Loading...

Weekendje Putten? Deze 11 bezienswaardigheden wil je niet missen

In ons eigen land is van alles te beleven. Wat dacht je van een weekendje weg in Putten, de centraalste plek van Nederland? Hieronder elf bezienswaardigheden die je niet over wilt slaan als je naar Putten gaat.

1. Zwaartepunt van Nederland

Dit is de meest bijzondere van alle bezienswaardigheden in de lijst, en van heel Nederland, want het is alleen in Putten te vinden.

Namelijk: Het Zwaartepunt van Nederland, het midden van ons kleine kikkerlandje, ligt in Putten. Als je Nederland optilt en laat balanceren op je vinger, zal deze precies in evenwicht zijn. Ter ere van deze speciale plek, 171,8 oost en 472,7 noord, is er een grote steen geplaats met een ijzeren ring, waaraan je Nederland zelf op kunt tillen. Lukt het jou?

2. Landgoed Schovenhorst

Op landgoed Schovenhorst is er van alles te doen. In 1848 is het opgericht als wetenschappelijke tuin om de groei van planten. Nu is het gericht op natuur en cultuur educatie. Hieronder drie ‘B’s’ die je kunt beleven op het landgoed.

Bostoren

Beklim de 235 treden van de bostoren en wordt beloond met een prachtig uitzicht op 40 meter hoogte. Het oog reikt tot over de bomen van de Veluwe tot de windmolens van Flevoland. Helemaal bovenaan is zelfs een heus bos geplant. Het houdt niet op met alle bomen!

Ps, durf jij het aan om tijdens je klim naar boven een tussenstop te maken op de touwladder?

Bomentuin

De bomentuin is oorspronkelijk aangelegd in de vorige eeuw om bomen uit andere werelddelen te bestuderen. Zo is er een gebied met bomen uit Europa, Azië en Noord-Amerika. In 1976 verwaterde de interesse voor de boomgroei en is het een gewoon bos geworden. Er zijn echter nog steeds bomen te vinden uit die tijd. De paden door het bos zijn goed aangegeven en het is hier heerlijk wandelen.

Brasserie Schovenhorst

Na al dat gewandel en geklauter is het wel tijd om even bij te komen onder het genot van een hapje en een drankje. Daar is Brasserie Schovenhorst perfect voor. In de prachtig aangelegde tuin of lekker warm binnen. Het houten geeft een knusse sfeer en past goed bij de bollampen aan het plafond. Zowel voor lunch, borrel, diner of gebakje kun je hier terecht.

3. Bezoek de Veluwe

Oke, de Veluwe liggen niet in Putten, maar wel in de achtertuin van Putten, dus het staat wel in de lijst van bezienswaardigheden in Putten. De Veluwe is misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland. De heide en zandvlakten, omringd door bossen, maken het tot een uniek stukje natuur. Binnen een aantal kilometer ben je in dit prachtige natuurgebied. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Hier kom je echt tot rust, midden in de natuur. Een overzicht van alle routes, vind je op de website van Staatsbosbeheer.

4. Wijngaard Telgt

Bij wijngaarden denk je al snel aan Frankrijk, maar Nederland heeft ook wijngaarden. Bij wijngaard Telgt kun je terecht voor een leuke rondleiding door hun kleinschalige wijngaard die wordt gerund door Hennie en Jan , een gepassioneerd stel die hun agrarische kennis inzetten om heerlijke wijnen te produceren. Tijdens de rondleiding krijg je van alles te horen over het avontuur om een wijngaard te beginnen in Nederland, de verschillende soorten wijnstruiken en hoe ze op de juiste manier gesnoeid moeten worden. Natuurlijk wordt er achteraf ook geproefd en staat er stokbrood, nootjes en geitenkaas voor je klaar.

Sinds dit jaar hebben ze ook een terras bij het prachtige wijnhuis waar je op een zomeravond heerlijk kunt genieten van een wijntje uit de wijngaard.

Tip: probeer ook eens de sterkere dranken die ze hebben: Telgter koffiedrupje met 32% alcohol en Telgter binnenbrandje met 38% alcohol. Een heerlijk borreltje!

