Loading...

Spiritualiteit bij de Jaden boeddha tempel Shanghai

Eén van de bekendste tempels van Shanghai is de Jaden Boeddha tempel. Deze tempel uit de 19e eeuw is prachtig opgeknapt, waardoor het lijkt alsof je een stap terug in de tijd zet. Maar wanneer je op de binnenplaats van de tempel staat, zie je de wolkenkrabbers van Shanghai op de achtergrond, en wordt je weer de 21e eeuw ingetrokken. Een prachtig contrast van oud en nieuw!

Leuk weetje: Ook de hoge drempels bij deuren (in tempels zie je ze veel) waren tegen de boze geesten. Geesten hebben namelijk geen knieën, dus dan kunnen ze het huis niet in.

In de tempel staan twee jaden boeddha’s (vandaar de naam). De grootste vind je linksachter op het terrein. Hij bevind zich in één van de gebouwen aan het pleintje. De boeddha is prachtig versierd, dus zeker het bekijken waard. Foto maken is echter niet de bedoeling.

Leuk weetje: Vrouwen horen met hun rechtervoet over de hoge drempels te stappen, mannen met hun linker.

In een gebouw aan de linkerkant van het terrein kon je iets unieks doen, namelijk mediteren door middel van schrijven. Dat heb ik nog nooit eerder in een tempel gezien. Een unieke ervaring waar vooral Chinezen aan meedoen. Hier zit je met ongeveer tien andere aan kleine schooltafeltjes, terwijl je met een kwast Chinese symbolen schildert op een vel papier. De symbolen zijn al voorgedrukt, die kun je overschilderen. Door je te concentreren op de sierlijke Chinese letters, maak je je hoofd helemaal leeg. Het werkte verrassend goed! Ondertussen klinkt er zachte muziek op de achtergrond en komen gelovigen offers brengen aan de gouden boeddha die in het midden van het vertrek staat. Neem er de tijd voor, want het zijn veel symbolen die je over moet trekken.

Wat ik vooral mooi vond aan de Jaden Boeddha tempel is dat hij vooral door gelovige werd bezocht en niet alleen door nieuwsgierige toeristen. Dat is niet bij alle tempels het geval.  

You might also like

No Comments

Leave a Reply