Loading...

Deze spannende activiteit op La Palma wil je proberen

Buggy rijden! Als je onbegaanbare paden op La Palma wilt ontdekken en je houdt van een beetje spanning, dan is buggy rijden perfect voor jou. Wij hebben een buggy tour gedaan via Canary live Experience. Zij organiseren buggy tours van 3 of 5 uur. Wij hebben een 5 uur durende vulkaanroute gedaan en daarbij kom je op hele leuke plekjes. Zo rij je over zandpaden die vol liggen met stenen, rij je door het stoffige vulkaanzand van vulkaan San Antonio en slinger je naar beneden (en daarna weer omhoog), over de lava, naar een minidorpje aan het strand.

Rustig beginnen

In het begin start je rustig met een stuk over de verharde weg, maar al snel verlaat je het asfalt en hobbel je over de zandpaden. Bij een uitzichtpunt, waar je de hoofdstad van boven kunt bewonderen en je een prachtig uitzicht hebt op het lager gelegen land en de zee, stop je even voor wat uitleg en kun je wisselen van chauffeur. De gids vertelt tijdens de stops over de ontwikkeling van het eiland, de vulkaanuitbarstingen en beantwoord graag al je vragen. Ze spreekt vloeiend Duits en redelijk goed Engels.

Vervolgens volgt een stuk over de gewone rijbaan. Dat is minder spannend, maar de stop bij het benzinestation komt als geroepen. Daar kun je naar de wc en wat drinken. Het drankje is inbegrepen bij de tour.

Naar de vulkaan

De tour wordt vervolgd richting een uitkijkpunt waar je vulkaan San Antonio kunt zien en leer je meer over de naaldbomen van het eiland. Dat klinkt misschien saai, iets leren over bomen, maar het verraste me. De naaldbomen zijn uniek voor dit eiland en cruciaal voor de fauna. Ze kunnen namelijk de hitte van lava overleven. Ook al barst er een vulkaan uit en worden deze bomen overspoeld door de gloeiend hete oranje verwoestende lava, na een aantal maanden zullen deze bomen weer groen zijn.

Daarna begint het mooiste stuk van de tour. Via het dorpje Los Canarios zet je koers richting vulkaan San Antonio. Hier begint de stoffigheid pas echt. Daarmee bedoel ik ook letterlijk stof, geen oude, saaie dingen. Er ligt heel wat viezigheid op de onverharde, zwarte lava paden wat allemaal opwaait wanneer je er overheen rijdt. Om heel eerlijk te zijn, heeft het ook wel wat. Het maakt de ervaring wel compleet. Zeker met de uitzichten die je hebt. Het pad daalt naar beneden en al die tijd heb je uitzicht op de blauwe zee en het vulkaanlandschap.

Via slingerweggetjes rijdt je tussen de wijnranken en kom je uit aan de voet van de vulkaan. Ook hier is weer een korte stop en verteld de gids hoe de oude wijnboeren stoïcijns door bleven werken op hun land terwijl de vulkaan ernaast op uitbarsten stond.

Dorpje Porís de Mazo

Vanaf de vulkaan zet je weer koers naar het noorden, maar niet getreurd, de tour is nog niet voorbij. Via smalle lavawegen, daal je ruim 700 meter af naar het dorpje Porís de Mazo. Hier is de uitspraak ‘het gaat om de reis en niet om de bestemming’ zeker van toepassing. Het is een spectaculaire rit. Ook hier rij je weer over lavaweggetjes vol stof. Een normale auto zou hier niet kunnen komen, zo hobbelig is de weg. De buggy heeft er gelukkig geen moeite mee. Het is heel bijzonder dat je de lavastroom zo goed ziet. Waar de lava van een uitgebarsten vulkaan een weg naar beneden heeft gevonden en waar de lava ophield. Het dorpje ligt net naast de lavastroom. Het is er super rustig en lokale ouderen, die op het punt staan een duik in zee te nemen, maken  graag een praatje met je (in het Spaans) en vertellen enthousiast over de vruchtjes die in kleine baden worden geweekt en in de berg worden bewaard, omdat het daar koel is.

TIP: Aan het einde van de tour zit je helemaal onder het stof, dus ga er vanuit dat alle kleding die je aantrekt, daarna in de was moeten.

Canary Live Experience

Vanuit Canary Live Experience gaat er een fotograaf mee die op bepaalde punten foto’s van je buggy maakt. Deze kun je achteraf kopen voor €20,00. Je krijgt dan 6 foto’s van jezelf in de buggy en nog een aantal groepsfoto’s en standaardfoto’s van de omgeving.

TIP: Als je van plan bent de foto’s te kopen, is het aan te raden om achteraan de rijden. Je hebt dan geen andere buggy’s op je foto’s staan, wat je anders wel hebt.

Wat ik vooral fijn vond aan de tour is dat het goed georganiseerd is. De gids houdt iedereen goed in de gaten. Als iemand zijn hand opsteekt als er iets aan de hand is, wordt dit meteen opgemerkt en wordt er gestopt. Doordat de jeep van de fotograaf aan het einde van de stoet buggy’s rijdt, blijft iedereen bij elkaar en raakt niemand achterop.

De buggy’s van goede kwaliteit zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over het materiaal.

Wat ik jammer vond is dat er niet veel tijd is tijdens de stops om zelf even rond te kijken en om foto’s te maken. De gids houdt haar verhaal en daarna ga je meteen verder. Je moet dus een beetje multi-tasken en luisteren naar de het verhaal van de gids en foto’s maken tegelijk.

Ook rij je een vrij groot stuk over een asfaltweg, waar normale auto’s ook rijden. Dat is niet echt een inspirerend stuk van buggy rijden op La Palma. Al vergeet je dat snel als je bij de vulkaan of bij Porís de Mazo rijdt.

Kleding

In de omschrijving staat dat je warme kleding aan moet trekken. Daar kan ik uit eigen ervaring aan toevoegen dat je een winddichte jas of jack aan moet trekken. Dat is echt een must! Het kan echt koud worden op de buggy! Zeker in de ochtend, op het vochtige bospad en als je over het asfalt rijdt.

Zelf had ik het op een gegeven moment zo koud dan mijn vingers spier wit waren geworden en er bijna geen gevoel meer in zat, dus warme kleding is geen overbodige luxe. Overweeg ook handschoenen in de wintermaanden.

Conclusie

Het is een afwisselende tour met fantastische uitzichten, waarbij rijden en uitleg over de omgeving goed worden afgewisseld. Tijdens de tour kom je op hele mooie plekken, waar je met een gewone auto niet kunt komen, zoals de paden rondom vulkaan San Antonio en Porís de Mazo. Dat is echt heel tof.

Het is goed georganiseerd en de gidsen zijn aardig. Je bent met een klein groepje, waardoor het niet te massaal is.

Niet alleen voor de mannen, maar ook voor de vrouwen is het een aanrader. De buggy’s zijn makkelijk te besturen en het is weer eens wat anders dan 80 over de provincieweg in Nederland.

Het enige minpuntje zijn de asfaltwegen waar je een heel stuk overheen rijdt. Het was leuker geweest als dat bospaden waren geweest.

Al met al een hele gave ervaring en dat maakt buggy rijden op La Palma zeker een aanrader!

Praktisch

Kosten: €150 per buggy

Te boeken via: Canary Live Experience

Honger gekregen van het buggy rijden? Op tien minuten rijden van het kantoor van Canary Live Experience, vind je restaurant Chipi Chipi.

You might also like

No Comments

Leave a Reply