Loading...

Onbekende bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest

Wil je met originele vakantieverhalen terugkomen over Boedapest? Wil je iets anders zien dan de toeristische ’10 beste bezienswaardigheden van Boedapest’? De kettingbrug, het parlement en de basilieken al gezien en wil je iets anders? Lees dan vooral verder! Als je opzoek bent naar een bezienswaardigheid die niet in die lijstjes staan, een verborgen parel, een hidden gem, ben je hier aan het juiste adres. Hieronder 15x onbekende bezienswaardigheden in Boedapest die zeker een bezoekje waard zijn.

1. De mooiste oude bank ter wereld

Dan heb ik het niet over een oude sofa, maar over de voormalige Royal Postal Savings Bank. Dat was namelijk de functie van dit prachtige art nouveau gebouw dat in 1901 werd geopend. Het was architect, Ödön Lechner, die het voor elkaar kreeg om met beperkte financiële middelen dit fantastische pand te realiseren. Geen wonder dat zijn carrière vanaf dat moment in de lift zat.

Het hele gebouw is rijk gedecoreerd. Lechner is echt los gegaan. Aan elke decoratie heeft hij nog een extra decoratie toegevoegd, en nog één, en nog één. Herken je de bijen en honingraad motieven? Dat was een verwijzing naar economie en hard werken.

Vanaf de straat is alleen de voor- en zijkant te zien, maar ook het dak mag gezien worden. Hier liggen geen gewone dakpannen op de dak, maar glanzende tegels met motieven erin. Het dak kun je het beste bekijken vanaf Intermezzo Roof Terrace. Dat ligt namelijk tegenover het oude postkantoor. Ook vanaf het dak van de Sint Stefanus basiliek en het reuzenrad is het te zien. Als je ergens glanzende, groene tegels met gouden randen ziet, dan heb je het postkantoor gevonden!

De gekleurde tegels van het dak zijn hetzelfde soort als de dakpannen die zijn gebruikt voor de Matthiaskerk (de kerk bij het vissersbastion) en de markthal.

Tegenwoordig is het geen postkantoor meer maar wordt het gebouw gebruikt door de Hongaarse Belastingdienst. Ik denk dat het naast de mooiste oude bank, ook de mooiste Belastingdienst van de wereld is. Je mag het gebouw niet in, maar aan de buitenkant is er al genoeg te bewonderen.

Adres: Budapest, Hold u. 4, 1054 Hongarije

2. McDonald’s Teréz krt

Ook al hou je niet van fastfood, toch is het de moeite waard om de naar de McDonald’s aan de Teréz körút te gaan. Niet zozeer voor het eten, maar voor het gebouw. In één van de oude spoorwegloodsen worden nu McChickens en Big Mc’s geserveerd. Het is een bizarre combinatie: hoge chique plafonds met sierlijsten en goedkope hamburgers. Hopelijk smaakt het ook allemaal lekkerder met zo’n imposant interieur.

Adres: Budapest, Teréz krt. 55, 1062 Hongarije

3. Metropolitan Ervin Szabo bibliotheek

Deze bibliotheek is één van de mooiste die je ooit zult zien! De gouden, zilveren en houten barokversiering is oogverblindend. Als de bibliotheken in Nederland er zo uit zouden zien, weet ik zeker dat er meer mensen naartoe zouden gaan.

Oorspronkelijk is het gebouwd als het Wenckheim paleis door graaf Frigyes Wenckheim. Hij woonde hier met zijn vrouw. Na de eerste wereldoorlog werd het paleis omgebouwd tot bibliotheek en die functie heeft het nu nog steeds. De kamers op de vierde etage van de bibliotheek zien er nog net zo uit als toen het een paleis was. Overal zie je versiering in barok stijl.

Toen het nog een paleis was, hadden de ruimtes heel andere functies dan nu. Zo waren de huidige grote en kleine leeszaal balzalen. Boven de deur die deze kamers met elkaar verbind, zie je een balkon. Daar zat vroeger het orkest te spelen, zodat de muziek in beide zalen hoorbaar was.

Verder was er een dinerzaal, gouden en zilveren kamer, rookkamer en salon. Nu zijn al deze kamers leeszalen.

Het viel me op dat er relatief weinig tafels in de kamers staan. In de zilveren en gouden kamer staat zelfs maar één tafel. Het is toch magnifiek om zo’n mooie ruimte voor jezelf te hebben! Als dit interieur je niet inspireert, weet ik het niet meer.

Bij de registratiebalie kun je een toeristenkaartje kopen waarmee je eenmalig toegang krijgt tot de bibliotheek. Ook krijg je er twee A4tjes met uitleg over de bouw en het gebruik van het gebouw bij.

Kosten: 1500 ft

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 20:00 uur. Zaterdag 10:00 – 16:00 uur. Zondag gesloten.

