Loading...

Petra: alle hoogtepunten van Petra in twee dagen –DAG 1

Petra is gigantisch! Petra omvat een oppervlakte van 7.36 vierkante kilometer. Oké nu even in begrijpelijke taal: dat zijn meer dan 1000 voetbalvelden! Ondanks dat het erg groot is, kun je in twee dagen de hoogtepunten van Petra zien. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen en hoe je dag 1 het beste in kunt delen.

Het werd een vrij lang artikel, dus dag 1 en 2 zijn opgesplitst in twee artikelen. Dag 2 volgt binnenkort.

Dag 1

Op je eerste dag laat je je verwonderen door de hoogtepunten van Petra. Hoogtepunten voor vandaag: de Treasury en het bekende uitkijkpunt vanaf boven op de Treasury.

Op de kaart hieronder is dat de Main trail tot en met 12 en de groene route (in het midden).

First things first

Voordat je Petra binnen loopt, maak je een stop bij het Visitor Center. Daar moet je je Jordan pass scannen als entreebewijs. Daarna krijg je een ticket voor Petra. Dat is je toegangskaartje voor de komende dagen. Raak het niet kwijt!

Neem je paspoort mee! Ze checken je naam uit je paspoort met je Jordan Pass. Zonder paspoort kom je er niet in.

Als je een gids wilt voor Petra, regel je dat ook bij het Visitor Center. Dat kan bij de desk tegenover de balie waar je je ticket ophaalt met je Jordan Pass. Als je hier een gids regelt, weet je zeker dat het een ‘echte’ is. Het is een vaste prijs voor de gids, hier valt niet over te onderhandelen. Aan het pasje wat ze om hebben herken je een echte gids.

Er lopen veel mannen in Petra rond die beweren dat ze een gids zijn, maar die je eigenlijk zo snel mogelijk weer naar de uitgang willen brengen, zonder uitleg, zodat ze hun geld kunnen innen.

Achteraf heb ik spijt dat we geen gids meegenomen hadden. Wij liepen een tijdje achter een Amerikaans gezin die een gids hadden gehuurd en man, man, man wat vertelde die gids veel! Niet alleen over Petra en de mensen die er leefde, maar ook over de natuur, het gesteente en het klimaat in Petra. Reuze interessant, dus als je wat meer informatie wilt dan Wikipedia of de Petra-app, aarzel dan niet en huur een gids.

Route

Vandaag loop je de hoofdroute tot en met de grote tempel en de groene route. De hoofdroute is zo goed als vlak. De heenweg loopt ie een beetje af, de terugweg stijgt de weg dus een beetje. Maak je geen zorgen over dit stuk, ik heb mensen met stokken en rolstoelen dit stuk zien lopen (of rollen in het geval van de rolstoel), dus het is echt easy.

Je begint de dag bij het Visitor Center en al heel snel kom je langs een aantal graftombes die versierd zijn met vijf piramiden. Dat is de eerste bezienswaardigheid van Petra. Er gaan er nog veel meer komen!

Hoogtepunten Petra: Dam

Je loopt vervolgens langs de dam. Ja een dam in de woestijn. Zo kon het beetje water wat hier viel opgeslagen worden en het voorkwam overstromingen. Ingenieus voor bijna 2500 jaar geleden!

Het regenwater dat viel, trekt in Petra niet de grond, want dat is allemaal steen. Het loopt in een stroom door de siq en voorbij de Treasury. De dammen beschermde de stad. Tegenwoordig zijn niet alle dammen nog in gebruik, met overstromingen tot gevolg.

Hoogtepunten Petra: Siq

Via de dam loop je de siq (de rotswanden) in. Onderweg ga je een heleboel foto’s maken! Het is zo bijzonder om door de siq te lopen! Bizar hoe hoog de rotsen soms naast je zijn (tot wel 80 meter!) en dat je daar gewoon over een vlakke weg kunt lopen!

