Loading...

Er is van alles te beleven op de Zaanse Schans

huizen Zaanse Schans

Welkom in de Nederlanden van de 17e eeuw! De Zaanse Schans is eigenlijk één groot museum uit die tijd. Want de Zaanse Schans is niet gecreëerd voor toeristen, het zijn originele huizen en molens die al honderden jaren oud zijn. Het is super leuk om door dit open luchtmuseum te lopen en om te zien hoe ze 350 jaar geleden in Nederland woonde, leefde en werkte. De Zaanse Schans is een prachtig stukje Nederland. Hieronder lees je meer over wat er allemaal te zien is op de Zaanse Schans.

Schans

Waarom heet het eigenlijk Zaanse Schans? ‘Zaanse’ verwijst natuurlijk naar de plaats waar het ligt. ‘Schans’ verwijst naar de functie. Een schans is namelijk een militair verdedigingswerk. Het is eigenlijk een muur van aarde die werd aangelegd voor bescherming, want in dit gebied werd aan het einde van de 80 jarige oorlog gevoerd tegen de Spanjaarden. De Hollanders creëerde de schansen om zich te beschermen tegen de Spanjaarden. Gelukkig waren de schansen snel gebouwd, want het duurde maar een paar dagen om ze te maken.  

Huizen

Er staan meerdere authentieke huizen op de Zaanse Schans uit de 17e en 18e eeuw die nog steeds bewoond worden. Zo is het net alsof je in het Zaandam van honderden jaren geleden loopt! Ze geven je een inkijkje in het leven uit die tijd. Het zijn originele huizen, maar ze stonden niet altijd op hun huidige plek. Ze stonden elders in Zaandam en om ze te bewaren, zijn ze gebundeld op één plek: op de Zaanse Schans. De gevels van de huizen zien er allemaal anders uit, want door de tijd werd de gevel van je huis namelijk een statussymbool. Hoe luxer de gevel, hoe meer geld de familie had die in het huis woonde.

Molens

Hollandser kan het niet: molens. De molens van de Zaanse Schans zijn niet te missen. Van ver zie af kun je ze al zien. Honderden jaren geleden stonden er maar liefst 1.000! Helaas zijn een heleboel molens verloren gegaan na de industriële revolutie. Toen werden ze vervangen door de stoommachine het werk van de molens. Nu zijn er nog 13 molens over.

Niet alle molens zijn hetzelfde. Sommige waren ingenieuzer dan andere. Zo waren er paltrokmolens, een molen die naar de wind gedraaid kon worden. Molen De Kat is er daar één van. Bij deze molen is de stenen fundering, waarop de molen kon draaien, nog goed te zien. De Kat is nu een museum dus je kunt hier ook een kijkje van binnen nemen.

Prijs

De entree voor museummolen De Kat is €5,00.

Musea en ambachten

Altijd al eens willen weten hoe tin gieten in zijn werk gaat? Hoe de zeilen van een VOC schip worden gemaakt? Of hoe klompen gemaakt worden? Kom erachter op de Zaanse Schans! In de verschillende musea en werkplaatsen kom je hier alles over te weten. Alleen daarmee kun je al een halve dag vullen. Er ging, werkelijk waar, een wereld voor me open. Zo kwam ik erachter dat het vroeger 12 uur kostte om met de hand vier paar klompen te maken. Tegenwoordig worden er machinaal maar liefst 2.000 paar klompen per dag gemaakt. Het is echt interessant om meer te leren over deze oude ambachten.

Overig

Kijk op de website van de Zaanse Schans als je de Zaanse Schans wilt bezoeken.

You might also like

No Comments

Leave a Reply