Loading...

Tours op het Galapagos eiland Isabela

Over Isabela

Isabela is het grootste eiland van de Galapagos en één van de drie bewoonde eilanden van de archipel. De grootste stad op het eiland is Puerto Villamil en bijna alle bewoners van het eiland wonen daar. Ondanks dat Isabela het grootste eiland is, is er maar een klein gedeelte opengesteld voor toerisme. De meeste gebieden zijn alleen te bezoeken met gids, dus daarvoor moet je een tour boeken. Hieronder drie tours die je niet over mag slaan op het eiland Isabela.

Tip: Bijna alle Tour agencies in Puerto Ayora bieden tours aan voor Isabela. Het is verleidelijk om alles in Puerto Ayora te boeken, maar die het niet! Je betaalt veel meer voor je tours. Zo werd Los Tuneles in Puerto Ayora voor 120 dollar aangeboden, terwijl deze in Isabela maar 100 dollar kost. Een simpele manier om geld te besparen. De Galapagos zijn al duur genoeg.

Los Tintoreras tour

Dit vond ik één van de mooiste plekken op de Galapagos eilanden. Tijdens deze tour bezoek je eilanden van het natuurgebied Tintoreras en snorkel je in het heldere water dat eromheen stroomt. Het combineert wildlife en natuur, je zit niet te lang op een boot en het is betaalbaar. Een hele leuke manier om een halve dag te besteden.

De dag begint met een pickup bij je hotel. Ze brengen je naar de haven waar je in een kleine boot stapt. Hiermee ga je eerst dieren spotten. Zo zag ik gigantische schildpadden, zeeleeuwen en pinguïns. Ze nemen er echt de tijd voor, dus niet alleen een foto maken en weer door. Ze wachtte tot de aarzelende pinguïn eindelijk in het water durfde te springen en tot iedereen de zeeleeuw voorbij ziet zwemmen. Erg fijn om op zo’n ongedwongen, rustige manier van de natuur te kunnen genieten. 

(dit keer) niet naar de haaien

Hierna ga je aan land. Daar legt de gids van alles uit over de omgeving en je ziet bijna zeker haaien in een kloof waar ze altijd rusten. Bijna zeker zeg ik, want toen ik er was waren ze niet moe genoeg om te rusten, dus ze waren er niet. Ik zag alleen een kloof met helder blauw water. Zelfs de gids was verbaast dat er geen haaien waren. Jammer, maar met dieren heb je nooit zekerheid dat je ze zult zien, zelfs niet op de Galapagos.

Het water in

Hierna ga je een uurtje snorkelen. Dat klinkt kort, maar het is meer dan genoeg om alles te ontdekken. Bovendien wordt het water na een tijdje koud en ben je blij dat je weer de zon in kunt. Dit was echt fantastisch. Het water is heel helder en ondiep. Ideaal voor snorkelen! Er lagen gigantische schildpadden op de bodem te rusten, er zwommen iguanas rond en er kwam zelfs een pinguïn voorbij geschoten. Ook is het erg leuk om de kleinere vissen in het koraalrif te zien. Ze zitten achter elkaar aan, duiken weg in kloven en eten algen van planten. Je kunt je hier geen moment vervelen.

Praktische informatie

Kosten: 40-45 euro, ligt eraan hoe goed je kunt onderhandelen over de prijs.

Tijd: 3 uur

Begintijd: je kunt bijna elk uur beginnen van 8 tot 14. Het water is het helderste in de ochtend.


Volcan Sierra Negra tour

Geen wildlife en toch is dit één van de tofste dagtrips die je kunt doen op de Galapagos. Dat zet hoge verwachtingen, maar die kan Sierra Negra gemakkelijk waarmaken. Zelfs als het met bakken uit de hemel komt vallen, zoals bij mij het geval was, is een bezoek aan deze vulkaan de moeite waard.

De Galapagos staat naast dieren ook bekend om haar vulkanen. Isabela bestaat uit maar liefst zes vulkanen. Sommige zijn zelfs nog actief. In 2015 is de laatste uitbarsting geweest van vulkaan Wolf en daarmee is het eiland 1 km breder geworden. Serieuze jongens dus! Sierra Negra is de makkelijkst bereikbare vulkaan op Isabela en is bijzonder door haar grote krater doorsnede. Die is maar liefst 11 km! Daarmee is het de één na grootste krater van de wereld.

Op naar de top

De dag van de Sierra Negra tour begint met een pick up van het hotel naar de vulkaan. Daar kun je nog een laatste keer naar de wc voordat de 16 km hike van start gaat.

De eerste kilometers gaan langzaam omhoog. In totaal klim je hier 120 meter. Om eerlijk te zijn vond ik dit het saaiste stuk van de hike: het gaat bergop en er valt nog weinig te zien. Eenmaal boven loop je langs de krater. Dit gedeelte is vlak. Jammer genoeg was het mistig en regenachtig toen ik boven kwam, dus ik kon niks van de krater zien 🙁 het pad brengt je verder naar een picknick plaats. Hier kun je beslissen om verder te gaan naar vulkaan Chico.  Dit is geen verplichting, maar wel een aanrader, want het is (vind ik) nog mooier dan de vulkaan zelf! Het landschap verandert naar mate je dichter bij Chico komt. De flora wordt droger en fauna zie je niet meer. De grond is bedekt met lavagesteente in verschillende vormen. Het lichtere gesteente is ouder. Het zwarte gesteente is er als laatste bijgekomen. Heel tof om de twee in elkaar over te zien lopen. Alle lavaformaties waren weer anders, heel uniek. De uitzichten waren ook fantastisch op vulkaan Chico. Ik kon foto’s blijven maken.

