Loading...

City guide: alle hoogtepunten van Eger in Hongarije

Kerk Eger

Als toeristen naar Hongarije gaan, gaan ze eigenlijk altijd naar Boedapest. Je kunt het vergelijken met toeristen die naar Nederland komen. Er zijn er maar weinig toeristen die meer bezoeken dan Amsterdam en dat is jammer, want Nederland heeft zoveel meer te bieden dan alleen Amsterdam. Hetzelfde geldt voor Hongarije. Hongarije is meer dan Boedapest. Verlaat de hoofdstad en ontdek een andere kant van Hongarije met kastelen, lokale wijnen en gemoedelijkheid. Dan kom je erachter hoe Hongarije daadwerkelijk is. Als je meer van Hongarije wilt zien, is Eger een fantastische uitvalbasis voor een paar dagen. Hieronder lees je alle hoogtepunten van Eger in Hongarije.

Met de auto doe je er 1,5 uur over om vanuit Boedapest in Eger te komen.

Met de trein vanaf Boedapest Keleti doe je er bijna twee uur over. Afhankelijk van de trein heb je 1 of geen overstap. Let op: je koopt een kaartje voor een specifieke trein. Voorbeeld: koop je een kaartje Boedapest-Eger voor de trein van 9:00 uur, dan is dit kaartje niet geldig voor de trein Boedapest-Eger om 10:00 uur. Check de dienstregeling op de website van Mav-Start

Op 130 kilometer ten noord oosten van Boedapest ligt Eger, een middelgrote, ondergewaardeerde stad die zeker een bezoekje waard is. De stad telt een knus centrum waar alleen voetgangers mogen komen en je ziet er amper toeristen. Ook zijn er nog een aantal mooie oude gebouwen zoals de universiteit, kerken, het kasteel en een minaret. Met gemak kun je je een aantal dagen vermaken met alles wat Eger te bieden heeft. Hieronder lees je welke hoogtepunten Eger te bieden heeft.

Eger is een prachtige stad. Met Engels kom je hier echter niet erg ver. Maar weinig inwoners weten waar je het over hebt als je in het Engels de weg vraagt. Tip: schrijf op waar je naartoe wilt en laat dat zien. Met handen en voeten wijzen ze je de goede kant op.

Minaret

Als je één ding kunt bezoeken in Eger, laat het dan de minaret zijn! Het is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Eger. Naast het feit dat het één van de weinige overblijfselen is van de Ottomaanse overheersing, is vooral de trap naar boven een attractie op zichzelf. Nog nooit heb ik zo’n smalle trap gezien! De trap is zo smal dat je niet eens om kunt draaien op de trap. Er is maar één richting en dat is omhoog, 40 meter, tot je de top hebt bereikt. Daar is pas weer genoeg ruimte om je kont te keren. Als je nu denkt dat je dan eindelijk je beweegruimte terug hebt, heb je het mis.

Ook boven op de toren is het krapjes, maar je hebt hier wel een mooi uitzicht over de stad en op het kasteel. Om de toren heen lopen is moeilijker dan gehoopt. Veel ruimte is er niet. Ongeveer de breedte van je tas, meer ruimte is er niet tussen de minaretmuur en het hekje dat je afschermt van de afgrond. Je moet zowat met je rug tegen de muur om de toren heen schuifelen. Als je hoogtevrees hebt, is dit de perfecte manier om over je hoogtevrees heen te komen (ik spreek uit ervaring 😉 ). 

Het is niet voor niks dat je binnen 15 minuten weer beneden moet staan, zodat de volgende bezoeker naar boven kan, want er is echt geen ruimte om elkaar te passeren op de trap.

Praktische informatie

Openingstijden: 10:00 – 16:45 uur

Benodigde tijd: minder dan een halfuur

Prijs: 500 FT

Kasteel Eger

Op de heuvel, in het noordoosten van de stad, torent het kasteel boven te stad uit. Het kasteel is vooral bekend geworden toen de Hongaren hier Noord-Hongarije verdedigde  tegen een Turkse invasie. Ze waren fors in de minderheid, 2000 Hongaren stonden tegenover maar liefst 80.000 Turken. Het leek een verloren zaak, maar tegen alle verwachtingen in wonnen de Hongaren! Later werd het kasteel echter alsnog ingenomen door de Turken die hier bijna een eeuw lang regeerde.