Adres: Budapest, Szabó Ervin tér 1, 1088 Hongarije

4. Sprookjesachtig Vajdahunyadburcht

In het grootste park van Boedapest ligt de Vajdahunyadburcht. Vaak wordt het over het hoofd gezien, erg jammer want deze burcht is schitterend. De torentjes en kleuren geven je het idee dat je in een sprookje bent beland. Verschillende Hongaarse bouwstijlen zijn gecombineerd waardoor de burcht een lust voor het oog is. Je ziet hier gotische, romaanse, renaissancistische en barok terug.

De burcht heeft een indrukwekkende entree. De brug, gigantische toegangspoort en de burcht aan beide kanten daarvan maken indruk. Je weet niet waar je moet kijken. Alles is prachtig. Als je dichterbij komt, zie je de pracht en praal van dichterbij en je komt erachter dat er overal prachtige details verborgen zijn. Zo zijn er kleine sierranden naast de sierranden of minuscule inscripties. Werkelijk overal is iets te zien.

Het gebouw is onderhouden, maar je ziet dat er geleefd is. Zo hebben planten sommige muren overgenomen en is er hier en daar een ruitje kapot. Eigenlijk geeft het een extra touch, het geeft karakter aan de burcht.

Naast de burcht staan nog een aantal andere gebouwen die niet direct aansluitend zijn, maar die wel bij het complex horen, zoals een kerk. Daardoor lijkt het nog meer op een klein sprookjesdorp.

Oorspronkelijk was Vajdahunyadburcht gemaakt van karton en hout. Ik hoor je denken, ’Hu?!’. Nou, de burcht was niet bedoeld om in de leven. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1896 en is een exacte kopie van een gelijknamig kasteel uit Transsylvanië. De burcht was echter zo populair dat het later is herbouwd in steen. Dat is heel wat tijdlozer  dan karton en hout. Nu is het museum van agricultuur gevestigd in het gebouw.

5. De Gate tower van Vajdahunyadburcht

Wist je dat het mogelijk is om op de entreepoort van de Vajdahunyadburcht te lopen? Aan de linkerkant van de toegangspoort, kun je via de Gate Tower 65 traptreden de hoogte in en kom je boven de poort uit. Zo heb je een mooi uitzicht op de burcht en in de verte zie je het warmwaterbad Széchenyi.

Ook zijn er allerlei oude tekeningen en informatie over het gebouw, maar het is allemaal in het Hongaars.

Kosten: 350 ft

Openingstijden: dagelijks 9:00 – 19:00 uur

6. Eindeloos speelplezier in het Flipper museum

Ze noemen het een museum, maar eigenlijk vind ik Flipper Museum niet zo passend. Een museum wekt bij mij namelijk het idee dat je veel moet lezen en je niks aan mag raken, maar dit is precies het tegenovergestelde. Alles mag/moet je hier juist gebruiken en mag je aanraken. Deze kelder staat namelijk vol met ruim honderd oude flipperkasten en andere oude speelautomaten. Dat staat garant voor een avond plezier!

Verbreek de high score van het Super Mario spel en speel eens op een 80 jaar oude flipperkast. Toen hadden ze een stuk minder lampjes en bonus levels kan ik je vertellen. De oudste flipperkast die ze hebben is uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Helemaal achterin hebben ze ook moderne spellen zoals Guitar Hero en Fruit Ninja op groot scherm.

Voor 3500 Ft mag he hier de hele dag rondhangen. Je krijgt een bandje dus tussendoor kun je het gamewalhalla even verlaten om iets te eten. Ze serveren namelijk geen maaltijden in het museum, maar ze hebben wel een bar waar je drinken en kleine snacks, zoals chips en een Twix kunt kopen.

Adres: Budapest, Radnóti Miklós u. 18, 1137 Hongarije

Openingstijden: maandag en dinsdag gesloten. Woensdag t/m vrijdag: 16:00 – 00:00 uur. Zaterdag: 14:00 – 00:00 uur. Zondag: 10:00 – 22:00 uur.

Kosten: 3500 ft

7. Een stukje magie in The House of Houdini

Boedapest is al een super magische stad, maar hier doen ze er nog een schepje bovenop. Hier kom je alles te weten over één van de grootste illusionisten van de wereld, de Hongaarse Harry Houdini. Hoe hij in aanraking kwam met goocheltrucs en hoe het hem lukte om, ondanks zijn armoedige afkomst, één van de succesvolste illusionisten ooit te worden. Vooral door zijn eigen verzonnen spectaculaire handboeien trucs werd hij beroemd. Zijn bijnaam was niet voor niks ‘boeienkoning’.

Er zijn originele items te bewonderen in het Houdini museum, zoals persoonlijke brieven en een heleboel handboeien.