Tip, zet je telefoon op panoramastand en maak een foto van beneden naar boven als je tussen de rotswanden staat. Dan komt de hoogte van de rotsen beter naar voren.

Hoogtepunten Petra: Treasury

Het aantal foto’s wat je in de siq maakt is niks in vergelijking met de hoeveelheid foto’s je gaat maken als je de siq uitloopt. Dan ben je namelijk bij de Treasury. Het iconische beeld van Petra! Wow, wat een speciaal moment is dat als je de Treasury voor het eerst ziet!

Neem hier rustig de tijd. Neem foto’s, geniet. Ga op het terras zitten (je hoeft hier niet per se een drankje te bestellen om hier te mogen zitten). Hoe langer je naar de Treasury kijkt, hoe meer details je zult ontdekken.

Ow en vergeet niet naar de gratis wc te gaan voordat je verder gaat. Deze staan rechts van de souvenirshop (beige gebouwtjes). Er was zelfs wcpapier en zeep.

Hoogtepunten Petra: Straat van Facades

Daarna loop je rechts langs de Treasury af en baan je je een weg langs de souvenierverkopers. Hier zie je de eerste van vele honderden uitgehakte graftombes in dit gebied. Al zijn de niet allemaal zo detailleert en goed bewaard als deze. Let vooral ook op de verschillende architectuurstijlen die zijn gebruikt. Bij veel tombes zijn de versieringen van piramiden en trappen nog boven de deur te vinden.

Een klein stukje verder aan de rechterkant, kun je een bruggetje oversteken en een stuk naar boven klimmen. Zeker doen! Hier zijn ook allerlei tombes en je ziet Petra vanuit een andere hoek.

Hoogtepunten Petra: Theater

Het theater is niet te missen. Waar er bij de meeste theaters bouwblokken op elkaar zijn gezet, is dit theater in z’n geheel uitgehakt uit de rotsen. De kleuren van het gesteente zie je er nog doorheen en dat geeft een wel heel bijzondere effect! Inmiddels heb ik veel oude theaters gezien, maar deze is absoluut het mooiste! Hij staat op eenzame hoogte, als ik het vergelijk met alle andere.

Hoogtepunten Petra: Colonnades street

Vervolg je weg door de colonnaded street, de vroegere hoofdstraat van Petra die vol stond met allerlei winkels en verkopers. Als je iets wilde kopen, was dit de place to be. De pilaren aan de zijkant staat nog gedeeltelijk overeind. Op de helft van de straat liggen nog de originele straatstenen. Bij de andere helft zijn deze waarschijnlijk weggespoeld tijdens een overstroming.

Hoogtepunten Petra: Grote tempel

Vanaf het begin van de colonnades street kun je m al aan de linkerkant zien liggen, de grote tempel. Het heet een tempel, maar eigenlijk weten we helemaal niet zeker of dit de functie was van dit gebouw. Uit archeologisch onderzoek kwam naar voren (of onder in dit geval) dat er een heel watersysteem onder een deel van de tempel ligt. Het lijkt erop dat hier een groot bad was. Ook was er een klein theater en de ruimtes waren vrij klein voor een tempel. Daarom is het waarschijnlijk een regeringsgebouw geweest.

Hoogtepunten Petra: Kerk

Vanaf de grote tempel, steek je de weg over naar de kerk. Van de muren is weinig over door een brand en later een aardbeving, maar de vloer is formidabel! Het is ongelofelijk dat de mozaïekvloer zo goed bewaard is gebleven!

De groene route

Na de kerk loop je terug richting de uitgang, want je gaat de groene route lopen. Dat wordt wel klimmen, want je komt niet zomaar bij het uitkijkpunt waarbij je van boven zicht hebt op de Treasury.

Als je een heleboel gedetailleerde tombes op een rij ziet, weet je dat je goed zit. Daar moet je naar boven. Neem gerust de tijd om de gigantische tombes te bewonderen. Ze zijn echt hoog! Vooral de verschillende kleuren steen van de Silktombe vond ik adembenemend <3

De tombes zijn van binnen trouwens ook prachtig! Ze hebben prachtige kleuren. Negen van de tien tombes stinken wel vreselijk naar uitwerpselen.