Wat uniek is voor dit kasteel is de fundering van de gigantische basiliek. Op het terrein is de fundering van de kerk nog altijd goed te herkennen. Hoe de kerk zich heeft ontwikkeld door de jaren heen is te zien op de eerste verdieping van het museum schuin tegenover het café. Dit is het gebouw waar de kanonnen voor staan. Hier zijn verschillende maquettes van het kasteel door de tijd heen te bewonderen. Waar het eerst vooral omheinde huizen en een gigantische kerk waren, transformeerde het naar een kasteelvesting.

De audioguide vertelt je meer over de feitjes en de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen. De getallen op de kaart van de audioguide zijn echter niet altijd gemakkelijk terug te vinden op het terrein.

Praktische informatie

Meer informatie: kasteel Eger

Benodigde tijd: minder dan 2 uur

Prijs entree: 2.000 FT

Prijs audio guide: 400 FT

Magic tower

Magische toren? Ik kon me er weinig bij voorstellen, maar de host van mijn appartement was er zo enthousiast over, dat ik het niet over kon slaan. Gelukkig heb ik dat niet gedaan was het was zeker bijzonder om te zien. Helemaal bovenin de hoogste toren van het lyceum is een ruimte die volledig verduisterd is. In het midden staat een ronde witte tafel waarboven drie metalen buisjes hangen. Die buizen zijn de verschillende lenzen die reiken tot het dak en vanuit daar op de stad gericht zijn. Door middel van het zonlicht, wordt het uitzicht op de stad weerkaatst via de lenzen en wordt het op de witte tafel getoond. Door witte A6 velletje kun je spelen met de reflectie en een auto de lucht in laten rijden.

Het klinkt misschien wat theoretisch, maar ik kan het niet beter omschrijven. Het is in ieder geval echt vermakelijk. Ga en beleef de magie!

Praktische informatie

Benodigde tijd: <1 uur

Prijs: 1.700 FT

Bibliotheek

Gevestigd in de universiteit van Eger, het lyceum, is een bijzondere bibliotheek te vinden. De bieb is niet heel groot, maar wel waanzinnig mooi. Het is echt een bibliotheek die je in een film zou kunnen ziet. De rijen oude boeken en het hoog plafond zijn fantastisch. Ook als je niet van lezen houdt, is dit een aanrader. Dit behoort zeker tot de hoogtepunten van Eger.

Helaas mocht ik er geen foto’s maken.

Praktische informatie

Benodigde tijd: minder dan een halfuur

Openingstijden: werkdagen van 11:00 tot 12:00 uur.

Turks bad

Hongarije is lange tijd veroverd geweest door de Turken en dat heeft zijn sporen achtergelaten. Dit badhuis is er één van. Het baden was voor de Turken erg belangrijk waarbij het niet alleen om het badderen ging. Het was een sociale bijeenkomst.

Dit Turkse badhuis opende haar deuren in 1617. Geen zorgen, het interieur stamt niet uit die tijd. Inmiddels is het helemaal gerenoveerd en zijn er zes baden, variërend van 30 tot 38 graden Celsius, een stoombad, verschillende sauna’s en een hammam waar je tegen betaling helemaal in de watten – of beter gezegd in het zeep – wordt gelegd.

Praktische informatie

Benodigde tijd: 2,5 uur

Prijs: 2.200 FT

Je betaalt voor 2,5 uur. Daarna moet je 25 HUF per minuut bij betalen.

Valley of the beautiful woman (Vallei van de prachtige vrouwen)

Als je van wijn houdt mag je deze vallei echt niet over slaan, maar ook als wijn niet je favoriete drank is, vermaak je je hier. Hier zijn maar liefst 25 wijnbarren inclusief wijnkelder gevestigd, waardoor dit zeker een plekje verdient in de lijst met hoogtepunten van Eger, want dat staat gerand voor een leuke middag/avond. De meeste serveren wijnen uit de regio. Bij alle barren kun je voor een klein bedrag 0,1 dl van verschillende soorten wijnen proeven. Erg leuk om zo een aantal lokale wijnen te leren kennen.

De naam van de vallei is best opmerkelijk, ‘vallei van de prachtige vrouwen’. De ober aan wie ik vroeg waar de naam vandaan kwam, vertelde dat hier vroeger beeldschone serveersters werkte en dat daar de vallei naar vernoemd is. Ik ben toch wel benieuwd naar die vrouwen. Ze moeten heel knap zijn geweest als de vallei naar hen genoemd wordt.