Er is ook een goochelshow met vingervlugge trucjes. Vermakelijk maar verwacht er niet teveel van.

Tip: weet hoeveel kaarten er in een dek zitten.

Kosten: 3150 ft

Adres: Budapest, Dísz tér 11, 1014 Hongarije

Openingstijden: elke dag 10:00 – 19:00 uur.

8. Verzorgd worden in Hospital in a rock

Dit museum is precies zoals de naam doet vermoeden, een ziekenhuis in een steen. En wat voor één! Het is echt ongelofelijk hoe groot het gangenstelsel van dit ziekenhuis is en wat eigenlijk nog onwaarschijnlijker is hoe ze het ziekenhuis daadwerkelijk gebruikte tijdens de tweede wereldoorlog en later tijdens de opstand tegen het communisme in 1969. Je moet dit echt met eigen ogen zien om het te geloven.

Het begint met een film over het ontstaan en het gebruik van het ziekenhuis. Daarna wordt je door de gids meegenomen het gangenstelsel in. Je mag niet op eigen houtje op verkenning gaan. Eigenlijk maar goed ook, want je kunt hier gemakkelijk verdwalen, alle gangen kijken op elkaar.

Je ziet verschillende behandelkamers. Overal zijn wassen beelden geplaatst om je een indruk te geven hoe het er aan toe ging. In het begin vond ik de beelden een beetje creepy, maar ze voegen wel echt iets toe. Het geeft je een veel beter beeld.

Het blijft ongelooflijk hoe ze hier honderden patiënten behandelde in de kleine ruimtes met minimale middelen. Op een gegeven moment hadden ze zoveel patiënten die behandeld moesten worden dat ze een tweede operatietafel in de operatiekamer hebben gezet om meer operaties uit te kunnen voeren al werd de kans op infecties daardoor wel groter.

Elk uur zijn er rondleidingen in Hospital in a Rock in Hongaars en Engels. Er zijn ook audioguides beschikbaar in verschillende taken, waaronder Frans en Duits. Als je daarvoor kiest, moet je nog wel met een tourgroep meelopen, maar krijg je alle info via je audioguide. Foto’s maken is niet toegestaan.

Kosten: 7315 ft

Adres: Budapest, Lovas út 4/c, 1012 Hongarije

Openingstijden: elke dag 10:00 – 19:00 uur.

9. Lik je vingers af bij Chez Dodo

Oké het is misschien een beetje twijfelachtig of dit een bezienswaardigheid is, maar ik ben helemaal fan van Chez Dodo dus ik heb het gewoon toegevoegd aan de lijst.

Chez Dodo is misschien wel het schattigste cafeetje in Boedapest. Ze zijn hier gespecialiseerd in macarons. Zelfs als je geen fan bent van deze kleine koekjes, kan Chez Dodo je op andere gedachten brengen (bij mijn vriend is dat in ieder geval gelukt). De koekjes zijn super knapperig en smaakvol. Ik vond ze zo geweldig dat ik er een heel artikel over heb geschreven Voor de beste macarons ga je naar Boedapest.

Kosten: 490 ft voor één macaron

Adres: Budapest, Sas u 7, 1051 Hongarije

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10:00 – 20:00 uur. Zaterdag 10:30 – 20:00 uur. Zondag 10:30 – 19:00 uur.

10. Ga los voor Instra in Museum of Sweets and Selfies

De naam zegt het al: zoetigheid en selfies. Het is net alsof je in een grote snoeppot bent gevallen en dat je daar foto’s van jezelf kunt maken. De kleuren wit en zwart komen hier niet voor. Alleen felle kleuren, vooral roze, zie je hier. Het beste is eigenlijk om hier met iemand naartoe te gaan, zodat hij/zij foto’s van je kan maken terwijl je Miley Cyrus nadoet op een aardbei.

Eigenlijk ben ik best verbaasd dat dit museum tot de onbekende bezienswaardigheden in Boedapest behoort met de huidige social media/insta/tiktok hypes.

En sinds kort hebben ze er twee! Dat is twee keer zoveel fun en foto’s.

Kosten 1 museum: 3600 ft

Kosten beide museums: 6200 ft

Adressen: 1061 BUDAPEST, PAULAY EDE STR. 43 en HELYSZÍN: 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI STR. 40.

11. Zie dubbel in het 3D museum

Je hebt gegarandeerd een gezellige middag als je hier naartoe gaat met vrienden. Lekker lachen en gekke bekken trekken terwijl je poseert in de meest creatieve studio’s. Alles is zo vormgegeven dat het net lijkt alsof je echt in die situatie zit. Op de grond staat precies aangegeven vanuit welke hoek je de foto moet nemen. Zorg dat je genoeg geheugen op je telefoon of camera hebt voor het maken van heel veel foto’s!

