Loading...

7x Betaalbare activiteiten op San Cristobal – Galapagoseilanden

zonsondergang

Eerder plaatste ik al een blog over goedkope activiteiten op het eiland Santa Cruz, het drukste eiland in de Galapagos archipel. Niet alleen daar, maar ook op San Cristobal zijn een heleboel gratis en goedkope activiteiten te ondernemen waardoor je je budget laag kunt houden. Om je op weg te helpen staan hieronder 7 betaalbare activiteiten op San Cristobal.

1. Zeeleeuwen kijken in de haven

Deze grappige dieren kunnen me uren vermaken. Ze klimmen op de rotsen, spelen in het water en vechten om de beste slaapplaats. De kleintjes zijn erg nieuwsgierig en komen soms recht op je af. De haven van San Cristobal zit vol met zeeleeuwen, dus je zult je niet vervelen.

Bij de haven is een apart gedeelte voor de zeeleeuwen gemaakt. Met rotsen is het afgeschermd van golven, maar er kan wel water doorheen dus het staat wel in verbinding met de zee. Vooral moeders met hun jongen zoeken deze plek op. De moeders rusten uit op de trappen terwijl de kleintjes met elkaar ravotten in het water. Het is super vermakelijk om te kijken naar deze speelse dieren.

Spelen en springen

Een stukje verderop, bij de San Cristobal letters, is het strand waar de zeeleeuwen zich ’s avonds verzamelen om te slapen. Honderden zeeleeuwen liggen hier ‘s avonds half op elkaar om hun nachtrust te pakken. Al snap ik niet hoe ze überhaupt kunnen slapen, want er wordt continue gebruld door volwassen zeeleeuwen, omdat ze bijvoorbeeld een flipper van hun buurvrouw tegen hun hoofd krijgen. Of er is gepiep van een pup die wanhopig zijn moeder zoekt, waardoor er weer boze kreten van andere zeeleeuwen klinken als er een zoekende pup over hun hoofd kruipt. En dan hebben we het nog niet over de geur die ze produceren…

Praktisch

Kosten: gratis

Tijd: zo lang je wilt

2. Interpretation center

Als er één museum is dat je wilt bezoeken, kies dan voor het Interpretation center. Hier wordt op een makkelijke en duidelijke manier uitgelegd hoe de Galapagos zijn ontstaan en hoe de eilanden zich ontwikkelen. Het geeft je context en hierdoor begrijp je veel beter waarom de eilanden eruit zien zoals ze nu zijn. Zo komen bijvoorbeeld de gevolgen van de vele vulkaanuitbarstingen als de evolutie van de flora en fauna aan bod. En natuurlijk de ontdekkingen van Darwin. Het interessantste vond ik de invloed die de mens heeft gehad sinds de ontdekking van de eilanden. Hoe zij de natuurlijke balans verstoorde en er daardoor een heleboel planten- en diersoorten verdwenen zijn.

Zo werden reuze schildpadden vaak meegenomen op de schepen, omdat ze lang zonder eten konden. Uiteindelijk werden de beesten geslacht en opgegeten door de bemanning, zodat ze vers vlees hadden. Op de eilanden zelf werden plantensoorten uit Europa verbouwd die de natuurlijke balans op het eiland verstoorde en bestaande soorten compleet overwoekerde. Om nog maar te zwijgen over de katten en honden die vanuit Europa werden geimporteerd en die kleine bestaande dieren opaten. Het museum gaat dus vooral ook in op de negatieve kant van de komst van de mens naar dit eiland, daar binden ze geen doekjes om. Erg interessant. Leuke afwisseling tussen al het wildlife spotten.

Praktisch

Kosten: gratis

Aanbevolen tijd: maximaal 1 uur

3. Playa Mann

De beste plek op de Galapagos om de zonsondergang te bekijken is Playa Mann. Het strand is ook erg populair bij locals, vooral in het weekend. Er zijn ijsverkopers en een aantal kraampjes waar ze verse vruchtensap en kleine gerechtje verkopen. Je hoeft dus geen dorst of honger te lijden, terwijl je naar de romantische zonsondergang kijkt.

Praktisch

Kosten: gratis

Tijd: <45 minuten voor de zonsondergang.

4. La Loberia

Wat een prachtig strand is dit! La Loberia mag je echt niet overslaan om meerdere redenen.

4.1 Snorkelen

Ten eerste, het is een perfecte snorkelplek. Tussen het koraal en de bescherming van de baai, is de kans erg groot dat je gigantische schildpadden zult zien. Op hun gemak zwemmen ze rond, opzoek naar eten en ze trekken zich weinig aan van de toeristen die hun bewonderen. Tip: check wanneer het eb is. Dat is het beste moment om te gaan snorkelen.

4.2 Het strand

Daarnaast is het strand zelf erg mooi. Het zachte, witte zand knispert tussen je tenen, terwijl je uitkijkt op zeeleeuwen die hun pups aan het voeden zijn. Fantastisch toch! Het enige nadeel is dat er geen schaduw is. Het is goed om daar rekening mee te houden.

