Loading...

Voor de beste macarons ga je naar Boedapest!

In het centrum van Boedapest is het lekkerste café van de stad gevestigd, Chez Dodo. Zelf noemen ze het ‘een droom die werkelijkheid wordt’ en daar is niks van gelogen. Hier worden de lekkerste macarons van het land gemaakt. Van het land? Misschien wel van heel Europa! Voor de beste macarons hoef je dus niet naar Frankrijk, maar ga je naar Boedapest!

Smaak

Zelden heb ik zo’n lekkere macarons gehad als die van Chez Dodo. De luchtige schuimlaag breekt zachtjes tussen je tanden en de rijke vulling is een ware smaaksensatie. Alsof een engeltje over je tong plast, zou mijn moeder zeggen. Afin, ze zijn dus verrukkelijk. En met de gouden snippers bovenop zien ze er ook nog eens fantastisch uit. Echt een must see tijdens je stedentrip. Proef het zelf in dit schattige, kleine cafeetje.

Oorsprong van de macaron

De geschiedenis van de koekjes die gemaakt worden van eiwit, amandelpoeder, gewone suiker en poedersuiker, is terug te leiden tot de 8e eeuw, maar werden pas echt bekend toen de patisserie chef van de Franse koningin Catherine de Medici’s ze bereidde aan het Franse hof in de 16e eeuw.

Het ‘gewone’ volk leerde de koekjes kennen door twee nonnen die de koekjes verkochten om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze werden dan ook de ‘Macaron Zusjes’ genoemd. Toen waren het nog knapperige koekjes zonder vulling.

Het was in de jaren dertig van de vorige eeuw, nog geen honderd jaar geleden dus, dat de macaron zoals we die nu kennen, werd geserveerd. Met een ganache, jam of boter crème vulling. De Fransman Pierre Desfontaines van bakkerij Ladurée maakte de eerste en werd daarmee wereldberoemd. Nu heeft bakkerij Ladurée meerdere vestigingen over de hele wereld.

Ze werden nog populairder nadat ze werden gegeten in de serie Gossip Girl en de film Marie Antoinette met Kirsten Dunst. Nu zijn ze niet meer weg te denken en worden ze verkocht in elke bakkerij.

Smaken

Aan keuze geen gebrek bij Chez Dodo. Ze hebben maar liefst 68 smaken! Dat is echt super veel. Ze bereiden klassieke macarons zoals chocolade, aardbei en vanille, maar om tot 68 verschillende smaken te komen, hebben ze ook een heleboel exotische smaken. Enkele voorbeelden daarvan zijn gorganzola – quiche – walnoot, foie gras (ganzenlever) – balsamico azijn – peper en wasabi – grapefruit. Voor welke smaak ga jij?

Op de website van Chez Dodo vind je alle smaken.

Kijkje in de keuken

Als je keuzestress hebt, kunnen zoveel smaken nog weleens voor problemen zorgen. Gelukkig helpt het café je een handje, want niet alle smaken zijn elke dag verkrijgbaar. Je moet het doen met het assortiment dat die dag vers wordt gebakken in de keuken naast het café. Via een raam kun je een kijkje in de keuken nemen en zien hoe jouw favoriete koekje wordt bereid.

Meteen opeten of meenemen

In het schattige, kleine café kun je genieten van je favoriete macaron(s). In de winkel kun je zoveel macarons bestellen als je wilt (zolang de voorraad strekt;) ). Ze kosten 490 FT per stuk (€1,40 op het moment van schrijven), ongeacht de smaak.

De koekjes zijn ook te koop in een zakje of doosje om mee te nemen. Ook leuk als cadeau. En origineel want niet elke dag krijg je macarons uit Boedapest! Als je ze koopt om mee te nemen, kan dat per drie stuks of een veelvoud daarvan. Per zes macarons om mee te nemen betaal je 3390 FT (€9,68 op het moment van schrijven).

Wat vind jij van macarons? Zou jij voor macarons naar Boedapest gaan? Laat het weten in de comments!

You might also like

No Comments

Leave a Reply