Na de tombes begint het klimwerk. Je zult veel trappen op moeten. Na de trappen is het een stuk vrij recht en daarna ga je weer naar beneden, alleen zijn er dan geen trappen. Volg de pijlen die op de grond en muren staan, want het is echt niet altijd helemaal duidelijk welke kant je op moet. Er zijn soms ook reclameborden van het uitzichtpunt. Ja het is best commercieel 😉

Bij het uitkijkpunt

Bij de ingang staat het al: als je foto’s wilt maken, ben je verplicht om een drankje te nuttigen bij het uitkijkpunt. De mannen hebben hier heel strategisch hun hutje geplaatst waardoor je de Treasury niet ziet zonder bij hun naar binnen te gaan. Een consumptie zoals Cola, Fanta of thee kost je 2 JD.

Als je binnen bent, is er aan de rechterkant (vanuit de kant dat je binnenkomt) van hun huisje, een deur. Deze leidt naar een instabiele, geïmproviseerde trap die je een plateau lager brengt (een paar meter). Hier heb je misschien een nog wel mooier uitzicht op de Treasury als daarboven, omdat er geen mensen op je foto kunnen staan. Vanaf boven kan het dus wel zijn dat er mensen op het plateau lager zitten en dat ze in je foto zitten.

Bij het lage plateau ligt alleen geen mooi rood kleedje en moet je wat extra oppassen waar je loopt en gaat zitten.

De kerels van het hutje zijn vooral druk met thee zetten, frisdrank verkopen en foto’s maken van toeristen! Zij maken hier de hele dag door foto’s van toeristen. Ze weten precies wat ze moeten doen en wat het mooiste is, dus vraag ze of ze ook van jou een Instalikeble kiekje kunnen nemen 😉

Tip: Ga je hier naartoe met je mooiste, zwierende jurk voor de perfecte Insta foto? Je hoeft niet de hele weg te hiken in je jurk. In de keuken van het hutje kun je je gewoon omkleden. Dit gebeurt dagelijks, dus ze kijken hier niet meer vanop. Een effen jurk, zonder patroon, is het mooiste bij de bontgekleurde kleedjes.

Hoe lang ben je bezig?

Als je rustig aan doet, ben je zeven tot acht uur bezig op deze eerste dag. Dan kun je alles rustig zien en heb je genoeg tijd om de beklimming naar het uitkijkpunt te maken.

Dus je kunt rond 9:00 – 10:00 uur beginnen met de dag en Petra uitlopen als het schemert.

Wij deden twee uur over het stuk van het visitor Center naar de Treasury. Als je gewoon loopt kan dit in 40 minuten, maar wij hebben hier regelmatig stilgestaan om ons de verbazen over de schoonheid en om (een heleboel) foto’s te maken.

Ook bij de Treasury zelf hebben we wel een uur gespendeerd met zitten op het terras (een drankje is niet verplicht. Wij wilde iets bestellen, maar er was niemand te vinden die er werkte), het souvenirwinkeltje en foto’s maken. Dit kan dus een stuk sneller, maar zodra je de Treasury ziet, lijk je de tijd te vergeten.

Over de rest van de hoofdroute hebben we anderhalf uur gedaan. Daarbij zijn we langs alle highlights (behalve Qasr al-Bint, die komt op dag 2) gelopen, zijn we naar de kerk geklommen en hebben we de Grote tempel beklommen.

Over de groene route, naar het uitkijkpunt en terug, hebben we drie uur gedaan. Dit is inclusief foto’s bij de grote tombes en bij het uitzichtpunt. Zorg dat je maximaal om 14:00 uur aan de groene route begint.

Zorg dat je voor het donker terug bent op de hoofdroute. Je wilt niet in het donker over de gladde stenen maneuvreren. Officieel sluit Petra ook om 17:00 uur.

You might also like

No Comments

Leave a Reply