zijn.

Aan het begin van de middag kom je bij Qasr al Bint aan. Dit was, in tegenstelling tot de grote tempel, wel een tempel. De belangrijkste van Petra nog wel! Een groot deel van de 23 meter hoge muren staan nog overeind.

Hoogtepunten Petra: High Place of Sacrafice

Vanuit hier kun je de oranje route van de High Place of Sacrafice nemen. Ook dat is een klim. Je ziet Petra dan vanuit een ander hoek. Je eindigt bij de High Place of Sacrafice, een heilige plek waar rituele werden uitgevoerd.

Wij hebben de route naar de High Place of Sacrafice niet genomen, omdat we het gevoel hadden al genoeg van Petra te hebben gezien. Van andere, die de route wel hadden genomen, begrepen we dat vooral het uitzicht hier erg mooi is. Je loopt erg hoog en ziet de bezienswaardigheden van Petra vanuit een ander perspectief. Je ziet niet persé veel nieuwe bezienswaardigheden.

Als jij er wel voor kiest om deze route te lopen heb je een mooie volle dag en heb je zo goed als alles van Petra gezien.

Zo goed als alles is eigenlijk maar 5 procent van Petra. Wetenschappers zeggen dat 95 procent van Petra nog niet opgegraven is en nog ligt verstopt onder het zand.

Hoe lang ben je bezig?

Vanaf halfnegen vertrekt de bus vanuit het Visitor Center richting Little Petra. De bus doet er een kwartiertje over.

Een kaartje bij Little Petra voor de volgende bus kopen is zo gebeurd. De bus vol krijgen duurt het langste. Wij vertrokken rond half tien. De busrit duurt een halfuur. Vanuit daar kun je in een uurtje naar Petra lopen. Je komt dan ruim voor het middaguur aan in Petra.

You might also like

No Comments

Leave a Reply