Een prachtig einde

Hierna moesten we dezelfde weg weer terug. Maar het was niet erg, want de mist was verdwenen en ik zag eindelijk de gigantisch krater. Het is heel onwerkelijk om te zien. Er lijkt geen einde aan te komen. Ik kon niet eens de andere kant van de krater zien. Daardoor heb je helemaal niet het gevoel dat je naar een krater kijkt.

In het begin was de regen niet erg fijn, maar ik denk dat ik geluk heb gehad met het weer. Als het zonnig was geweest en deze de hele weg op m’n huid had gebrand, was het een stuk onaangenamer geweest dan hiken met een poncho aan.

Als je opzoek bent naar een actieve en betaalbare tour, waarbij je beloond wordt op prachtige uitzichten en lavagesteente, dan mag je Sierra Negra niet overslaan.

Praktische informatie

Het is een halve dag tour. Vele hebben ’s middags nog een andere tour of ferry gepland, dus de tour eindigt op tijd. Om 13:00 uur, maximaal 13:30 ben je weer bij het startpunt van de hike. Je moet bij de groep blijven. Je kunt niet op eigen tempo de vulkaan verkennen. Als je conditie erg slecht is, zou ik deze tour niet aanraden. Dan kun je beter een privétour nemen. Het kost je meer, maar je krijgt er ook meer voor terug.

Kosten groepstour: 35 dollar

Tijd: 5 uur

Begintijd: 7:30 uur


Los Tuneles tour

Van meerdere mensen had ik gehoord dat Los Tuneles het hoogtepunt van hun Galapagos reis was, dus ik had hele hoge verwachtingen van deze snorkeltrip. Het was uiteindelijk een hele toffe dag, al was het niet mijn hoogtepunt van de Galapagos, maar ik kan Los Tuneles zeker aanraden.

Twee keer per dag start deze tour. Ik had ervoor gekozen om om 8 uur te beginnen, omdat het water dan helderder is. Om 11:30 kun je ook starten.

Meer dan snorkelen

Peter was onze enthousiaste gids voor de dag. Hij heeft de dag echt gemaakt. Hij wist zoveel te vertellen over alle dieren en het ontstaan van de tunnels. Tijdens de 45 minuten durende tocht naar Los Tuneles, zagen we het eerste dier van die dag: een orka! De kans is heel klein dat je die ziet, maar we hadden geluk en zagen de vin boven het water uitkomen. Een fantastisch begin van de dag.

Bij Los Tuneles meerde we niet meteen aan om te gaan snorkelen, zoals ik had verwacht, maar we voeren een heel stuk tussen de ‘tunnels’. Het was een knap staaltje navigeren dus alle complimenten voor de kapitein. Hier zagen we roggen, pinguïns en haaien.

Veel blauwe voetjes

Op een gegeven moment meerde we aan om opzoek te gaan naar blue footed boobies. Dat zoeken konden we overslaan, want ze zaten recht voor onze voeten. En ze waren ook nog eens aan het dansen om indruk te maken op de vrouwtjes. Om de beurt de voetjes in de lucht. Het ziet er zo onhandig uit, echt heel grappig.

Zoveel wild life!

Hierna begon het hoofddoel van de tour, snorkelen met reuze schildpadden. We maakte twee snorkelstops. Bij de eerste zagen we alleen wat vissen en pinguïns, maar bij de tweede zagen we meteen joekels van schildpadden. Ze waren gigantisch, meer dan een meter lang! Heel speciaal om ze zo dichtbij te zien. En ze geven niks om mensen. Ze komen zelfs op je af en dan moet je snel aan de kant, anders zwemmen ze zo tegen je aan. Het water bij de tunnels is troebeler dan bij Tintoreras, maar daardoor word je ook verrast als er opeens een reuze schildpad onder je door zwemt.

Peter kende het gebied goed en wist waar de dieren zich meestal verschuilen. Zo wees hij zeepaardjes aan, die ik zelfs nooit zou heb gespot. Ik zou er zo voorbij zijn gezwommen. Ook wist hij een grot vol haaien te vinden. Eén voor één gingen we de grot in om de rustende dieren te zien. Het was heel tof, maar opeens realiseerde ik me dat er drie haaien voor mijn neus lagen. Toen vond ik het toch een beetje eng.

Eenmaal terug op de boot stond onze lunch al voor ons klaar. Heerlijke sandwiches met sinaasappelsap. En alsof dat nog niet genoeg was, mochten we alle gopro opnames die Peter had gemaakt gratis meenemen. Bij hun kantoor ‘Cactus’ zette ze de foto’s op je usb stick.

Praktische informatie

Kosten: 100 dollar

Tijd: 5 uur

Begintijd: 8:00 of 11:30

Inclusief lunch en snorkelbenodigdheden (duikbril, snorkel en flippers).

Geboekt via mijn hotel maar het werd uitbesteed aan Galapagos Shark. Ze noemen zich ook wel Cactus, omdat dat de naam van de boot is. Echt een aanrader om met hun te gaan! Peter was een fantastische gids.


In totaal heb ik 165 dollar betaald voor Los Tintoreras, Sierra Negra en Los Tuneles. Alle tour operators op Isabela bieden deze trips aan. Kijk dus rond en informeer naar prijzen, zodat je niet teveel betaald. Ik boekte mijn tours in mijn hotel Coral Blanco. Zij besteden het uit aan de gidsen.

You might also like

No Comments

Leave a Reply