Loading...

Banos – De beste plaats voor avontuur in Ecuador

schommel

Klein, toeristisch en avontuurlijk, dat is de samenvatting van Banos. Raften, mountainbiken en paragliden zijn hier de activiteiten. Maar er is meer te doen in Banos. Naast de ruige sporten, kun je ook heerlijk tot rust komen in een thermaal bad.  Ondanks de drukte heeft het haar dorpse identiteit behouden. In het centrum vind je leuke handgemaakte souvenirs en gezellige restaurantjes. Kortom, een heerlijke plek om te bezoeken.



Een van de vele snoepkraampjes in Banos

Casa del Arbol

Mega toeristisch, maar eigenlijk kun je het niet overslaan op je reis naar Banos: de schommel aan het einde van de wereld. Hou je benen omhoog en schommel boven de afgrond. Als dit nog niet spannend genoeg voor je is, kun je de man die je aanduwt vragen om je rond te draaien, zodat je begint te tollen. Schommelen voor de durfal!

Hoe kom je er?

De bus is een makkelijke en goedkope manier om naar Casa del Arbol te gaan. De bus vertrekt niet van het busterminal, maar vanaf de hoek van Pastaza en Rocafuerte. Het duurt een klein uurtje om boven te komen en het kost je één dollar. Vraag van tevoren na wanneer de bus weer naar beneden gaat. Ik was er ongeveer een uurtje. Dat was ruim genoeg tijd om foto’s te maken bij de schommel en om te genieten van het uitzicht.



Schommelen bij Casa del Arbol

Raften

Met een categorie 3-4 is de rivier geen peulenschil. Het roeien is echt van belang, niet voor de sier. Als je niet hard genoeg peddelt, sla je om, kan ik je uit ervaring vertellen. Ik heb vaker geraft, maar in Banos vond ik het raften het meest uitdagend. Er was een perfecte combinatie tussen wilde en rustige stukken. Na een aantal heftige golven stop je even om bij te komen. De gidsen zijn ervaren en ze besteden veel tijd aan veiligheidsinstructies. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, alleen maar te genieten (en te roeien). Extra leuk is dat er filmpjes en foto’s gemaakt worden met een GoPro die je achteraf gratis toegestuurd krijgt. Een leuk aandenken. Na afloop zit er ook nog een simpele lunch bij.

Voor een wetsuit en schoenen wordt gezorgd, je hoeft alleen je zwemkleding mee te nemen.

Te boeken bij Geotours of bij Community Hostel

Kopje onder in slow motion

Paragliden

Zijn uitkijktorens niet hoog genoeg voor je? Wil je de stad vanuit een ander perspectief zien? Heb je geen hoogtevrees? Dan moet je gaan paragliden! In vond het in het begin spannend, maar het was helemaal niet eng. Het was juist heel tof om boven de stad te hangen en de zon onder te zien gaan. Je kunt achterover hangen en genieten van het uitzicht. Een fantastische ervaring.



Ready for takeoff
Uitzicht over Banos
Zweven tussen de zonsondergang

Stappen in Banos

Misschien verwacht je het niet van een klein plaatsje als Banos, maar ze hebben een bruisend nachtleven in het weekend. Dé straat waar alles gebeurd is Eloy Alfaro. Leprechauns is de bekendste bar. Alle backpackers komen hier samen. Voorin worden de heupen losgedraaid op salsa muziek. Achterin, rond de vuurkorf, galmt top40 muziek uit de speakers. Grote kans dat er glow in de dark verf op je gezicht wordt aangebracht door een bekende man. Het is namelijk dezelfde kerel die je schommel aanduwt bij Casa del Arbol!

Mountainbiken

Er is een schitterende mountainbike route vanuit Banos richting Puyo. Al weet ik eigenlijk niet zeker of ik het mountainbiken mag noemen. Je rijdt wel op een mountainbike, maar je gaat via een verharde weg naar beneden. Het uitzicht is fenomenaal. Onderweg kun je een aantal prachtige stops maken bij watervallen. Vooral El Pailon del Diablo was tof. Het is een stukje lopen vanaf het parkeerterrein naar de waterval, maar dan heb je ook wat. Ik kan het aanraden om de bruggen op te lopen, want vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht op de waterval. In het weekend kan het extreem druk zijn.

Het is ook mogelijk om te ziplinen onderweg. Het gaat hier echter om een enkele zipline. Als je interesse hebt in deze activiteit, kun je beter een halve dag boeken via Geotours, dan krijg je meer waar voor je geld.



De terugweg hoef je niet bergop te fietsen. Je kunt achterin een truck klimmen en met fiets teruggebracht worden naar Banos voor een aantal dollar.



Terug met de truck naar Banos

Canyoning

Canyoning is tof! Abseilen van grote hoogte via een waterval. Dat is spannend op een goede manier. Je kunt een halve of een hele dag tour doen. Blijkbaar krijg je bij de hele dag meer waar voor je geld.

Omdat ik het een aantal jaren terug in Vietnam al had gedaan, heb ik in Banos voor raften gekozen. Toch wilde ik het hier vermelden, omdat ik er alleen maar goede dingen over heb gehoord.

Haal canoeing en canyoning niet door elkaar. Er was een jongen die dacht dat hij ging kanoën, maar het was canyoning. Hij snapte al niet waarom hij een tuig aan moest. Gelukkig vond hij het leuk, maar het was even schrikken.



Thermale baden

Even genoeg van alle spanning en sensatie, dan kun je heerlijk relaxen bij de thermale baden. Alhoewel, het is even doorbijten. De bedoeling is dat je vanuit een koud bad, naar een extreem heet bad gaat en dat een aantal keren herhaald. Even tanden op elkaar, maar daarna is het heerlijk.

Tip: zit stil in het warme water, dan voelt het minder koud aan.

Er zijn meerdere spa’s in Banos. Zelf bezocht ik Las Termas de la Virgen. Als je niet op de hygiëne en drukte let, is het prima vertoeven in een heet bad met uitzicht op de waterval. Je kunt je spullen gratis achterlaten bij een vriendelijke dame die erop let. Je moet een badmuts dragen. Die kun je voor 50 dollarcent kopen in een aantal winkeltjes 100m voor de spa. ’s Middags is de entree twee dollar, ’s avonds is het drie dollar.

Tip: vergeet je slippers niet, je wilt hier niet met blote voeten rondlopen

Op naar de spa

Slapen

Overnachten doe je bij Community Hostel, het beste hostel waar ik heb geslapen in Zuid-Amerika. Elke avond wordt er iets georganiseerd, bijvoorbeeld poolen, salsa les of muziekquiz. ’s Ochtends kun je een heerlijk ontbijt bestellen en ook ’s avonds staat er een kok voor je klaar. Bijna iedereen eet in het hostel, perfect dus voor het ontmoeten van andere backpackers. Enthousiast personeel houdt de tent draaiende. Ze zijn echt fantastisch! Ik werd ziek in Banos waardoor ik vier dagen langer moest blijven en het personeel heeft fantastisch voor me gezorgd. Zo kreeg ik speciale ontbijtjes (omdat ik al misselijk werd van de geur van guacamole bijvoorbeeld) en controleerde ze hoe ik me voelde. Eén van hen is zelfs met me meegegaan naar het ziekenhuis om alles te vertalen. Alle lof voor hen!



Chocolade crepe met fruit ontbijt bij Community Hostel

You might also like

No Comments

Leave a Reply