Kosten: 3500 ft

12. Grotkerk

Hoe vaak heb je al niet een kerk gezien? Heel vaak waarschijnlijk! Vooral op vakantie. In bijna elk lijstje van bezienswaardigheden komt er wel eentje voorbij. Vaak zijn het grote gebouwen met een hoge klokkentoren. Niet bij deze kerk! In de Gellértheuvel, aan de Boeda kant van de stad, is namelijk een heleboel steen uitgehakt en dat is omgedoopt tot kerk. Dat is weer eens wat anders!

De kerk heeft verschillende vleugels. De achterste ruimte komt uit bij een bordes, maar daar mag je als toerist niet komen. Het houten altaar en de biechtstoel zijn gemaakt met uitmuntend vakmanschap. Hopelijk komt hier nooit houtworm.

Kosten: 1000 ft inclusief audioguide

13. Wijn in markthal

De grote markthal Nagy Vásárcsarnok staat bij elke toerist op het lijst om te bezoeken. Het is een prachtige hal waar je heerlijke plaatselijk kunt eten.

Eerst even kort iets over de markthal: De tweede verdieping is helemaal ingericht voor toeristen. Daar vind je ontelbare souvenirwinkels waar je magneten, tafelkleedjes of sneeuwballen kunt kopen. Geniet op de begaande grond van plaatselijke lekkernijen, zoals Pogácsa (broodje met aardappel, kaas of vlees) of Mákos Retes (strudel met maanzaad). Deze verdieping is niet alleen gericht op toeristen. Ook Hongaren komen hier hun inkopen doen. In de kelder is de Aldi gevestigd, maar wat weinig mensen weten, is dat de kelder meer te bieden heeft dan de supermarkt. Je vind hier namelijk nog meer specialiteitenwinkels. Veel toeristen kom je hier niet tegen, omdat het vrij verstopt is.

Wist je dat de markthal is geopend in 1897 ter ere van het 1000 jarig bestaan van de stad?

Het mooiste aan de kelder is echter het overzicht van alle wijnregio’s in Hongarije en welke wijnen in die regio geproduceerd worden. Ook is er een overzicht van alle wijnen uit Hongarije die prijzen hebben gewonnen afgelopen jaren. Heel handig als je niet weet welke wijnen uit Hongarije lekker zijn.

Zo ben je niet geheel onvoorbereid als je een wijnkaart in een restaurant bekijkt of als je een wijnwinkel binnenloopt. Toch handig als je dan al een aantal namen herkend.

Hoe kom je in de kelder van de markthal?

Als je binnenkomt moet je helemaal linksachter in de hoek zijn. daar is een trap naar beneden en meteen aan je rechterkant vind je het wijnoverzicht.

Kosten: gratis

14. Romeinse steden op de grond

Op het plein voor de Kerk van de Binnenstad is iets heel bijzonders verwerkt. Daar is namelijk de Donau en alle Romeinse nederzettingen die er waren in die tijd weergegeven. Het hele grondgebied dat de Hongaren ooit in bezit hadden, is afgebeeld. Hongarije was eerst namelijk veel groter, maar door oorlogen zijn ze grondgebied kwijtgeraakt (alle oorlogen waar ze de afgelopen 500 jaar in hebben gevochten, hebben ze verloren).

Eerst wordt de Latijnse naam weergegeven op plakkaten op de vloer. Daaronder de Hongaarse naam. Bij sommige namen van nederzettingen staat ook een andere taal. Dat is de naam in de taal waartoe de plaats nu behoord. Dat zijn dus gebieden die vroeger bij Hongarije hoorde, maar nu niet meer.

Herken je sommige plaatsnamen?

Kosten: gratis

Openingstijden: altijd

15. Donkere geschiedenis bij Expositie 1956

Als je recht voor het parlement staat, zie je aan de linker kant van het plein, een zwart blok. Dit is een trap naar die je naar een expositie leidt over de bloederige demonstratie van burgers tegen de communistische regering op 23 oktober 1965 die op dit plein plaatsvond. De regering sloeg de demonstratie met harde hand neer en maakte zo een einde aan de demonstratie. Tientallen mensen werden vermoord. 

Het is niet alleen saaie platte tekst, maar er zijn filmpjes, foto’s en persoonlijke verhalen van omstanders en betrokkenen. Vooral de persoonlijke verhalen grepen me aan. Zo vertelt een, toen net afgestudeerde, arts hoe het was om een stroom aan gewonden binnengebracht te zien worden en hoe ze hun zo goed mogelijk probeerde te helpen. Ook meerdere demonstraten delen hun ervaringen tijdens de opstand en wat er gebeurde toen er op hun werd geschoten. Erg aangrijpend.

Kosten: gratis

Openingstijden: dagelijks tot 18:00 uur.

You might also like

No Comments

Leave a Reply