Loading...

Zo ziet wereldwonder Petra er echt uit

Je ziet vooral de gevel van de Treasury als je zoekt naar Petra, maar ik kon me er weinig bij voorstellen wat Petra nu echt was. Zeker omdat mensen zeiden dat ze hier twee of drie dagen nodig hebt om alles te zien. Hieronder lees je waarom je meerdere dagen uit moet trekken voor Petra en hoe het mogelijk is om met 25.000 mensen op één van de droogste plekken op aarde te wonen.

Zo ziet Petra eruit

Je zou Petra kunnen vergelijken met een Romeinse ruïne. Rome is een mooi voorbeeld. Een aantal bouwwerken staan nog overeind, zoals het Colosseum en het Pantheon. Maar er zijn ook een heleboel bouwwerken waar alleen de fundering nog van te zien is, zoals het Forum Romanum. Daar zie je voornamelijk opgravingen.

In Petra zijn een aantal belangrijke bouwwerken, zoals de Treasury en de Monastry erg goed bewaard gebleven. Andere belangrijke gebouwen, zoals de tempel van Zeus en de kerk, zijn minder goed door de tijd gekomen en daar zijn voornamelijk opgravingen van te bewonderen.

De verschillende bouwwerken en opgravingen liggen soms een heel stuk uit elkaar. Dat kost tijd en daarom kun je je gemakkelijk twee dagen vermaken in Petra.

Water in de woestijn

Laten we even stilstaan bij het feit dat Petra, een stad met 25.000 inwoners, midden in de woestijn ligt. Op één van de droogste plekken op aarde, maar water is noodzakelijk om te kunnen overleven. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Vanuit tientallen waterbronnen in de buurt werd water via buizen naar de stad verplaatst. De grootste bron lag 7,5 km van Petra vandaan. Het is bewonderingswaardig hoe ze toen hadden bedacht hoe ze met het water om konden gaan.

Experts hebben berekend dat de inwoners van Petra ongeveer 8 liter water per persoon per dag konden gebruiken. Dat is super veel voor een woestijn! Er waren zelfs hele tuinen en water bassins aangelegd om bezoekers van de stad te imponeren, want het straalt rijkdom uit als je zulk soort dingen kunt doen op zo’n droge plek. 

Petra is geen stad

‘Petra is geen stad, maar een koninkrijk,’ hoorde ik in Petra. Petra was het belangrijkste punt van het koninkrijk van de Nabateeërs. In totaal hadden ze een koninkrijk dat zich uitstrekte tot de woestijn van Syrië, Saudi-Arabië, Israel, Egypte en Jordanië. Petra vertegenwoordigde de macht en rijkdom van het hele koninkrijk. De Nabateeërs hebben Petra op een strategische plek vlakbij de zee gebouwd. Daar ontwierpen de beste architecten de kunstige gevels van de belangrijkste gebouwen van het koninkrijk en de slimste technici bedachten een geniaal systeem voor het water. Alle kennis van het koninkrijk werd verzameld in Petra. Alles kwam daar samen. Daarom doet het geen recht om Petra alleen maar een stad te noemen. Petra staat voor de ontwikkeling van een heel volk.

Rots

De stad is gesticht rond 300 voor Christus door de Nabateeërs. Zij noemden de stad Raqmu. Later noemden de Grieken de stad Petra, wat ‘rots’ in het Grieks betekent. Dat is eigenlijk ook precies wat de stad is, rots. Heel veel meer is er niet. Bomen en zand zie je bijna niet.

Ze woonden tussen de rotsen, vereerden hun goden in de rotsen en begroeven hun dode in de rotsen. De Nabateeërs bouwden het belangrijkste punt van hun koninkrijk bewust op een plek waar veel grotten en spleten waren, zodat zij zich hierin konden vestigen en hun vee konden beschermen. Ook zorgde het voor bescherming tegen indringers.

Vooral de uitgehakte graftombes zijn indrukwekkend. Deze werden gebouwd voor de familieleden van de heersers van de stad. In totaal zijn er ruim 800!

Rijkdom van Petra

Petra lag op de handelsroute van wierook. Door belastingopbrengsten en doorvoerrechten is de stad stinkend rijk geworden. Wierook? Hoe kun je nou rijk worden van een paar geurstokjes? Simpel, wierook en hars van de wierookboom werd gebruikt als medicijn en als offer voor de goden. Het was dus erg gewild en belangrijk, daarmee werd het kostbaar.

Wierook was ook één van de geschenken van de drie koningen die op kraamvisite kwamen bij Jezus.

De ondergang van Petra

Uiteindelijk werd Petra minder belangrijk, omdat er andere handelsroutes werden gebruikt. Door een aantal grote aardbevingen (die in 362 was het grootste) raakte het watersysteem ernstig beschadigd. Daar kwamen ook nog verwoestende overstromingen bij en dat markeerde de ondergang van de stad.

Het regent niet vaak in de woestijn, maar de regen die valt kan in korte tijd uit de lucht vallen. Door de rotsen kan het water niet de grond in trekken bij Petra, waardoor het een verwoestende waterstroom tot gevolg heeft. Daar hadden ze een heel dammensysteem voor gebouwd, om de overstromingen te beperken, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg.

Tegenwoordig zijn er nog steeds weleens overstromingen in Petra.

Nieuwsgierig geworden?

Nog geen compleet antwoord op hoe Petra eruit ziet? Kijk dan zeker de documentaire Lost City of Stone. Gewoon te bekijken via YouTube. Gratis dus! 😉 Daarin wordt heel goed uitgelegd hoe Petra in elkaar zit, het gebruik van water en architectuur.

Ik heb de docu achteraf bekeken, maar achteraf had ik het liever vooraf gedaan (volg je het nog ;)), zodat ik op dat moment beter had geweten wat ik zag en op bepaalde details had kunnen letten.

Zelf naar Petra

Je weet nu hoe Petra eruit ziet. Ga jij binnenkort ook naar Petra? Binnenkort staat hier de link naar een artikel waarbij ik je alles vertel over hoe je zoveel mogelijk van Petra kunt zien in twee dagen tijd.

You might also like

No Comments

Leave a Reply