5. Het centrum van Putten

Putten heeft een gezellig centrum, waar vooral lokale winkels te vinden zijn. Zo kun je een met wat anders thuiskomen dan met een shirtje van H&M ;). Zelf vond ik dat er een dorpse sfeer heerste. Erg gezellig! Bij de Lidl ligt een groot parkeerterrein. Dit is wel een blauwe zone, waar je twee uur gratis kunt parkeren.

6. Het Putter stoomgemaal

Eens per maand, op de maaldag, gaat dit stukje historie open. Dan wordt het stoomgemaal aan het werk gezet en kun je de geur van stoom weer ruiken. Dit stoomgemaal zorgde ervoor dat het waterpeil in de polder niet te hoog werd, zodat mensen geen natte voeten kregen.

Hou de website van het Putter stoomgemaal in de gaten voor de maaldagen.

7. Pluktuin Het Platteland

Eten is lekkerder als je er zelf voor gewerkt hebt, zegt men weleens. Nou dan moet de groente en het fruit uit Pluktuin Het Platteland verrukkelijk zijn, want hier pluk je je eigen eten. Leuk om te doen en ook nog eens erg smakelijk! Het winkeltje is ook de moeite waard. Op elke centimeter staat wel iets. Van stroopwafeltjes tot zoethout en van zelfgemaakte jam tot theekopjes.

Meer informatie lees je op de website.

8. Wild spotten

De Veluwe is de thuisbasis van herten, vossen en zwijnen. Het is natuurlijk super tof om oog in oog te komen staan met deze dieren. Daarom heeft Staatsbosbeheer wildarena’s gebouwd, gebouwtjes op de Veluwe waar je beschut zicht hebt op plekken waar vaak wild te zien is. Het is geen garantie, maar de kans om een ree te zien is wel een stuk groter vanuit een wildarena. Vroeg in de ochtend en rond de schemer heb je het meeste kans om wild te spotten. Alle informatie over de wildarena’s vind je op de website van Staatsbosbeheer

9. Sauna drôme Putten

Sauna drôme heeft terecht de slogan ‘Een stukje Finland op de Veluwe’. Vanuit de hitte van de traditionele Finse sauna’s stap je zo de natuur in tussen de dennenbossen. Echt een heerlijk plek om tot bezinning te komen. Er zijn regelmatig opgietingen en ze bieden ook relaxbehandelingen aan. Dit is met stipt de meest relaxte van alle bezienswaardigheden in Putten.

Voor alle actuele informatie van het saunacomplex kun je terecht op hun website.

10. Hert Bier

Brouwerij Hert Bier heeft de smaak van de Veluwe vertaald in een biertje. Wat begon als een hobby onder vrienden, groeide uit tot het bekendste bier van de regio. Inmiddels hebben ze vele varianten ontwikkeld zoals bock, dubbel, radler en witbier. Elke bistro, bar of restaurant dat we tegen kwamen, serveert dit bier.

Dan is het natuurlijk super leuk om de brouwerij te bezoeken! Dat dachten wij ook, alleen houden ze alleen digitale proeverijen. Je krijgt dan drie biertjes thuisgestuurd en via een videoverbinding vertelt het team van Hert Bier je alles over hun geheime ingrediënten die de smaakpupillen prikkelen. Oké, niet alle geheimen, maar wel de basis om misschien wel zelf bier te gaan brouwen.

Dus proef het gele goud alvast in een plaatselijk café en geniet later thuis nogmaals van de heerlijke smaak van de Veluwe tijdens een proeverij.

11. Schaapskooi Ermelo

Hoe leuk is het om tientallen schapen over de heide te zien lopen? Super leuk!

Het leukste is om de schaapskooi te bezoeken als de herder Marion terugkomt van de heide. Dan zie je alle schapen loslopen en schaapshonden Socks, Knoet en Brave aan het werk om alle wollige beestjes in het gareel te houden.

Er is ook een bezoekerscentrum waar je van alles over de schapen, herder, werkwijze en honden kunt leren. Of je drinkt er gewoon een kopje koffie of thee.

Overnachten

Nog opzoek naar een onvergetelijke overnachtingsplek in Putten? Bij het sprookjesachtige kasteel De Vanenburg ben je aan het juiste adres. Dit is perfect om alle bezienswaardigheden in Putten te bezoeken.

You might also like

No Comments

Leave a Reply