4.3 Uitzichtpunt

Tenslotte is het uitzichtpunt, wat lopend (en een beetje klimmend) bereikbaar vanaf het strand, een reden om La Loberia te bezoeken. Wanneer je naar het einde van het strand loopt en daar het pad over de zwarte stenen (let op dat je niet op de iguanas gaat staan) ongeveer 20 minuten volgt, kom je bij een verlaten klif met een oogstrelend uitzicht over de zee. Er staan pijlen op bordjes die je de weg wijzen en je moet de witte paaltjes aanhouden. Er zijn vogels aan het nestelen op de rotsen en je kunt zelfs de zeeschildpadden zien zwemmen in de zee vanaf deze klif! En het mooiste is dat alle toeristen op het strand blijven liggen en niemand hier vanaf lijkt te weten. Echt een verborgen parel!

Praktisch

Vanuit de stad is het ongeveer 3 km naar het strand. Je kunt lopen maar ook een taxi nemen of fietsen. Vanaf het informatiebord is het een kwartiertje lopen naar het strand. Grote kans dat je onderweg al iguanas en zeeleeuwen tegen komt.

Kosten: gratis

Tijd: zo lang je wilt

5. El Junco

Dit is een prachtig zoetwater kratermeer waar de meeste frigate birds van de Galapagos zich verzamelen. Het is een kleine klim om er te komen vanaf de parkeerplaats en daarna kun je om het meer heen lopen. Het makkelijkste om hier te komen is per auto, omdat de weg er naartoe alleen omhoog gaat. Tijdens een high land tour ga je hier naartoe, maar je kunt ook een fiets huren, je met een taxi naar het punt laten brengen en terug fietsen. Dan gaat het naar beneden, dus dat is een stuk relaxter. Onderweg kom je door kleine dorpjes en zie je allerlei mooie bloemen. Zeker de moeite waard. Kosten: enkele taxirit naar El Junco 15 dollar Tijd: 2 uur met rondlopen, foto’s maken en terug fietsen Tip: Let op het weer. Wanneer het mistig is, zie je niks (weet ik uit ervaring).

Praktisch

Kosten: enkele taxirit naar El Junco 15 dollar. De fiets kon ik gratis gebruiken van mijn guesthouse.

Tijd: 1,5-2 uur bij El Junco, exclusief vervoer, met rondlopen en foto’s maken.

6. Snorkelen bij Tjieretas

Ik durf dit de mooiste baai van San Cristobal te noemen. Lopend is deze goed te bereiken en je hebt daar ook een geniaal uitzicht op de baai. Hier kun je een heleboel zeedieren van je lijstje afstrepen. Er zwemmen namelijk vaak schildpadden, zeeleeuwen en soms zelfs haaien rond. Helaas zijn er ook een heleboel kleine, zilveren visjes die je als indringer zien en je wegjagen door te bijten. Het kan geen kwaad, maar is wel irritant. Je zou eventueel een wetsuit kunnen dragen, om je hiertegen te beschermen, maar ik heb niemand gezien die dat deed.

Ga snorkelen bij eb. Dan is het water het rustigste. Er zijn een apps die de getijden aangeven. My Tide Times of Getijden In De Buurt zijn daar voorbeelden van.

Je moet je eigen snorkel materiaal meenemen, want dat wordt hier niet verhuurd. Er is ook niet meer dan een stijger vanwaar je het water in kunt. Je spullen kun je op de stenen of op de stijger leggen. De sociale controle van andere toeristen houdt je spullen veilig.

Praktisch

Kosten: gratis

Tijd: <1 uur om te snorkelen. Dan heb je wel genoeg van de bijtende minivisjes.

7. (prive) Strand Baquerizo

Dit strand is nog vrij onbekend en je moet er wat voor over hebben om er te komen. Het is een wandeling van ruim een halfuur, waarbij je tussen de bosjes maneuvreert, waarbij je spinnenwebben moet ontwijken die dwars over het looppad zijn gesponnen.

Ik dacht een slimme oplossing te hebben gevonden tegen de vieze spinnenwebben die tegen mijn benen plakte, want ik ben best wel bang voor deze achtpotige beestjes. Om mijn blote benen te beschermen bond ik mijn badhanddoek ervoor. In het begin was ik helemaal content, ik kon lekker doorlopen zonder me druk te maken over enge beestjes. Tot ik naar mijn handdoek keek. De hele handdoek zat vol me kleine kleverige blaadjes die ik er met geen mogelijkheid meer vanaf kreeg. Uitkloppen hielp niks en ze eraf krabben met mijn nagels lukte ook niet. Uiteindelijk heb ik hem naar de wasserette gebracht, maar zelfs daar konden ze de handdoek niet schoon krijgen. Het was dus niet zo’n goede oplossing.

Het pad loopt ook over het zand en er is zelfs een stuk waar je van steen naar steen moet springen. Maar dan heb je ook wat! Een verlaten strand vol schelpen en land leguanen. Naast mij was er nog een zeeleeuw die zich steeds aan liet spoelen door de golven. Super leuk om te zien! Ook hier is geen

Praktisch

Het beginpunt van de wandelroute is bij Mirador Cerro Tijeretas. Er is geen schaduw op het strand, dus smeer je goed in.

Kosten: gratis

Tijd: >2 uur voor de wandeling en relaxen op het stand.

Tot slot

Voor meer informatie over het eiland kun je terecht op de website van het eiland.

Ook benieuwd naar de tours op San Cristobal?

Welke betaalbare activiteiten heb jij ondernomen op San Cristobal? Laat het weten in de comments!

You might also like

No Comments

Leave a Reply