Je kunt hier de bekende Stierenbloed wijn proeven. Vroeger dacht men dat je extra kracht kreeg van stierenbloed, dus werd er stierenbloed toegevoegd aan de wijn van de soldaten voor een groot gevecht. De soldaten zouden dan meer kans maken om als winnaar uit de bus te komen. De wijn kreeg door het bloed een dieprode kleur. Tegenwoordig zit er (gelukkig) geen bloed meer in de wijn, maar is de vinificatie zo afgesteld dat de wijn haar dieprode kleur heeft behouden.

Voor 3 x 0,1 dl wijn betaal je 1200 FT.

Praktische informatie

Het vervoer naar de vallei kan een beetje een uitdaging zijn. Er zijn drie opties:

Wandelen

Het makkelijkste is daarom om te lopen. Je doet er zo’n driekwartier over. De weg is vrij heuvelachtig, dus het is begrijpelijk als dat niet je voorkeur heeft.

Toeristentreintje

Er zijn toeristentreintjes die op en neer rijden naar de vallei. Onderweg maken ze nog een sight seeing rondje door de stad. Het ziet eruit als een trein, maar er zitten gewoon wielen onder. De opstapplaats ligt tussen het Turkse bad en het zwembad bij bushalte Uszoda.

Prijs: 1.200 FT

Bus

Er gaan vanuit het centrum van Eger een busje richting de vallei. Deze stopt bij de bushalte voor het Lyceum. Elk hele uur vertrekt het busje. Om 13:00 uur gaat de eerste en om 18:00 uur de laatste. Het is alleen niet helemaal betrouwbaar, want toen ik de bus om 14:00 uur wilde nemen, kwam die niet opdagen. Dus het is misschien beter om voor het toeristentreintje te gaan.

Prijs: 900 FT

Tip: aan het begin van de middag zit er anderhalf man en een paardenkop (ik dacht eigenlijk dat het kippenkop was. Voor dit artikel heb ik het even opgezocht en het blijkt paardenkop te zijn) op het terras, dus ga iets later, maar ook weer niet te laat, want de meeste barren sluiten tussen 20:00-22:00 uur.

Kathedraal van Eger

De tweede bezienswaardige kerk is de kathedraal van Eger, die, net als de Minoritenkerk, in barokstijl is gebouwd. De bouwstijl komt hier helemaal tot haar recht. De krullende tierelantijntjes, korintische zuilen en gedetailleerde schilderingen maken dat op elk stukje wel iets te bekijken is. Op het moment van schrijven ( september 2021) ondergaat de kerk een forse renovatie, waardoor meer dan de helft van de kerk niet toegankelijk is voor bezoekers, maar nog steeds is het de kathedraal prachtig om te zien

Praktische informatie

Benodigde tijd: minder dan 15 minuten

Prijs: gratis

Minoritenkerk

Eger heeft twee kerken die het bezoeken waard zijn. De Minoritenkerk, gelegen aan het centrale plein, is er daar één van. Al in de 13e eeuw stond hier een kerk. Begin 18e eeuw stortte de toenmalige kerk in en werd er gestart met de bouw van de huidige kerk. De kerk is gebouwd in barokstijl. Vooral het plafond en de altaren zijn prachtig versierd met schilderingen en krullende versieringen. De kerk wordt nog steeds gebruikt.

Praktische informatie

Benodigde tijd: minder dan 15 minuten

Prijs: gratis

Reuzenrad

Op het plein genaamd Gárdoyi Géa tér staat een reuzenrad. Een soort London Eye, maar dan in Eger. En eerlijk is eerlijk, ook wat minder groot 😉 In het Hongaars noemen ze het Eger óriáskerék.

Altijd leuk om een stad van bovenaf te zien. Omdat ik vanaf het kasteel en de minaret al een mooi uitzicht over de stad overdag had, ging ik ’s avonds in het reuzenrad. Verwacht geen overvloed aan lichtjes. In de avond zijn er, naast de kerken, geen gebouwen verlicht, dat viel een beetje tegen, maar het was wel leuk om de lampjes in de verte te zien. Ook ging het heel snel, want er waren op dat moment geen andere bezoekers, dus het rad draaide vijf keer rond en je mocht weer uitstappen.

Conclusie: het is geen ramp als je dit overslaat. Het staat niet voor niks onderaan 😉

Praktische informatie

Benodigde tijd: minder dan 15 minuten

Prijs: 2.000 FT

Ook nieuwsgierig naar bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest? Lees de blog Onbekende bezienswaardigheden in Boedapest.

You might also like

No Comments

Leave a Reply